Nieuwe Cat mobiele overslagmachines

Caterpillar lanceert MH 3022 en MH 3024 Next Gen mobiele overslagmachines.

Speciaal voor overslagwerk, schroot- en afvalwerking komt Caterpillar met 2 volledig nieuw ontwikkelde modellen overslagmachines: de MH 3022 en MH 3024. De 2 kleinere mobiele modellen Cat Next Gen overslagmachines hebben verbeterde cyclustijden welke de productiviteit behoorlijk doen toenemen en zijn veelzijdig en efficiënt inzetbaar. De nieuwe MH 3022 en MH 3024 overslagmachines zijn speciaal gebouwd voor betrouwbare en efficiënte werking in afval- en schroottoepassingen en bieden superieure prestaties, lage bedrijfskosten en verbeterd comfort aan de machinist. Het geavanceerde elektrisch-hydraulische systeem optimaliseert de balans tussen kracht en efficiëntie welke de cyclustijden verbetert om zo meer materiaal in dezelfde hoeveelheid tijd te verwerken. Waardoor het rendement van de overslagmachines wordt verhoogd en er meer winst mee kan worden gemaakt.

Deze nieuwe generatie overslagkranen worden aangedreven door een eigen Cat C4.4 Acert dieselmotor welke eveneens kan werken op biodiesel tot B20. De nieuwe motoren voldoen dan aan de EU Stage V en de Amerikaanse EPA Tier 4 Final emissienormen. Het onderhoudsvrije nabehandelingssysteem van de motor verlaagt de bedrijfskosten en maximaliseert de inzetbaarheid van de machine. Waarbij geen kostbare tijd verloren gaat omdat het systeem moet regenereren en dit ten koste gaat ten opzichte van productiviteit door stilstand van de overslagmachines. De keuze tussen Power en Eco Power modus stemt de vereiste en gevraagde oliestromen af op de uit te voeren taak en biedt tot 10% lager brandstofverbruik ten opzichte van de voorgaande modellen. Dit zonder concessies te hoeven doen aan de prestaties van de mobiele overslagkraan.

Een 12% bredere mobiele onderwagen verhoogt de operationele stabiliteit van de Cat MH 3022 voor betere prestaties bij het heffen op groot bereik. De MH 3024 biedt tot 7% meer zwenkkoppel om meer materiaal sneller te verplaatsen. De Heavy Lift-modus voor beide modellen verhoogt het hefvermogen om zware lasten efficiënter te kunnen hanteren. Door de giek vrij op en neer te laten bewegen zonder pompstroom te gebruiken, stelt de standaard SmartBoom™ de machinist in staat zich te concentreren op de grijperbediening en resulteert in soepelere beweging en overslagcyclus. Af fabriek levert Cat Work Tools een uitgebreide reeks aan diverse modellen overslaggrijpers. Geschikt voor uiteenlopende toepassingen om de bedieningsflexibiliteit voor de MH 3022 en MH3024 te vergroten. Elk soort materiaal dat met de MH 3022 en MH 3024 overgeslagen wordt heeft zijn eigen soortelijk gewicht en vraagt altijd een passende grijper om de maximale productiviteit uit de machine te halen en daarmee de meeste kuubs of tonnen materiaal per uur met het laagste brandstofverbruik. Om hun veelzijdigheid te vergroten, kunnen beide overslagkranen af fabriek worden uitgerust met een generator van 15 kW voor magneetwerking. Veelal worden overslagmachines ingezet op sloopprojecten en werken schrootverwerkende bedrijven en staalfabrikanten met een magneet.

Veiligheid en comfort

Dankzij nieuwe technologieën waarmee de Cat MH 3022 en MH 3024 mobiele overslagkranen standaard uitgerust zijn, wordt de bedrijfsveiligheid tijdens het overslagwerk verhoogt. Er is altijd risico dat de machinist met zijn overslaggrijper tegen de cabine aan komt. Cat heeft hiervoor een beveiliging ontwikkeld en dit voorkomt en de veiligheid wordt verhoogd en zo wordt voorkomen dat de grijper de cabine raakt en schade en persoonlijk letsel voorkomt. Voor het starten van de motor moet eerst een pincode ingetoetst worden. Hiermee wordt voorkomen dat onervaren en onbevoegde personen ermee kunnen werken.

Grote ramen van gehard glas met smalle raamstijlen zin de belangrijkste verbeteringen van de opnieuw ontworpen cabine. Het nieuwe cabineontwerp verbetert het zicht rondom en de bedrijfsveiligheid. Standaard rechter- en achteruitkijkcamera’s, uitbreidbaar tot 360-graden zicht, geven videobeelden weer op de grote touchscreen-monitor in de cabine om het zicht op het werkgebied verder te verbeteren. Dikkere, slagvaste voorruiten en dakramen voldoen aan de EN356-, P8B- en P5A-normen en voorkomen dat het cabineglas versplinterd mocht iets tegen het glas aanspringen. Een uitschakelaar op grondniveau stopt alle brandstof naar de motor en schakelt de machine uit. Om een omgekeerde oliestroom te voorkomen in het geval van onverwacht verlies van hydraulische druk, houden de standaard terugslagkleppen voor het neerlaten van de giek en de stick de grijper stevig en veilig op zijn plaats. Alle dagelijkse onderhoudspunten zijn snel toegankelijk vanaf het maaiveld, terwijl een nieuw serviceplatform met treden gemakkelijke, veilige en snelle toegang tot het bovenste servicegebied biedt.

De nieuwe Next Generation-cabine biedt de keuze tussen Deluxe- en Premium uitvoering en is voorzien van een optie voor joystickbesturing waardoor de stuurkolom overbodig. Hierdoor wordt het zicht naar voren, de beenruimte en het gemak van instappen in de cabine aanzienlijk verbeterd. Om het in- en uitstappen van de cabine nog gemakkelijker te maken, kantelt de linkerconsole omhoog. Alle bedieningselementen zijn handig voor en binnen handbereik van de machinist geplaatst om onnodige bewegingen te voorkomen. Een grotere 254 mm (10-inch) touchscreen-monitor met hoge resolutie en jog-dial biedt gemakkelijke navigatie door de intuïtieve bedieningselementen. Verschillende machinisten kunnen hun specifieke joystick- en voorkeursinstellingen voor de vermogensmodus opslaan, en de machine roept de instellingen automatisch op op basis van de operator-ID. Beide modellen bieden een maximale cabinehoogte van 5.750 mm. om het zicht op de laad- en materiaalverwerking te verbeteren.

Goede service toegankelijkheid

Standard Product Link™ legt kritieke bedrijfsgegevens vast, zoals locatie, uren, brandstofverbruik, productiviteit, inactieve tijd, onderhoudswaarschuwingen en foutcodes, die op afstand kunnen worden geopend en gevolgd om de efficiëntie van het vlootbeheer te verbeteren. Het nieuwe hydraulische oliefilter gaat 50% langer mee dan eerdere ontwerpen, verbetert de filtratie en verhoogt de verversingsintervallen tot 3.000 bedrijfsuren. Nieuwe anti-aftapkleppen houden de hydraulische olie schoon tijdens het vervangen van het filter. Alle brandstoffilters hebben een gecoördineerd verversingsinterval van 1.000 bedrijfsuren en het nieuwe luchtinlaatfilter met voorfilter gaat tot 1.000 uur mee om de onderhoudsvereisten te verminderen. De machinist houdt de levensduur van het filter en de onderhoudsintervallen gemakkelijk bij op de monitor met hoge resolutie in de cabine. De hoogrenderende koelventilator, die tussenkomst van de operator overbodig maakt, beschikt over een standaard automatische omkeerfunctie om de kernen schoon te houden en de uptime van de machine te maximaliseren. Een optioneel trillend koelscherm wordt geactiveerd tijdens omgekeerde werking van de ventilator om de verwijdering van stof en vuil verder te verbeteren.

Zowel de Cat MH 3022 als MH 3024 maken gebruik van dezelfde Cat C4.4 dieselmotor. De MH 3022 heeft 108 kW. (145PK) vermogen en de MH 3024 128 kW. (171 PK). Het bedrijfsgewicht van de mobiele MH 3022 ligt tussen de 21,2 ton en 24,5 ton. Dit bedraagt respectievelijk 22.7 ton en 26,8 ton voor de MH 3024. Het totale gewicht hangt af van de gekozen uitvoering en klantspecifieke aanpassingen. De MH 3022 heeft een maximaal werkbereik van 10.280 mm. en een maximale hoogte van 11.710 mm. Voor de MH 3024 bedragen deze 12.010 mm. en 13.030 mm. De nieuwe Next Gen Caterpillar MH 3022 en MH 3024 mobiele overslagmachines zijn nu nog sneller en productiever en zijn veelzijdig en flexibel inzetbaar.

Informatie:

Importeur Nederland:
Pon Equipment B.V.
tel. +31 (88) 737 7500
http://www.pon-cat.com

Importeur België :
Bergerat Monnoyeur
tel. +32 (78) 157 767
http://www.bm-cat.com