Veilige automatische snelwissel voor kleine graafmachines

Engcon lanceert 2 productinnovaties voor graafmachines in de 2-6 tons gewichtsklasse.

Minigravers in de gewichtsklasse tussen 2 en 6 ton worden in grote getallen verkocht en zijn zeer geschikt voor diverse werkzaamheden. Steeds vaker worden deze minigravers dan ook uitgerust van een draaikantelstuk en worden ze met diverse hydraulische aanbouwdelen ingezet. Engcon heeft op deze belangrijke vraag en gewichtsklasse ingespeeld met 2 nieuwe productinnovaties waarmee de minigraver nog effectiever en productiever wordt en het werken ermee nog veiliger maakt. Ander belangrijk groot voordeel is dat het comfort voor de machinist eveneens wordt vergroot.

Als eerste is een nieuw S40 volledig hydraulische snelwissel ontwikkeld en heeft een asdiameter van 40 mm. Hiermee kan de machinist zonder nog uit te hoeven stappen een draaikantelstuk of hydraulisch aanbouwdeel koppelen. Waarmee de productiviteit en efficiency van de minigraver nog hoger wordt. Net zo belangrijk is dat het de veiligheid en gemak voor de machinist flink verbeterd en vergroot. Daarom past Engcon het EC-Oil systeem nu ook toe op de vernieuwde S40 snelwissel. Als logisch gevolg van dit nieuw ontwikkelde product, is daarom ook het EC 206 draaikantelstuk vernieuwd en is daarmee de tweede productinnovatie van Engcon. Dat is nu ook aangepast om te kunnen werken met het EC-Oil Systeem en QS-40. Voordeel dat het draaikantelstuk eenvoudig weg kan worden gelaten als het niet nodig is en het daardoor een langere levensduur heeft en minder onderhoud vraagt.

’s Werelds meest toonaangevende fabrikant van draaikantelstukken engcon heeft de afgelopen jaren fors ingezet op het vanuit de cabine automatisch kunnen aankoppelen van hydraulische werktuigen. Dit werd al gerealiseerd voor graafmachines van meer dan 6 ton, en nu verhoogt engcon op dezelfde wijze de flexibiliteit, efficiëntie en veiligheid voor kleinere graafmachines. Met de introductie van de nieuwste innovatie, engcon’s automatische snelwissel S40, bestrijkt het gamma automatische snelwissels nu alle machines van 2 tot 40 ton. De nieuwe snelwissel heeft dezelfde veiligheidsfuncties als de grotere en eerdere modellen in het bevestigingsassortiment van engcon. Parallel aan de lancering wordt ook het EC206 draaikantelstuk vernieuwd met een nieuwe bovenaansluiting, die daarmee compatibel is met het automatische snelwisselsysteem van engcon. Hierdoor wordt het automatisch aan- en afkoppelen van het draaikantelstuk nu ook beschikbaar voor machines in de klasse van 2 tot 6 ton.

“Ook voor kleinere graafmachines is er een duidelijk toenemende vraag naar de mogelijkheid om hydraulische uitrustingsstukken aan te sluiten zonder de cabine te verlaten. De uitdaging was om onze innovatieve en beproefde technische oplossingen in de relatief kleine snelwisselbehuizing plaats te geven, maar uiteindelijk hebben we dit op een goede manier kunnen oplossen”, vertelt Fredrik Jonsson, hoofd R&D bij Engcon Group. Zoals eerder al gold bij de grotere Engcon draaikantelstukken is ook voor de nieuwe S40 gronddruk nodig om de werktuigvergrendeling onder het draaikantelstuk te kunnen openen. Een speciaal ventiel voorkomt dat de cilinder open gaat mocht de druk weg vallen of een hydraulische slang knappen. Ook veren houden dan de cilinder op zijn plak en voorkomt ongecontroleerd openen en het verliezen van aanbouwdelen. Ingebouwde sensoren detecteren wanneer de bakassen in de juiste positie staan . Alss er iets niet in orde is, waarschuwt het systeem met geluids- en lichtsignalen, zowel in de cabine als buiten de machine. “We merken duidelijk dat de veiligheid inzake graafmachines steeds hoger op de agenda komt te staan, en dan vooral het probleem met bakken die losschieten vanwege onjuiste hantering. Met onze machine- en tiltrotatorsnelwissels en ons intelligente vergrendelingssysteem QSC worden deze risico’s geminimaliseerd”, zegt Fredrik Jonsson.

EC-Oil (automatische koppeling van hydrauliek, elektriciteit en centrale smering) wordt standaard meegeleverd bij gelijktijdige aanschaf van een engcon snelwissel, draaikantelstuk en DC2 besturingssysteem. Optioneel is de gronddrukfunctie ook verkrijgbaar voor de machinesnelwissel, evenals een bijkomende vergrendelingsfunctie. Deze laatste zorgt ervoor dat de zwenkfunctie van de machine wordt geblokkeerd als het uitrustingsstuk verkeerd is aangesloten. De S40 snelwissel met automatische olie-, elektrische- en smeerfunctiekoppeling en de nieuwe bovenaansluiting van het draaikantelstuk EC206 (4-6 ton) worden in juni 2021 gelanceerd. Rond de jaarwisseling 2021/2022 komt vervolgens de automatische snelwissel beschikbaar voor onder het draaikantelstuk EC206.

 

Informatie:

Importeur Nederland:

Engcon Netherlands
tel. +31 (0)85 82 23 550
http://www.engcon.com

Informatie: Importeur Belgie: 

‎Engcon België‎
‎Telefoon +32 (0)‎‎493 43 72 98‎‎ ‎‎ ‎
http://www.engcon.com

 

Video van het EC 206 draaikantelstuk met S40 snelwissel.