Krachtig en compact

Takeuchi TB2150R blijkt waardevolle toevoeging voor De Waard B.V.

De Waard B.V. nam vorig jaar een nieuwe 15-tons Takeuchi graafmachine in gebruik. Dit nadat men tot de conclusie kwam dat de TB2150R een grote toegevoegde waarde heeft. De machine heeft zeer compacte afmetingen en onderscheidt zich ook nog eens met uitzonderlijk veel kracht en productiviteit. Dat gaf voor De Waard de doorslag om een TB2150R te kopen. We bezochten de 15-tons graafmachine op een project in Sneek, waar de Takeuchi wordt ingezet voor het slopen van een supermarkt. Hiervoor is de TB2150R uitgerust met een GVZ sloop/sorteergrijper. Steeds vaker wordt voor een 15-tons graafmachine gekozen, toch een bijzondere gewichtsklasse. Voor een vaste opdrachtgever die in heel Europa spoorwerk uitvoert, werd tot op heden een 20-tons graafmachine ingezet. Dit omdat toch aardig wat capaciteit van de machine werd gevraagd en flinke hoeveelheden spoorballast verplaatst moesten worden. Gezien het soortelijk gewicht daarvan, was er voldoende graaf- en opbreekkracht vereist. In de praktijk bleek een 20-tons machine qua afmetingen echter aan de grote kant voor deze werkzaamheden. Ook het transport van zo’n grote graafmachine is in Duitsland niet eenvoudig.

Dus ging De Waard op zoek naar een compactere machine, zonder daarbij veel in te boeten aan kracht en capaciteit. In deze klasse is er niet zoveel keuze. In Zeewolde, waar ook De Waard gevestigd is, had men de Takeuchi TB2150R zien staan en die sprak wel aan. Besloten werd om de machine eerst te huren en om te kijken of deze aan de gestelde eisen voldeed. Al binnen enkele dagen werd duidelijk dat dit het geval was en was men volledig overtuigd van deze 15-tons graafmachine, die direct is gekocht en in de schitterende groen met witte bedrijfskleuren gespoten. Tijdens de huurperiode bleek al dat de TB2150R over veel graafkracht en hefcapaciteit beschikt. Verder zijn de compacte afmetingen ideaal. Dankzij een breedte van slechts 2,5 meter kan de machine zonder vergunningen aan te hoeven vragen ook naar Duitsland of België worden getransporteerd. Hiervoor is een speciale combinatie gekocht, waarmee de graafmachine inclusief graafbakken, hydraulische uitrustingsstukken en dieseltank is te vervoeren.

De TB2150R is het grootste model binnen het gamma van Takeuchi. Met 700 mm brede stalen rupsen en een 2-delige verstelgiek komt het gewicht op nipt 17 ton te liggen. Daarmee is het echt een serieuze graafmachine en begeeft de Japanse producent van mini- en midigravers zich in een segment dat door grote fabrikanten van grondverzetmaterieel gedomineerd wordt. Takeuchi ziet hierin toch mogelijkheden en krijgt van trouwe gebruikers de vraag naar een grotere machine dan de 14-tons TB 1140. In 2016 is om die reden de TB2150R geïntroduceerd.

Drie giekconfiguraties

De 15-tonner is in diverse uitvoeringen leverbaar. Er kan gekozen worden voor een vaste monoboom of een 2-delige verstelgiek. Voor het werken op zeer krappe locaties, langs wegen of het graven van sleuven biedt Takeuchi zelfs een verstelbare zwenkgiek aan. Daarmee komt de giek iets meer naar voren en kan middels een hydraulische cilinder zijdelings versteld worden. De Waard koos voor een vaste 2-delige verstelgiek. Zeker wanneer gewerkt wordt in stedelijk gebied biedt deze uitvoering net wat meer mogelijkheden. Dankzij de 2-delige arm kan kort op de machine gewerkt worden en maakt de 15-tonner zo erg compact. Naast het grotere en flexibelere werkbereik is een groot voordeel dat dichtbij ook zwaarder gehesen mag worden. Op het sloopproject in Sneek bewees de verstelgiek zich nog eens extra, omdat ín het gebouw gewerkt moest worden met een beperkte werkhoogte. Met de Takeuchi moest daarom ver vooruit gewerkt worden met de sloop/sorteergrijper. De TB2150R heeft hiermee geen enkel probleem en staat door de goede gewichtsverdeling zo stabiel als een huis. Met een monogiek ligt het maximale werkbereik op maaiveldniveau op 8.195 mm. Met de 2-delige verstelgiek is dit 8.730 mm en bedraagt de maximale graafhoogte 9.895 mm. De graafdiepte komt uit op 5.750 mm, tegenover 5.530 mm met monoboom. Over de achterzijde heeft de graafmachine een zwenkradius van slechts 1.700 mm. Over de voorzijde is dit bij beide uitvoeringen 2.360 mm.

Vooral de compacte afmetingen in deze specifieke gewichtsklasse maken Takeuchi’s TB2150R voor De Waard een ideale machine. Zeker ook omdat regelmatig over de grens gewerkt wordt en er qua gewicht en transporthoogte geen vergunning nodig is voor het vervoer over de weg. Ook de transportbreedte van 2.490 mm valt keurig binnen de richtlijnen. Dat is tevens de breedte van het schuifblad. De transporthoogte komt uit op slechts 2.950 mm. Voor het transport van de nieuwe Takeuchi TB2150R, die flexibel wordt ingezet op diverse grote en kleine projecten, is een 2-assige DAF CF 370 trekker aangeschaft met daarachter een Veldhuizen luchtgeveerde semi-dieplader oplegger met oprijkleppen. Deze heeft een maximaal laadvermogen van 25 ton. De Waard kan de 17 ton wegende machine zo eenvoudig zelf transporteren inclusief alle toebehoren. We hebben geluk dat de machine aan het einde van de dag opgeladen wordt voor een andere klus en kunnen zo ook de transportcombinatie nog even in actie zien.

Krachtige sloper

De TB2150R bewijst zich op het project in Sneek dan ook als krachtige sloopmachine. De GVZ S920D sloop/sorteergrijper weegt 1.050 kg en is geschikt voor graafmachines van 13 tot 20 ton. Voor het openen en sluiten van de grijper wordt 120 l/min aan olie en een werkdruk van 350 bar gevraagd. Het roteren vraagt 25 l/min en een maximale werkdruk van 210 bar. Takeuchi maakt gebruik van een Deutz TCD3.6L4 dieselmotor. De viercilinder voldoet aan de huidige uitstootnormen en maakt gebruik van zowel een dieseloxidatiekatalysator (DOC) en roetdeeltjesfilter (DPF) als uitlaatgasrecirculatie (EGR) en SCR-technologie (AdBlue). Het maximale motorvermogen bedraagt 85 kW (116 pk). Er zijn in de loop der jaren diverse grote Takeuchi graafmachines verkocht. Het blijft een klasse apart en de markt is niet heel groot, maar toch groot genoeg. Het concept vereist dat aannemers de voordelen van een dergelijke 15-tonner wel zelf moeten inzien en in praktijk ervaren. Dat was bij De Waard ook het geval en toen bleek men bijzonder snel overtuigd en raakte onder de indruk van de prestaties en de kracht van TB2150R.

Inmiddels is het dik een jaar geleden dat de machine werd afgeleverd. Hij heeft heel wat klussen uitgevoerd. Hierbij is de 15-tonner een ideale machine gebleken binnen de materieelvloot. Niet alleen in het grondverzet, maar zoals nu ook in het sloopwerk. Dit is voor Takeuchi toch een bijzonder segment. De Japanse constructeur staat bekend om zijn minigravers en beslist niet vanwege grote graafmachines. Echter, als opvolger van de 14-tons TB1140 is de TB2150R met verstelgiek een bijzondere verschijning. De machine heeft uitzonderlijk veel hefcapaciteit en ook de graafkracht komt in de buurt van grotere graafmachines. Qua werksnelheid doet hij eveneens weinig onder. Hierdoor ligt ook de productiviteit aan de hoge kant. Dit alles was voor De Waard genoeg reden voor aanschaf van de Takeuchi, die dankzij compacte afmetingen heel goed te transporteren is. De Waard koos overigens voor rubberen rupsen van 500 mm breed. De machine kan zodoende over straatwerk en asfalt rijden zonder schade te veroorzaken. Er is ook nog de keuze uit 700 mm stalen rupsen of een loopwerk met rubberen rupsblokken.

Informatie:

Importeur Nederland:

Verhoeven B.V.

tel. +31 (0)495 59 66 66

http://www.verhoevenbv.com

 

Importeur België:

Verhoeven Belgium nv

tel. +32 (0)54 33 81 11

http://www.takeuchibenelux.com

 

De Waard B.V.

tel. +31 (0)36 522 12 39

http://www.dewaardbv.nl

Video van de Takeuchi TB 2150R graafmachine van De Waard B.V.