Liebherr TA 230 dumper wint Red Dot Award 2021

De nieuwe Liebherr TA 230 gelede dumper welke vorig jaar door Liebherr op de markt is gebracht, heeft de prestigieuze Red Dot Award 2021 gewonnen. De Red Dot Awards worden toegekend aan producten en machines met een innovatief en modern design.

De Liebherr TA 230 gelede dumper is door Liebherr geheel opnieuw ontworpen waarbij de ervaringen van de gebruikers van de vorige serie gelede dumpers is meegenomen. Voor Liebherr is het toch een nieuw segment waarin de fabrikant zich begeeft en het dan ook een geheel nieuwe productgroep is. Echter, met de kennis en ervaring op het gebied van het ontwerpen en grondverzetmachines en de (innovatieve) technieken welke de Duits fabrikant in huis heeft, hoopt men toch ook met de gelede dumpers daarin toch ook goed mee te kunnen spelen. Gebr. Kok heeft als trouwe Liebherr gebruiker enige jaren geleden als eerste al geïnvesteerd in enkele TA 230 gelede dumpers en heeft ook wederom gekozen voor 4 stuks nieuwste modellen welke door Wynmalen & Hausmann vorig jaar geleverd zijn.

De 25 ton wegende Liebherr TA 230 heeft een maximaal laadvermogen van 28 ton en een bakinhoud van 18,1 kubieke meter. De nieuwe gelede dumper heeft de Red Dot Award 2021 gewonnen vanwege de hoge kwaliteit van het design. Een modern, samenhangend machine- en designconcept maakt indruk op de jury van internationale experts. Liebherr-Hydraulikbagger GmbH is er trots op deze prestigieuze onderscheiding slechts enkele maanden na de digitale productpresentatie waarin de knikgestuurde dumptruck voor het eerst aan het publiek werd onthuld, in ontvangst te nemen. We zagen tijden de Liebherr Information Tour in 2019 in Kirchdorf-Iller als pers als eerste de nieuwe gelede dumpers welke op dat moment nog uitgebreid getest werden. En het zeer indruk maakte hoe de dumpers op het eigen speciaal aangelegde testparcour onder de meest extreme omstandigheden getest werden. Zodat men zeker weet dat ze aan de hoogste kwaliteit voldoen en lange levensduur hebben. Zoals klanten van Liebherr gewend zijn en de fabrikant bekend om staat.

De Red Dot Award wordt beschouwd als een van de belangrijkste internationale onderscheidingen op het gebied van design. Liebherr is dan ook ontzettend trots op het winnen van deze prestigieuze voor de meest robuuste en krachtigste dumper in de 30 ton gewichtsklasse. De Red Dot Award: Product Design wordt elk jaar uitgereikt aan de beste producten. “Op zoek naar goed design en innovatie”. Dit jaar waren ongeveer 50 wedstrijdjuryleden op zoek naar goed ontworpen en innovatieve producten. Daarbij heeft de jury van internationale experts meer producten van bedrijven en ontwerpstudio’s voor de award in overweging genomen dan ooit tevoren in de 60-jarige geschiedenis van de ontwerpwedstrijd. Producten uit zo’n 60 landen werden in de loop van meerdere dagen onder de loep genomen. Het felbegeerde kwaliteitszegel wordt uitsluitend toegekend aan producten met een uitstekend designconcept.
Nieuw machineconcept combineert functionaliteit en design

De nieuwe TA 230 knikgestuurde dumper is in de eerste plaats ontwikkeld voor het transport van uitgegraven materialen in de mijnbouw en voor transport van zand en grond bij grote infrastructurele projecten. Het is een extreem robuuste en krachtige machine die is geconfigureerd voor maximaal laadvermogen bij continu gebruik. Zelfs ook bij inzet op moeilijk begaanbaar terrein en extreme condities. Naast dit machineconcept, dat tevens bedacht is voor maximale technische functionaliteit, is de TA 230 ook terug te vinden in de nieuwe, vooruitstrevende ontwerptaal van de Generation 8 machines van het Liebherr grondverzet programma. Het krachtige, wendbare machineconcept van de knikgestuurde dumptruck wordt consequent voortgezet op alle ontwerpgebieden en kenmerkt het nieuwe ontwerp met unieke, scherpe en toch dynamische lijnen. De Liebherr TA 230 heeft een indrukwekkend machinesilhouet dat bijzonder indruk maakte op de jury van internationale experts. Red Dot CEO en initiatiefnemer prof. Dr. Peter Zec feliciteerde Liebherr met het succes: “De winnaars van de Red Dot Award: Product Design 2021 zijn bijzonder indrukwekkend dit jaar. Het ontwerp van hun producten is uitstekend. Zowel qua esthetiek als qua functionaliteit. Het is niet eenvoudig om te slagen en indruk te maken op onze jury in zo’n sterk deelnemersveld. ”

Ontwikkeling met focus op zichtbaarheid, veiligheid en comfort.
Naast maximale efficiëntie en productiviteit was de ontwikkeling van de nieuwe Liebherr gelede dumper met name gericht op het optimaliseren van het zicht vanuit de bestuurderscabine, op een comfortabele en doordachte machinebediening en op een optimale verlichting van de rij- en werkgebieden. Wat de veiligheid verhoogt. De nieuw ontwikkelde bestuurderscabine is voorzien van uitstekende panoramische ramen zonder hinderlijke raamstijlen en een korte, hellende motorkap. Hierdoor heeft de dumperchauffer een optimaal zicht heeft op het rij-, werk- en scharniergebied van de machine. Tegelijkertijd maakt de ruim ontworpen cabine indruk met zijn geavanceerde interieuruitrusting, waaronder talrijke opbergvakken, opbergmogelijkheden, een houder voor een mobiele telefoon, USB-oplaadpoorten en een standaard luchtgeveerde bestuurdersstoel voor maximaal comfort.

Het bedieningsconcept van de TA 230 is goed doordacht en overtuigt door zijn weggedrag welke te vergelijken is als die als rijden met een auto. De logisch en overzichtelijk geplaatste bedieningselementen en de talrijke assistentiesystemen zoals Hill Start Assist, Speed Retention Assist of automatische tractiecontrole ondersteunen de bestuurder bij zijn dagelijkse werk. Extra rijcomfort wordt geboden door de snelheidsafhankelijke besturing, die licht en nauwkeurig manoeuvreren bij lage snelheden en gevoelig sturen bij hoge snelheden mogelijk maakt. Tegelijkertijd zijn er minder stuurcorrecties nodig in bochten. Het nieuwe verlichtingsconcept is voorzien van LED-koplampen die zorgen voor beter zicht en veiligheid, zowel voor de machinebestuurder als voor iedereen rondom de machine. Led-dimlichten met geïntegreerd grootlicht verlichten de weg en de extra krachtige, optionele led-koplampen aan de voorzijde van de cabine verlichten het volledige werkgebied. De L-vormige multifunctionele lamp met geanimeerde lichtfuncties is een eerbetoon aan de merknaam Liebherr – een noviteit in de bouwmachinesector.

Vanaf 21 juni 2021 is de TA 230 te zien in de online tentoonstelling op de website van Red Dot. Vanaf 22 juni 2021 zal de TA 230 ook in digitale vorm te zien zijn op de “Design on Stage” -tentoonstelling van het Red Dot Design Museum in Essen, waar alle bekroonde producten worden gepresenteerd. Bovendien zal de nieuwe TA 230 ook verschijnen in het Red Dot Design Yearbook 2021/2022, dat in augustus verschijnt. De publicatie geeft uitgebreide informatie over de stand van de techniek en trends in productontwerp. De nieuwe Liebherr TA 230 gelede dumpers zijn zeer geschikt voor inzet in de Benelux voor het transporteren van (grote) hoeveelheden materialen. Gelede dumpers met een laadvermogen van 30 ton zijn hier de meest verkochte modellen en het meeste geschikt en hebben grote productiviteit en zijn niet te zwaar voor de vaak slechte grondcondities hier. Met de geheel compleet opnieuw ontworpen TA 230 gelede dumpers is Liebherr sinds vorig jaar weer terug met gelede dumpers in het leveringsprogramma. Als eerste is een 30 tonner ontwikkeld omdat hiervoor de grootste en belangrijkste markt ligt. Er wordt gewerkt aan grotere modellen met een laadvermogen van 35 en 40 ton. In ieder geval is het winnen van de prestigieuze Red Dot Award 2021 voor het design van de TA 230 een terechte beloning voor Liebherr waar men dan ook terecht trots op mag zijn.

Informatie:
Wynmalen & Hausmann
www.wynnmalenhausmann.nl
SOMTP Belgium
www.somtp.be