Cat 308CR Next Gen is krachtige en compacte allrounder

Caterpillar biedt nog meer toepassingen voor 8 tons Cat 308 CR midigraver.

Midigravers in de 8 tons gewichtsklasse zijn zeer handige machines een veelzijdig inzetbaar voor veel toepassingen. Dit vanwege de zeer compacte afmetingen, ze zeer productief zijn, maximaal presteren en toch zeker beschikken over hoge hefcapaciteit. Dat is waarom veel bedrijven toch voor een 8 tonner kiezen en voor dit soort graafmachines toch zeer grote markt is. Cat komt nu met een geheel nieuw ontwikkelde Cat 308 CR Next Gen midigraver met een vaste giek. De nieuwe Cat 308 CR hydraulische graafmachine met vaste giek levert maximaal vermogen en beschikt over prestaties om het werk in een breed scala aan toepassingen efficiënt te voltooien. De vaste giek en het ontwerp met compacte radius beperken de overhang bij zijdelings werken. Grote pluspunt en onderscheidend kenmerk is dat hierdoor deze nieuwe generatie graafmachine uitblinkt op projecten met zeer krappe werkruimte. Vergeleken met een graafmachine met zwenkgiek beschikt een midigraver met vaste giek over een aanzienlijk grotere graafdiepte en uitstorthoogte. Ander voordeel zijn de hogere hefprestaties bij werkzaamheden in een korte straal van de machine.

Als onderdeel van de Caterpillar Next Generation-lijn levert de 308 CR met vaste giek meer graafoplossingen om perfect te voldoen aan de eisen die gelden voor midigravers van 8 ton. Het biedt toonaangevende prestaties, ongeëvenaarde ervaring voor de machinist en vereenvoudigde service. Door de lengte van de stick te vergroten van 1.670 mm. tot 2.210 mm, wordt het werkbereik flink vergroot. De maximale graafdiepte ligt hierdoor tussen de 4.150 en 4.690 mm en het maximale graafbereik op maaiveldniveau op respectievelijk tussen 6.390 mm. en 6.900 mm. De nieuwe graafmachine wordt aangedreven door de in de praktijk bewezen en eigen Cat C3.3B Acert dieselmotor met een motorisch vermogen van 51,8 kW. Deze voldoet vanzelfsprekend dan ook aan de EU Stage V-emissienormen. Verbeteringen aan het hydraulisch systeem worden gecombineerd met standaard functies voor automatisch stationair draaien en automatisch uitschakelen van de motor om de efficiëntie van de machine te verbeteren, de bedrijfskosten te verlagen en de betaalbaarheid van de machine te vergroten.

Hoge prestaties vereenvoudigd

De 308 CR vaste giek biedt een 20% grotere verticale graafdiepte in vergelijking met de 308 CR met zwenkgiek en vereist minder herpositionering bij het graven van sleuven. Waardoor de efficiëntie verder wordt verbeterd en het brandstofverbruik aanzienlijk wordt verlaagd. De nieuwe LCD-monitor van de machine heeft een vertrouwde bediening lay-out zoals andere Cat minigraafmachines om training te vereenvoudigen. De intuïtieve bediening is gemakkelijk te begrijpen en geeft overzichtelijke informatie en is voorzien van een draaiknop voor eenvoudige schermnavigatie. Dankzij de standaard wisselaar voor het bedieningspatroon kunnen machinisten de graafmachine snel aanpassen aan hun favoriete joystickbeweging. Er is gekozen voor een efficiënte lastafhankelijke hydraulische pomp met variabel regelbare opbrengst. Deze zorgt voor een grote oliestroom van maar liefst 167 L./min. Voldoende om te kunnen werken met hydraulische aanbouwdelen.

Cat Work Tools komt dan ook met geheel nieuwe hydraulische aanbouwdelen voor deze zeer belangrijke 8 tons gewichtsklassen. Er komen nieuwe sloophamers, scharen grijpers en een eigen Cat draaikantelstuk. Ook Cat gaat mee in de trend met volledige hydraulische snelwisselsystemen en heeft voor de 308CR er ook een ontwikkeld. Het elektro hydraulische besturingssysteem van de machine maakt eenvoudige aanpassingen aan de instellingen van de machinist mogelijk op basis van voorkeur of toepassing, zowel voor de machinekoppeling als voor de keuze van uitrustingsstukken door de machinist. Compleet met snelkoppelingsleidingen, biedt het standaard hulpsysteem de keuze uit eenrichtings-, tweerichtings- of continue stroom.

Voor ongeëvenaarde veelzijdigheid kunnen aannemers de machine uitrusten met het TiltRotate-systeem en een Cat TRS8-koppeling waarmee uitrustingsstukken 360 graden kunnen draaien en 40 graden zijdelings kunnen worden gekanteld. Hierdoor kan de graafmachine efficiënt meer gebieden bereiken vanuit één enkele positie, terwijl gereedschap over, onder en rond obstakels wordt gemanoeuvreerd bij het voltooien van het werk. Ook de bak kan omgekeerd gemonteerd worden aan de snelwissel en daardoor graven als een ‘shovel’. Wat ideaal is bij het werken rond en onder nutsleidingen. Voor egaliseer- en opvultaken wordt de machine standaard geleverd met een 2.300 mm. breed blad of een 2.450 mm. breed blad. Tevens beschikt de 8 tonner over een zweeffunctie voor eenvoudige bediening van het schuifblad en heeft en een bladhoogte en diepte van respectievelijk 370 en 407 mm.

Comfortabele ervaring

De afgedichte en onder lichte overdruk staande Next Generation-cabine zorgt voor een schone omgeving voor de machinist. Het opnieuw ontworpen verwarmings-/ventilatie-/airconditioningsysteem biedt klimaatbeheersing onder alle weersomstandigheden. Lage geluidsniveaus in de cabine van 72 dB(A), bedieningsconsoles met verstelbare polssteunen en geveerde stoel bieden de hele dag comfort. De 308 CR graafmachine met vaste giek is standaard voorzien van het exclusieve Cat Stick Steer System voor eenvoudige machinebesturing. Cat is de enigste die dit af fabriek standaard levert op machines. Zo kan de machinist gelijktijdig rijden en werken. Ook zelfs met hydraulische aanbouwdelen. Dit zorgt voor grote productiviteit en meer bedieningsgemak voor de machinist bij werkzaamheden zoals werken met maaikorf of hekkelbak. Met een druk op de knop kan de machinist overschakelen van conventionele hendel/voetpedaalbesturing naar eenvoudige joystickbediening.

Deze hydraulische minigraafmachine van de volgende generatie biedt twee rijbereiken met een maximale snelheid van 4,9 km/u. Standaard cruisecontrol minimaliseert vermoeidheid van de machinist bij het afleggen van langere afstanden tussen werklocaties op de locatie. De grote voorruit van de cabine schuift gemakkelijk omhoog en kan gemakkelijk boven het hoofd worden opgeborgen, buiten het gezichtsveld van de machinist. Het zicht rondom wordt geboden door brede zij-, achter- en dakramen. De beschikbare achteruitkijkcamera integreert videofeed in de monitor voor meer bedrijfsveiligheid. Om de veiligheid verder te verbeteren, zijn controlepunten voor routineonderhoud gemakkelijk toegankelijk vanaf de grond via zijdeuren. De zijpanelen zijn verzonken en vlak, worden beschermd tegen beschadiging en zijn ontworpen voor snelle, gemakkelijke vervanging om de kosten te verlagen. In elk geval biedt de rond de 8 ton wegende nieuweCat 308CR Next Gen midigraver nog veel meer nieuwe toepassingen waar de machine uitstekend tot zijn recht komt en beschikt over compacte afmetingen en maximale productiviteit en capaciteit.

Informatie:

Importeur Nederland:
Pon Equipment B.V.
tel. +31 (88) 737 7500
http://www.pon-cat.com

Importeur België :
Bergerat Monnoyeur
tel. +32 (78) 157 767
http://www.bm-cat.com