Ideale hoogsloper

Komatsu PC 240LCD-11 Straight Boom is voor Ruiz Groep ideale hoogsloper.

BIA België leverde recentelijk een speciale Komatsu PC 240LCD-11 sloopkraan met Straight Boom af aan Ruiz Grond- en Afbraakwerken. Deze werd voor het eerst ingezet op een groot sloopproject in Heusden-Zolder waarvoor het de ideale hoogsloper is. Hier wordt het oude cultuurcentrum CC Muze gesloopt. Het zeer jonge bedrijf waarvan Jaime en Emilio Ruize de zaakvoerders zijn, bestaat slechts enkele jaren. In zeer korte tijd dat het bedrijf bestaat, is het flink gegroeid. Waarbij grondwerk- en sloopwerk met passie wordt uitgevoerd. Dat heeft te maken dat ze van jongs af aan met hun opa op pad zijn mee gegaan en veel gezien en geleerd hebben. Hij kwam naar het Belgische Limburg op steenkool te helpen opgraven in de Limburgse mijnen. Die zijn allemaal al jaren geleden gesloten. Enkele jaren geleden hebben Jaime en Emilio besloten een eigen bedrijf starten en grond- en sloopwerken uit te voeren. Tot de bedrijfsactiviteiten horen naast het grondwerk en sloopwerk tegenwoordig ook infrastructurele werken, recycling en stabiliteitswerken. Ruiz Groep kan totale projecten aannemen en uitvoeren en heeft daarvoor eigen moderne machines en vakbekwame medewerkers. De vrijkomende materialen van sloopprojecten worden zoveel mogelijk hergebruikt en verkocht. Overige afvalstromen worden gerecycled tot een nieuw herbruikbaar product en grondstof. Puin wordt dan ook gebroken en zoveel mogelijk op locatie hergebruikt. In totaal bezit Ruiz Groep over 5 grote rupsgraafmachines, 3 minigravers en diverse containerauto’s.

De nieuwe Komatsu PC 240LCD-11 Straight Boom sloopkraan is voor Ruiz de allereerste Komatsu graafmachine. Deze vervangt een Liebherr R924 graafmachine. Men was op zoek naar graafmachine voor het sloopwerk met meer werkhoogte. Met een normale graafmachine kom je toch vaak werkhoogte en werkbereik tekort. Het aangenomen project waar de Komatsu nu voor het eerst wordt ingezet, is toch ook te hoog om veilig en efficiënt met een standaard graafmachine te kunnen slopen. En Vroeg inzet van een speciale sloopkraan. Dan zou je kunnen denken aan een high reach demolition sloopkraan met lange 3-delige giek. Dat is direct weer een forse investering en is meteen wel een hele grote machine waarvoor dan niet altijd genoeg werk is. Een mooie oplossing is dan een ééndelige speciale rechte straight boom giek. Hierdoor kan toch hoger gesloopt worden en is speciaal gemaakt voor het zware sloopwerk. Komatsu kan origineel af fabriek ook diverse graafmachines hiermee uitrusten en leveren. De Komatsu sloopmachines zijn dan ook specifiek voor het sloopwerk gebouwd en zwaar en robuust uitgevoerd. Waarbij heel goed naar de praktijkervaring van de dagelijkse gebruikers is geluisterd en je dat ook bij de machines echt in alles en tot in de kleinste details terug ziet. Dit gaf voor Ruiz de doorslag om voor een PC 240LCD-11 Straight Boom te kiezen. Waarbij de sloopkraan ook nog eens zeer snel geleverd kon worden en een zeer aantrekkelijke aanschafprijs heeft. De Komatsu sloopkranen hebben zich zeker in de Benelux al bewezen en zijn zeer betrouwbaar gebleken.

Af fabriek kan Komatsu ook een PC 210-11, PC 290-11, PC 360-11 en PC 490-11 met rechte Straight Boom leveren. Ruiz heeft gekozen voor het type PC 240LCD-11 omdat deze voor hun werk genoeg werkhoogte heeft en ook qua gewicht en afmetingen goed te transporteren is. Ruiz heeft gekozen om de nieuwe Komatsu sloopkraan ook in de schitterende zwart en witte bedrijfskleuren te spuiten. Dit zorgt voor een zeer professionele uitstralen en is ook een echt mooie en opvallende verschijning. Dus ook een echt visitekaartje voor het bedrijf. De PC 240LCD-11 Straight boom weegt 26.555 kg. Er is gekozen voor 700 mm. Brede rupsen en zorgt voor een lage bodemdruk van 0,45 kg./cm2. Voor in de sloop is dit perfect. De transportbreedte ligt hierdoor op 3.280 mm. De transporthoogte bedraagt 3.220 mm. en transportlengte 10.615 mm. Dit is met 3 meter lange lepelsteel. Er kan ook gekozen worden voor een 2,5 meter uitvoering. In de uitvoering zoals Ruiz hem heeft mag met een sloopwerktuig van 2,3 ton gewerkt worden. Met de korte stick kan er een schaar aan van 2,5 ton. Ruiz knipt met een Dehaco CR 20R betonschaar met een maximale bekopening van 1.050 mm. Deze weegt 2,1 ton en past perfect aan de PC 240LCD-11. De maximale sloophoogte ligt op 12.840 mm. Het maximale werkbereik op maaiveldniveau bedraagt 11.030 mm. De maximale graafdiepte is 5.400 mm. De nieuwe Komatsu sloopkraan van Ruiz heeft een eigen EU Stage 5 6-cilinder dieselmotor en is zuinig in gebruik en duurzaam. Het motorisch vermogen bedraagt 141 kW. (189PK). Waar de Komatsu graafmachines zich in onderscheiden is de hogere werkdruk van 380 bar. Zeker als gewerkt wordt met een Dehaco CR 20R betonschaar met normale hydraulische cilinders, ligt de knipkracht ook hoger als bij een werkdruk van 350 bar. Dat scheelt toch ook en is een voordeel. Ook de hydraulische pompen leveren voor de hydraulische uitrustingsstukken veel olie. De dubbele hydraulische pompen hebben een variabel regelbare opbrengst en bedraagt 2x 237,5 L./min. Om te kunnen werken met hydraulische uitrustingsstukken, is dan ook de sloopkraan voorzien van de nodige hydraulische extra functies en leidingwerk.

De Komatsu sloopmachines zijn in diverse uitvoeringen leverbaar en in diverse gewichtsklassen en speciaal ontwikkeld en gebouwd voor het zware sloopwerk en een lange levensduur. Er kan gekozen worden voor sloopkranen met rechte Straight Boom zoals die van Ruiz, maar ook met 3-delige sloopgiek met snelwissel. Waarbij de sloopgiek omgewisseld kan worden voor gewone graafarm. De gieken zijn speciaal geconstrueerd en kunnen zware belastingen en grote krachten met gemak aan. Er zit extra staal waar het moet zitten waardoor een zeer lange levensduur gegarandeerd is. De bakcilinder heeft dan ook een degelijke bescherming zodat de cilinderstang beschermd is tegen eventueel vallend puin en chroomlaag niet kan beschadigen. Het voorraam en dakraam van de cabine is voorzien van speciaal gelaagd glas dat tegen spattende steentjes kan en niet uiteenspat als er toch iets tegenaan komt. Dit glas voldoet aan de EN 356 norm en is van P5A kwaliteit. Ook de cabine heeft een groot glazen dakraam met een ruitenwisser! Dat is bij veel fabrikanten niet het geval en bij velen slecht over nagedacht. Want als je moet werken op hoogte en dus sloopwerk moet uitvoeren, moet je wel omhoog kunnen kijken en goed zicht hebben. Dan is het belangrijk dat de cabine een groot glazen dakraam heeft en dat de machinist niet tegen een hinderlijke cabinestijl aan kijkt. Daar heeft Komatsu als een van de weinige fabrikanten heel goed rekening mee gehouden en is voor machinisten welke moeten slopen van groot belang. Vanzelfsprekend kiest Komatsu voor een degelijke en robuuste cabinebescherming welke de machinist nog eens extra bescherming biedt. Ook hier is goed over nagedacht hoe gemakkelijk het voorraam schoon gemaakt moet worden omdat het stof en water het zicht gaan beperken. De cabinebescherming van het voorraam kan eenvoudig geopend worden zodat de machinist zijn ramen regelmatig en goed kan schoonmaken.

De onderrollen van de rupsen kunnen af fabriek worden voorzien van volledige rupsgeleiding. Het chassis wordt extra beschermd tegen beschadigingen door stukken beton die door wapeningsijzer tijdens het rijden mogelijk meegenomen kunnen worden. Rondom zijn er een 15 mm. Dikke stalen beschermingsstrips gemonteerd. Ook de onderbeplating van de bovenwagen is zwaarder uitgevoerd. Hiervoor zijn 9 mm. dikke staalplaten gebruikt en zijn volledig dicht en hebben geen openingen. Voor de machinist is het ook prettig werken met de Komatsu PC 240LCD-11 en sloopwerktuigen omdat gekozen is voor joysticks met proportionele bediening. Daarmee kan zeer nauwkeurig en fijn gewerkt en dus gesloopt worden. De zwart-wit en in huisstijl van Ruiz gespoten Komatsu PC 240LCD-11 Straight Boom is een echt opvallende verschijning een echt visitekaartje voor het bedrijf. Oorspronkelijk liet me de machines in de originele fabriekskleur. Nu kiest Ruiz toch ervoor om ze in bedrijfskleur te zetten. Zo zijn dus ook de nieuwe Cat 320NGH en Hidromek HMK 230LC in kleur en ook op hetzelfde sloopproject werkzaam zijn. Ruiz heeft gekozen voor de PC 240-11 LCD Straight Boom omdat deze dus meer werkbereik heeft en hoger kan slopen als met een standaard graafmachine. Dat is zoals op dit sloopproject echt nodig om veilig en hoog te kunnen slopen en veel vaker voorkomt en dus inzet van een speciale sloopmachine vraagt. Komatsu biedt origineel af fabriek diverse specifieke sloopmachines in diverse uitvoeringen en configuraties. De PC 240LCD-11 is met een eigen gewicht van 26,5 ton, sloophoogte van 12,8 meter en maximaal toolgewicht van 2,3 ton de ideale hoogsloper.

Informatie:

Importeur Nederland:

BIA Nederland

tel. +31 (0)883 03 22 00

http://www.biagroup.com

Importeur België:

BIA België

tel. +32 (2) 689 28 11

http://www.biagroup.com

Groep Ruiz

tel. +32 (0) 11 63 62 75

http://www.groepruiz.be

Video van de Komatsu PC 240LCD-11: