Nieuwe 50 tons Volvo graafmachines zijn echte krachtpaters

Volvo EC 530E en EC 550E graafmachines zijn klasse apart.

Volvo Construction Equipment breidt zijn range rupsgraafmachines uit met 2 nieuwe zware graafmachines: de EC 530E en EC 550E. Deze zijn een slag zwaarder en sterker dan de EC 480E en hebben de productiviteit en graafkracht welke overeenkomt met graafmachines in de 60 tons gewichtsklasse. De nieuwe Volvo EC 530E en EC 550E zijn dan ook een welkome uitbreidingen en verkleinen het gat tussen de EC 480E en de EC 750E. Er was toch bij veel klanten de behoefte aan een graafmachine met prestaties en kracht van 60 tons machines. Die belangrijke vraag en markt beantwoordt Volvo met de nieuwe EC 530E en EC 550E en beschikken over technologieën van graafmachines uit de grotere gewichtsklasse. De gloednieuwe graafmachines zijn ook een nieuwe gewichtsklasse voor Volvo en 50 tons graafmachines en resulteren in een brandstofbesparing van 25%. Dankzij een reeks geavanceerde functies is het mogelijk om de productiviteit met maar liefst 20% te verhogen en beschikken ze over grote graaf- en opbreekkracht. Het maakt ze dan ook zeer geschikt voor zwaar graaf- en sloopwerk en zijn nog steeds gemakkelijker en sneller te transporteren als 75 tonners.

Volvo gaat bij de ontwikkelingen van nieuwe machines niet over één nacht ijs. Zeker niet als het gaat om graafmachines in een geheel nieuwe gewichtsklasse en doet zijn huiswerk zeer goed. Volvo gaat meteen voor het beste en de eerste plek. Daarom komt de fabrikant niet met één maar met twee nieuwe modellen graafmachine in de 50 tons gewichtsklasse: de EC 530E en EC 550E. Ze blinken uit qua prestaties en zijn speciaal ontworpen voor zwaar graaf- en sloopwerk en grootschalig grondverzet. De twee nieuwe graafmachines beschikken over graaf- en hefkracht die normaal gesproken wordt aangetroffen in machines met een een eigen gewicht van 60 ton. Daarbij beschikken ze over het hoogste motorvermogen in hun klasse en hebben een hoge trekkracht en zwenkkoppel. In combinatie met grote bakken zijn de EC530E en EC550E perfect geschikt voor het vullen van knikdumpers in de klasse van 30-40 ton. Ze hebben minder cycli nodig om ze te laden, waardoor de cyclustijden worden verkort. Deze combinatie kan de productiviteit met maar liefst 20% verhogen.

Zwaar en sterk uitgevoerd

Dit zijn machines van 50 ton met alle kenmerken van groter materieel. Een superstijve, versterkte onderwagen heeft de duurzaamheid en sterkte die normaal gesproken worden geassocieerd met een graafmachine van 60 ton. Dit wordt ondersteund door even stevige onder- en bovenframes. De EC550E-onderwagen heeft een lang en breed onderframe, wat hem extra stabiliteit geeft bij het werken met zwaardere lasten. Het onderstel van de EC530E heeft ondertussen dezelfde transportafmetingen (en laadgemak) als Volvo’s 48-tons EC480E. Voor de rest zijn de boven- en onderwagen van de EC 530E en EC 550E hetzelfde en zit het verschil puur in de lengte en breedte van de onderwagen. Het is niet alleen de onderwagen welke zwaarder uitgevoerd is. Die diameter van de pennen voor de hoofdgiek als graafarm is ook groters als bij de EC 480E. Daarmee kunnen grote graaf- en opbreekkrachten opgevangen worden en zijn de pennen extra sterk gemaakt.

IVMT resulteert in 25% hogere brandstofefficiëntie

Een Volvo D13J-motor met lage uitstoot mag dan het hart van de EC530E en EC550E zijn, een gecombineerd brandstofverbruik – tot 25% – is mogelijk dankzij het gebruik van het allernieuwste elektrohydraulische systeem van deze machines. Dit wordt bereikt dankzij Independent Metering Valve Technology (IMVT), die dankzij intelligente elektronische besturing zowel een nauwkeurigere werking als efficiëntie biedt dan een traditioneel mechanisch gekoppeld hydraulisch systeem. Verdere efficiëntie wordt behaald door optimalisatie van de motorpomp, die het motortoerental verlaagt terwijl het vermogen behouden blijft, en een verbeterde lay-out van het hydraulische leidingwerk. Samen bieden de EC530E en EC550E een hoge mate van controle en efficiëntie voor alle toepassingen. Het nieuwe systeem biedt een reeks slimme functies, waaronder kruipmodus (handig voor nauwkeurig heffen en dragen) en optionele Comfort Drive Control (CDC). CDC helpt de vermoeidheid van de machinist te verminderen doordat de graafmachine kan worden bestuurd met de joysticks in plaats van met de pedalen.

Machinisten kunnen verschillende functies selecteren, afhankelijk van de taak en hun voorkeuren. Dit omvat giek/zwaai- en giek/rij-prioriteit, waardoor de ene functie de leiding kan nemen over de andere. De giek-neersnelheid kan ook worden aangepast, waardoor optimale controle wordt verkregen voor taken die extra precisie vereisen. Nieuwe technologie voor het verminderen van het stuiteren van giek en arm vermindert schokken van de machine – een functie die zeer gewaardeerd wordt door machinisten.

Dig Assist toepassingen voor machinebediening

Kraanmachinisten worden bij hun taken verder geholpen door de optionele Dig Assist-apps. Mogelijk gemaakt door de 10 inch. Volvo Co-Pilot-tablet. Deze omvatten 2D-, In-Field Design- en 3D-softwarepakketten. Wegen aan boord is een andere handige functie, die realtime informatie geeft over de laadbak (om een optimale vulling te garanderen) en materiaal dat per werkgang, per ploeg of per dag wordt verplaatst, wat onschatbare productiviteitsgegevens oplevert.

Hoogwaardige Volvo-aanbouwdelen betekenen dat klanten de maximale productiviteit uit hun machine kunnen halen. Speciaal gebouwde voorbeelden zijn onder meer snelwissels, bakken, sloophamers, duimen, scharen, grijpers enz. – allemaal ontworpen om in harmonie met de specifieke kenmerken van deze machines te werken.

Comfortabele cabine

De ruime en comfortabele Volvo Care Cab is een geweldige plek om de gehele werkdag door te brengen. Betreden en toegang is veilig en gemakkelijk, dankzij de vastgeschroefde antisliptreden en goed zichtbare leuningen. Voor eenvoudiger transport kunnen een optionele opstap en loopbrug worden weggeklapt. De railings zijn in het oranje uitgevoerd. Velen vragen zich af waarom die oranje zijn bij de Volvo grondverzetmachines. Het is gebleken dat in mist oranje het beste zichtbaar is en daardoor de veiligste kleur is. Daarom ze deze railings oranje zodat deze in mistige omstandigheiden altijd voor goede zichtbaarheid zorgen en daardoor veilige toegang.

Eenmaal in de cabine gezeten te hebben, kunnen machinisten genieten van zowel een geluidsarme als trillingsarme omgeving, in de wetenschap dat de cabine wordt beschermd door een ROPS-constructie die de industrienormen voor deze gewichtsklasse overtreft. Ze worden ook gepresenteerd met het beste zicht in hun klasse, een voordeel dat verder wordt verbeterd als ze worden geleverd met een voorruit uit één stuk. Technologie speelt hier ook een rol, dankzij camera’s aan de achterkant en zijkant, samen met de allround Volvo Smart View-optie, vooral handig bij het werken op krappe locaties.

Uptime is prioriteit

De EC530E en EC550E zijn ontworpen met een hoge duurzaamheid en maximale betrouwbaarheid als kern – zelfs bij het werken in zware toepassingen. Slimme maatregelen zijn onder meer het verwijderen van hydraulische stuurleidingen, waardoor het aantal benodigde koppelingen wordt verminderd. Het elektrische systeem is nu ook robuuster, dankzij connectoren die de strenge normen voor bescherming tegen binnendringen van water overtreffen. De tijd- en onderhoudskosten worden verder verminderd dankzij de verlengde motorolie- en filtervervangingsintervallen tot 1000 uur en toegang vanaf de grond tot gegroepeerde filters. Een driepunts toegang aan de rechterkant tot de bovenstructuur biedt gemakkelijke toegang tot de AdBlue/DEF-tank, die ook is voorzien van een spatscherm om morsen (en corrosierisico) te voorkomen.

Volvo’s portfolio en aanbod van diensten voor Uptime Services is essentieel voor het garanderen van machineprestaties en winstgevendheid op de lange termijn. Olieanalyse, onderhoudsinspectie en onderwageninspecties helpen om machines in topconditie te houden, terwijl gemakkelijk leesbare rapporten – gestuurd door CareTrack telematicasysteem – eigenaren helpen de productiviteit, het brandstofverbruik en de machineconditie te volgen. Voor nog minder gedoe kunnen Volvo Uptime Centers en dealers de machine in de gaten houden en indien nodig klanten informeren. Deze service heet Volvo Active Care. Op de vraag wanneer een 50 tons graafmachine een 60 tonner is, is het antwoord: wanneer het een Volvo EC 530E of EC 550E is. In elk geval zijn de nieuwe Volvo 50 tonners echte krachtpatsers!

Informatie:

Importeur Nederland:
SMT Netherlands
tel. +31 (0) 527 636 500
http://smt.network

Importeur België:
SMT Belgium
tel. +32 (2) 254 14 11
http://smt.network

Video of the Volvo EC 550E: