Mecalac 3.5 MDX wieldumper is ‘groen’ en innovatief

Mecalac heeft de lancering aangekondigd van de geheel nieuwe 3.5MDX wieldumper met cabine. Daarmee is deze dumper de nieuwste toevoeging aan het ultramoderne portfolio van Mecalac. Het innovatieve model is geheel nieuw en vanaf de grond af ontworpen om de norm te stellen op het gebied van prestaties, veiligheid en comfort. De nieuwe 3.5 MDX wieldumper biedt alle voordelen van de Mecalac MDX-reeks met een capaciteit van 3,5 ton. Vooral bij hoveniers, verhuurbedrijven, wegenbouwers en stratenmakers zijn de compacte wieldumpers erg populair.

Doordat enkele jaren geleden het Franse Mecalac de Engelse Terex fabriek overnam waar graaflaadcombinaties en wieldumpers worden gebouwd, werd hiermee het leveringsprogramma flink uitgevoerd en is een welkome aanvulling. Vanaf dat moment worden ze dan ook in Mecalac kleuren geleverd. Hier in de Benelux is afgelopen jaren de markt voor graaflaadcombinaties toch flink kleiner geworden. Terwijl de graaflaadcombinatie in veel landen nog steeds een van de meest verkochte machines blijft en ook in België toch regelmatig verkocht wordt. Het blijft wel een veelzijdige machine en bedrijven die er een hebben, blijven er toch voor kiezen. Mecalac heeft dan ook een uitgebreide range aan modellen voor wie toch overweegt te kiezen voor een graaflaadcombinatie.

De nieuwe 3.5MDX wieldumper combineert een stijlvol design met ‘stoere’ bouwkwaliteit en wordt aangedreven door een 3-cilinder Kubota D1803 1.8L turbodieselmotor welke 50 pk (37 kW) levert bij een toerental van 2.700 omw./min. Het geleverde koppel bedraagt 150,5 Nm bij een toerental van 1.600 omw./min. Vanzelfsprekend voldoet de motor aan de nieuwe EU Stage V emissienormen. Wat de wieldumpers duurzaam inzetbaar maakt voor werkzaamheden in steden en bij hoveniers waar ‘groene’ werkzaamheden de hoofdtaken zijn. Dankzij de integratie van een roetfilter (DPF) en dieseloxidatiekatalysator (DOC) worden emissies geminimaliseerd en wordt het brandstofverbruik geoptimaliseerd. Het nieuwe model is verkrijgbaar met een kiepbak welke 180 graden kan roteren (om nauwkeurig zijdelings lossen zonder manoeuvres mogelijk te maken) of een kiepbak welke alleen over de voorkant kan kiepen. Deze robuuste dumperbak is ontworpen met een scharnierend en oscillerend chassis om uitstekende manoeuvreerbaarheid en offroad-capaciteiten te garanderen.

De nieuwe Mecalac 3.5MDX wieldumper maakt gebruik van hoge en lage versnellingen voor zowel vooruit als achteruit. De dumper beschikt over permanente hydrostatische vierwielaandrijving. Dit betekent dat dumperchauffeurs op verzoek koppel hebben om ladingen moeiteloos te verplaatsen. Zelfs in de meest uitdagende omstandigheden op ruw en slecht begaanbaar terrein. Dit, gecombineerd met een maximale rijsnelheid van 20 km//uur, zorgt ervoor dat de dumper snel en gemakkelijk over het terrein kan worden verplaatst en in korte tijd grote hoeveelheden materiaal kunnen worden verplaatst. De compacte wieldumpers zijn dan ook ideaal bij het beladen van kleine asfalteermachines voor het asfalteren van fietspaden. Deze kunnen niet direct door asfaltkippers en vaak ook niet door mobiele graafmachines beladen worden. De Mecalac wieldumpers zijn hiervoor bij uitstek geschikt en geldt ook voor de 3.5MDX.

Met een bedrijfsgewicht van 2.990 kg, een lengte van 3,8 m, een breedte van 1,9 m en een hoogte van 2,8 m is de 3.5MDX zeer compact en wendbaar. Waardoor hij een effectieve oplossing biedt voor het vervoeren van grote ladingen in kleine ruimtes en is multifunctioneel en flexibel inzetbaar voor een grote verscheidenheid aan toepassingen. De 3.5MDX geeft prioriteit aan het hoogste niveau van comfort voor de dumperchauffeur door de toepassing van Mecalac’s beproefde MDX-cabine met optionele airconditioning. Dit biedt de chauffeur een uitstekend welzijn onder alle weersomstandigheden dankzij de gesloten cabine met deuren. Dat is toch erg prettig en biedt ook betere bescherming bij eventueel kantelen tijdens kippen. Net als alle MDX-modellen minimaliseert de unieke geïsoleerde cabine-indeling trillingen en lawaai. Terwijl ergonomische bedieningselementen en een verstelbare stoel een ontspannen omgeving bieden bij langdurig werken.

Naast standaard led-werklampen voor en achter, biedt de volledig gesloten cabine het beste zicht voor de chauffeur in zijn klasse. Dit dankzij de grote glasoppervlakken en een gebogen voorruit. Hierdoor wordt natuurlijk zicht rondom gegarandeerd en verhoogt de veiligheid op projecten waar de wieldumpers worden ingezet. Met veiligheid als topprioriteit tijdens het ontwerpproces, bevat de nieuwe Mecalac-cabinedumper MDX-ontwerpkenmerken van de andere dumpers. Wat resulteert in gemakkelijkere en veiligere toegang tot de machine dankzij goed zicht en gemakkelijk bereikbare treden en leuningen. Evenals een uitstekende toegang tot de motor waardoor alle onderhoudswerkzaamheden aan de dumper vanaf de grond te doen zijn.

Om in elke situatie een hoger niveau van bescherming van de machinist te garanderen, is de gecertificeerde ROPS / FOPS MDX-cabine bovendien door Mecalac ontworpen en getest om schokken te weerstaan tijdens het laden van de kiepbak. De Mecalac MDX cabine-impacttestvideo is beschikbaar en te bekijken door op de volgende link te klikken: https://youtu.be/Oy8z2CLgFgQ Voor extra veiligheid is de 3.5MDX standaard voorzien van Shield. Dit is het pakket van veiligheidskritische bedieningsfuncties van Mecalac. Sleuteltechnologieën zijn onder meer start- en rijvergrendeling, handremwaarschuwing, digitale snelheidsmeter, brandstofverlieswaarschuwingssensor, automatische uitschakeling bij stationair draaien, parkeerremtest en Stop-Start Control ™. Alle Shield-veiligheidsfuncties zijn instelbaar voor verschillende toepassingen waar deze niet vereist zijn. De nieuwe 3.5MDX is de nieuwste toevoeging aan Mecalac’s baanbrekende MDX-wieldumperreeks, die ook de 6MDX van zes ton en de 9MDX van negen ton omvat.

Het assortiment Mecalac dumpers biedt bouwprofessionals een reeks hoogwaardige opties om aan hun specifieke eisen te voldoen en interessant voor vele werkzaamheden en multifunctioneel inzetbaar. De nieuwste 3.5 MDX wieldumper is ‘groen’ innovatief. In Nederland is Hans Van Driel B.V. verantwoordelijk voor de verkoop van de Mecalac dumpers en walsen en Van der Vrande Bouwmachines B.V. voor de graaflaadcombinaties. Ahlmann Nederland B.V. verkoopt de multifunctionele Mecalac grondverzetmachines.
Informatie:
Importeur dumpers Nederland:
Hans van Driel B.V.
+31 (0)344 611 444
Importeur graaflaadcombinaties Nederland:
Van der Vrande Bouwmachines B.V.
+31 492 451 051
Matermaco Industry
tel. +32 81 62 7500