Nieuwe 50 tons Kobelco giganten

Kobelco breidt leveringsprogramma uit met 2 nieuwe 50 tons graafmachines.

Innovatie vormt de kern van de Kobelco filosofie: de ontwikkeling van zijn graafmachines om aan de steeds hogere eisen van de klant te voldoen, is een belangrijk onderdeel van het succes van het 90-jarige bestaan van de Japanse fabrikant. Het is deze voortdurende innovatie en vooruitgang die nu hebben geleid tot de introducten van de volgende generatie Kobelco graafmachines in de 50 tons gewichtsklasse. De geheel nieuwe SK500LC-11 en grotere SK530LC-11 profiteren van verhoogde snelheid en prestaties, verbeterde betrouwbaarheid en onderhoud, state-of-the-art ergonomie en design. De nieuwe 50 tonners hebben zuinige en krachtige motoren en voldoen dan ook aan de EU Stage 5 emissienormen.

Met een gewicht van meer dan 50 ton behoren de motorprestaties van de SK500LC-11 en SK 530LC-11 tot de top van het segment graafmachines in de gewichtsklasse van 50 ton. Dit dankzij de nieuwe 13-liter Hino-motor met turbolader welke dan ook voldoet aan EU Stage 5 uitlaatgasnormen. Voor de klant betekenen deze verbeterde prestaties dat de cyclustijd van de SK500LC-11 is verkort met 5,1% (vergeleken met de H-modus op de SK500LC-10), is het brandstofverbruik met 5,4% verbeterd (vergeleken met S-modus op de SK500LC-10). Daarbij is de productiviteit met 6,2% gestegen (vergeleken met Eco-modus aan de SK500LC-10).

De SK500LC-11 is het meest geschikt voor algemene grondverzet en graafwerk terwijl de SK530LC-11 ideaal is voor algemene bouw, steengroeven en sloopwerkzaamheden. Zoals gebruikers van zware graafmachines mogen verwachten welke ingezet worden in veeleisende omgevingen, zijn hefvermogen en stabiliteit van bijzonder belang. De nieuwe SK500LC-11 graafmachine heeft een hoger bedrijfsgewicht (50.400 kg) in vergelijking met de vorige SK500LC-10, wat leidt tot hogere stabiliteit. Zowel de SK500LC-11 als de SK530LC-11 profiteren van een hoge hydraulische werkdruk (Heavy Lift) voor meer hefvermogen op kortere vlucht. Waardoor een soepele en gelijkmatige werking mogelijk is bij het verplaatsen van zware voorwerpen. De nieuwe 50 tonners beschikken dan ook uitstekende hefprestaties in vergelijking met graafmachinemachines van concurrenten. Met name bij een afstand van maximaal 9 meter over de zijkant!

Ter vergelijking: de SK530LC-11 heeft een bedrijfsgewicht van 53 ton en profiteert van een mechanisch verstelbare onderwagen. De spoorbreedte kan oplopen tot 2.890 mm, waardoor de topklasse wordt gepromoot vanwege de stabiliteit en superieure hefprestaties. Terwijl de totale breedte van de rupsonderwagen in ingeschoven toestand 2.990 mm. bedraagt. (versus 3.350 mm op de SK500LC-11). Deze verminderde transportbreedte zorgt er belangrijk voor dat de 50 en 53 tonner beter te transporteren zijn en gunstigere transportafmetingen hebben. Vooral in bergachtige streken waar de wegen smal kunnen zijn en Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en Italië. Zelfs dan zijn de nieuwe generatie 50 tons Kobelco’s snel te transporteren naar nieuwe projecten en maakt ze flexibeler in te zetten.

In navolging van Kobelco’s PERFORMANCE X DESIGN-concept, beschikken de SK500LC-11 / SK530LC-11 graafmachines dan ook over een volledig nieuwe norm in cabineontwerp en ergonomie. Kobelco begrijpt als fabrikant als geen ander de machinisten. Ze maken lange dagen op de bouwprojecten. Dan is een ruime en een zeer comfortabele cabine en een soepele en nauwkeurige bediening nodig en draagt belangrijk bij aan hogere productiviteit. Met dit in gedachten bevatten de ruime cabines van de machines een aantal kenmerken om de esthetiek te verbeteren en daarmee ook de comfort en veiligheid. De verwarmde en luchtgeveerde stoel van het merk Kobelco-Grammer biedt uitstekende schokabsorptie en superieur rijcomfort. Waarbij trillingen zelfs op het ruigste terrein uitstekend worden geabsorbeerd en rugklachten worden voorkomen. De stoel beweegt ook samen met de armleuningen en hydraulische joysticks mee om vermoeidheid van de machinist te verminderen. Tevens zijn de positie van de armleuning en joysticks ten opzichte van de stoel zeer eenvoudig te verstellen en biedt de cabine tegelijkertijd een optimale ergonomische werkruimte voor machinisten van elke omvang.

