Veiligheid ‘in de hand’

Volvo Construction Equipment voorkomt ongevallen met innovatieve Hand Sensing joystick

In het kader van het voortdurend streven naar nul ongevallen introduceert Volvo Construction Equipment (Volvo CE) een nieuwe innovatieve veiligheidsvoorziening. Deze innovatie van Volvo wordt voor het eerst in de sector gebruikt en is een echte praktisch doordachte en slimme uitvinding welke de bewegingen van de machine als gevolg van een onbedoelde activering van de linker joystick onmogelijk maakt! Maar al te vaak komen berichten in het nieuws of gebeuren ongelukken op bouwplaatsen dat mensen op bouwplaatsen gewond zijn geraakt of zelfs overleden zijn door een plotselinge beweging van een bak of een zwaaiende giek van een graafmachine. Dat komt helaas nog al te regelmatig voor op bouwterreinen. De oorzaak is meestal een onbedoeld duwtje tegen de linker joystick en bij in en of uitstappen. Zelfs een lichte aanraking kan al voldoende zijn om een onverwachte beweging te veroorzaken en de positie van de joystick bij de cabinedeur maakt het voor zowel machinisten als omstaanders bijzonder gemakkelijk om hem per ongeluk te bedienen.

Maar dankzij de nieuwe Hand Sensing Joystick-optie, welke nu als eerste verkrijgbaar op de reeks compacte graafmachines van Volvo CE , worden dit soort ongelukken voorkomen. Weer een mooi voorbeeld dat bij Volvo veiligheid en de Zweedse fabrikant altijd de hoogste prioriteit heeft. Niet alleen bij bouwmaterieel, maar ook bij vrachtauto’s en personenauto’s. Volvo was ook de uitvinder van de autogordel waardoor autorijden een stuk veiliger is geworden. De Hand Sensing Joystick is de eerste in zijn soort in de bouwsector en reageert de bediening van de graafmachine alleen als de linkerhand van de bestuurder de juiste positie inneemt. Als er tegen de joystick wordt gestoten, bijvoorbeeld wanneer de machinist in of uit de stoel stapt, wanneer iemand van buiten de cabine op de joystick leunt of wanneer de joystick tussen iemands kleding terechtkomt, dan kan iedereen op de bouwplaats gerust zijn dat de graafmachine geen onbedoelde beweging zal maken. Deze optie werkt via een systeem van sensoren op de linker joystick welke detecteert of de bestuurder de joystick vasthoudt en opzettelijk wil manoeuvreren. Indien dit niet het geval is, blijven de desbetreffende hydraulische functies uitgeschakeld waardoor situaties die ernstige ongevallen kunnen veroorzaken worden voorkomen.

Michal Saczuk, Strategic Marketing Manager voor compacte graafmachines bij Volvo CE, vertelt: “Veiligheid is een topprioriteit bij Volvo CE en met deze nieuwe functie willen wij iedereen op de bouwplaats behoeden voor ongevallen welke zeer gemakkelijk te voorkomen zijn. Met onze nieuwste innovatie bouwen wij voort op onze reputatie op het gebied van veiligheid en onze voortdurende inspanningen voor nul ongevallen op de bouwplaats. Deze functie is slechts één voorbeeld van de manier waarop compacte graafmachines van Volvo CE bijdragen tot een veiligere werkplek en is een rechtstreeks resultaat van de feedback die wij van onze klanten krijgen.”

Dit is de meest geavanceerde innovatie van Volvo CE als onderdeel van de bestaande ‘control locks’-functies die beschikbaar zijn op compacte graafmachines. Standaard worden de bedieningselementen van de machine uitgeschakeld wanneer de linker console omhoog wordt gebracht. Klanten kunnen, indien gewenst, kiezen voor extra zekerheid :

  • een ‘control lock’-schakelaar die ervoor zorgt dat de hydraulica enkel werkt wanneer de schakelaar opzettelijk wordt ingedrukt.
  • een ‘control lock’-riem die ervoor zorgt dat de hydraulica enkel werkt wanneer de riem is vastgemaakt.
  • een ‘control lock’-stoel en -schakelaar die ervoor zorgen dat de hydraulica enkel werkt wanneer de kraanmachinist goed zit (gedetecteerd door stoelsensoren) en een schakelaar op het rechter zijpaneel wordt ingedrukt.

Bovendien is er voor grotere werkterreinen ook een groen zwaailicht ontworpen om de beste veiligheidspraktijken aan te moedigen en de algemene veiligheid op het werkterrein te verhogen. Dit groen LED-knipperlicht wordt geactiveerd wanneer de motor draait en de veiligheidsgordel is vastgegespt zodat omstaanders duidelijk kunnen zien dat de machine in werking is. Dit knipperlicht is niet enkel bedoeld om machinisten eraan te herinneren hun veiligheidsgordel op elk moment om te doen maar ook om terreinbeheerders of anderen in de buurt erop te wijzen of de machinist al dan niet op zijn stoel zit vastgegespt. Volvo komt als eerste met deze innovatie op de minigravers. Hier gebeuren toch de meeste ongelukken mee en worden veelal verhuurd en worden bediend door mensen welke zeker niet hiervoor opgeleid zijn en de ervaring hebben. Een mini lijkt makkelijk te bedienen en is overal en door iedereen te huren zonder dat er maar enige controle is of hij wel bediend wordt door de juiste mensen. Daarom blijven verhoudingsgewijs heel veel ongelukken met ernstige afloop gebeuren met minigravers.

Volvo Construction Equipment heeft met deze slimme en eigenlijk best simpele innovatie hiervoor de oplossing bedacht . Volvo compacte graafmachines profiteren tevens van ingebouwde voorzieningen zoals heldere handrails en anti-slip treden om de toegang tot de cabine veilig en gemakkelijk te maken, ergonomische bedieningselementen en zicht rondom om de veiligste en meest comfortabele bediening te garanderen en handig geplaatste trekpunten om het transport te vergemakkelijken. Als eerste biedt Volvo deze optie aan op de minigravers. Uiteindelijk is dit syteem op elke type machine toe te passen en zal dan ook zeker op andere machines van Volvo toegepast worden. In elk geval voorkomt Volvo Construction Equipment met de zeer innovatie Hand Sensing joystick ernstige ongevallen en heeft daarmee veiligheid letterlijk en figuurlijk ‘in de hand’.

 

Informatie:
Importeur Nederland:
SMT Netherlands
tel. +31 (0) 527 636 500
http://www.smt.network

 

Importeur België:
SMT Belgium
tel. +32 (2) 254 14 11
http://www.smt.network