De jog-draaiknop bedient dan ook meerdere functies op de grote 10 inch kleurenmonitor en is zelfs goed te bedienen. Voor optimaal comfort wordt de SK500LC-11 / SK530LC-11 standaard geleverd met airconditioning en is de cabine is uitgerust met een DAB + radio (FM / AM, AUX, USB, Bluetooth en handsfree telefoon) en een 12V-aansluiting. Als het gaat om de veiligheid van de machinist, zijn er geen hoeken en hoge uitstekende elementen gemaakt bij de nieuwe generatie 11-modellen. Uitstekend zicht op de projecten wordt geboden via drie standaardcamera’s links, rechts en achterkant van de machine (met uitzicht in vogelvlucht en arendsoog), zodat de machinist dit aan zijn wens kan aanpassen en het meeste bevalt. Het eenvoudig te bedienen menuscherm vergemakkelijkt ook het lezen van belangrijke informatie, inclusief brandstofverbruik, onderhoudsintervallen en graafmodus in één oogopslag. Ook de instelmodi voor hydraulische aanbouwdelen en de daarbij behorende werkdrukken en de gevraagde nodige liters.

Eenvoudig en veilig onderhoud is gegaranderd door een verbeterde lay-out van de radiator en het oliekoelsysteem, eenvoudiger toegang tot de AdBlue tank en het tweetraps luchtfilter. Een optionele treeplank aan de linkerkant van de machine kan ook worden geïnstalleerd voor een eenvoudigere inspectie en reiniging van de koelsysteemelementen van de machine en eenvoudig om te klappen zijn voor transport. De betrouwbaarheid van de motor is ook aanzienlijk verbeterd op de nieuwe 50 ton wegende generatie 11-modellen rupsgraafmachines. De motorventilatorriem is nu uitgerust met een zelfspanner en resulteert in minder onderhoud. Daarbij zijn de grote graafmachines nu uitgerust met een omkeerbare koeling ventilator en is geïntroduceerd om de reinheid van de radiator te garanderen. Zodat de radiateur schoon blijft wanneer machines worden ingezet op projecten en locaties waarbij toch stof vrijkomt. Zoals in groeves en op recyclinglocaties en sloopprojecten. Verwarmde ureumleidingen helpen verstoppingsproblemen te voorkomen bij koudere omgevingstemperaturen.

Zowel de modellen SK500LC-11 als SK530LC-11 zijn verkrijgbaar met standaard giek en daarbij de keuze uit 3 verschillende sticks. Tevens zijn beide modellen leverbaar met korte en zware ‘mass excavation hoofdgiek. Dit in combinatie met een korte graafarm. De beide grote Kobelco graafmachines in deze uitvoering beschikken hierdoor over een hogere graaf- en opbreekkracht. Hiervoor wordt gekozen wanneer ze ingezet worden bij sloopwerk en in groeves. In reactie op de introductie en lancering van de geheel nieuwe Kobelco SK500LC-11 en SK530LC-11 graafmachines zegt product manager, Peter Stuijt het volgende: “De Kobelco SK500LC-11 en SK530LC-11 vertegenwoordigen een nieuwe generatie graafmachines qua prestaties en ontwerp. Jarenlang onderzoek en gekoppeld aan de feedback van onze klanten, heeft geresulteerd bij de ontwikkeling van een nieuw soort zware machines welke uitblinken in prestaties, comfort en bruikbaarheid. De eerste indrukken van de SK500LC-11 van onze dealer Comet Loc in Zuid-Frankrijk zijn buitengewoon positief. Met machinisten die melden dat de nieuwe machine erg snel, nauwkeurig en gemakkelijk te bedienen is. Ze melden tevens dat de stabiliteit erg goed is bij het laden van zware stenen en zijn erg tevreden over het hoge niveau van comfort in de nieuwe cabine welke zeer wordt gewaardeerd. We kijken ernaar uit om meer feedback te krijgen tijdens demonstraties van het nieuwe model tijdens de Dig Tour in 2021 in Frankrijk. “. Ook in de Benelux zijn 50 tons graafmachines een zeer belangrijke gewichtsklasse. Voor zowel inzet als sloop- en grondverzet. In elk zijn de 50 ton wegende Kobelco SK 500LC-11 en 53 ton wegende SK 530LC-11 echt een nieuwe generatie Kobelco giganten!

Informatie: