Nieuwe 14 en 16 tons Doosan mobiele graafmachines.

Doosan DX 140W-7 en DX 160W-7 zijn nieuwe generatie mobiele graafmachines.

In Nederland heeft Doosan met de mobiele graafmachines afgelopen jaren een markt leidende positie behaald. Deze zijn in de Benelux in grote getallen verkocht en nog steeds populair. Nadat Doosan de nieuwe rupsgraafmachines van de 7-serie op de markt heeft gebracht en deze voorzien zijn van eigen dieselmotoren welke aan de EU Stage emissienormen voldoen, is het nu ook tijd voor de nieuwe DX W-7 serie mobiele graafmachines. Waar als eerste de nieuwe DX 140W-7 en DX 160W-7 worden gelanceerd. In de Benelux zeer populaire modellen en in de 14 en 16 ton gewichtsklasse vallen. De nieuwe DX W-7 modellen zijn zuiniger in verbruik dankzij nieuwe functies en een assistentie functie voor de kraanmachinist.

Hierdoor liggen logischerwijze de prestaties ook hoger als bij de vorige -5 serie mobiele graafmachines. Het comfort en bedieningsgemak is voor de machinist is nog meer en sterker verbeterd. De nieuwe cabinestoel is nog van hogere kwaliteit. De ultramoderne cabine van de -7 series is zeer ruim en blinkt uit in ergonomie. Het bedieningsgemak en nauwkeurigheid is verbeterd omdat de nieuwe 7-serie Doosan mobiele graafmachines beschikken over nog meer functies als andere merken in deze gewichtsklasse. Ook het werken met draaikantelstuk is geen enkel probleem en heeft een hoge precisie.

Assistentie functie voor de machinist

De DX140W-7 en de DX160W-6 mobiele graafmachines zijn standaard voorzien van de nieuwe automatische graaf onderbrekingsfunctie welke de automatische bedrijfsrem in positie houdt wanneer het voertuig volledig stilstaat, zonder dat de machinist het rempedaal hoeft in te trappen. De machinist kan deze functie in- of uitschakelen door op de desbetreffende knop te drukken. Wanneer vervolgens het gaspedaal wordt ingedrukt, wordt de functie weer vrijgegeven.

Ook de besturing van de joystick is een nieuwe optie waarmee de machinist de machine kan besturen met het duimwiel van de joystick, zonder dat de machinist daarvoor het stuur hoeft te gebruiken tijdens het werken en rijden in de werkmodus. Deze functie werkt alleen onder de snelheid van 20 km/u in de eerste of tweede versnelling. De functie wordt geactiveerd of gedeactiveerd door de duimwielstuurknop op het bedieningspaneel minimaal één seconde ingedrukt te houden.

Als laatste in deze categorie is het laad isolatie systeem (LIS. Een nieuwe optie die het rijcomfort van de machinist verbetert door de impact die naar de voorkant van de machine wordt overgebracht verminderen bij het off-road rijden op oneffen of op een ruw terrein (giekvering). De functie LIS wordt ook geactiveerd door op de desbetreffende knop op het bedieningspaneel te drukken. Deze kan worden geactiveerd wanneer de snelheid tussen de 5 km/u en de 0,5 km/u is en gedeactiveerd kan tussen de snelheden van 4 km/u en 0,5 km/u.

Nieuwe tiltrotator-modus

Er is een nieuwe tiltrotator-modus op het bedieningspaneel van de mobiele graafmachines, die kan worden geselecteerd om een geoptimaliseerde hydraulische stroom te garanderen en helpt de nauwkeurigheid van de werking van de tiltrotator te maximaliseren door tegendruk te elimineren. Deze nieuwe modus is een speciale tweerichtingsstroom modus, maar wordt door de EPOS beheerd als een eenrichtingsstroom modus, met directe terugkeer naar de tank in elke richting. Dit voorkomt tegendruk en vergroot de stroom en controleerbaarheid.

De cabine van de DX140W-7 en de DX160W-7 is standaard voorzien van een luxe stuur met een verchroomde spaak en logo. Het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat de machinist beter zicht heeft. Het stuurkolom heeft ook een nieuw ontwerp met een telescopische functie van 80 mm, waarmee de machinist het stuur dichter naar zich toe kan zetten, zodat hij zijn optimale houding kan vinden.

Daarnaast is er ook een kantelhendel die een kanteling van 15 graden naar de machinist mogelijk maakt om het zicht over de bovenkant van het stuur te vergroten, bijvoorbeeld bij het
graven van sleuven. Het smallere ontwerp van de stuurkolom draagt dus erg bij aan een beter zicht. Andere belangrijke nieuwe functies in en rondom de cabine zijn:

-8-inch Doosan smart Touchscreen, die meer informatie geeft via een 30% groter scherm
-DAB-audio, wat handsfree bellen en bluetooth mogelijk maakt
-Keyless start door de Doosan Smart key zodat je de machine van een afstand op slot kan doen en van het slot kan afhalen
-Vernieuwde ruitenwisser
-Vernieuwde pedalen
-Verbeterde luchtstroom voor ontdooien en airconditioning
-Centraal hoog gemonteerd stoplicht CHMSL
-9 LED werklampen standaard
-4 extra LED werklampen optie
-Around view monitor, 360 graden camera’s optie
-Ultrasone detectie van obstakels optie

Multifunctionele werktuigdrager

De Doosan DX140W-7 en de DX160W-7 bieden een verbeterde giebeweging voor roterende gereedschappen. Daardoor is het werkbereik ook verbeterd. Daarnaast is de slag van de knikarmcilinder vergroot terwijl de locatie van de cilinder hetzelfde blijft. Bovenop de giekcilinder is nu een sluisklep toegevoegd, om te voorkomen dat de knikarmcilinder onverwachts vrijkomt bij het graven.

Voortaan is de DX140W-7 standaard uitgerust met een zwaarder contragewicht van 2,5 ton, voor zowel de monogiek als andere giekconfiguraties. De DX160W-7 is ook standaard uitgerust met een contragewicht van 2,5 ton maar die heeft ook nog als optie een contragewicht met 3 ton. Dit draagt bij aan een hogere hef- en graafcapaciteit.

Om de zwaardere contragewichten op te vangen, is de DX140W-7 uitgerust met zwaardere ZF3060-assen, die ook op de DX160W-7 worden gebruikt. Bij de DX140W-7 zorgt dit voor een 30% hogere maximale belasting.

Vergeleken met het standaard chassis in de DX140W-7 heeft de DX160W-7 een heavy duty chassis. Zowel de DX140W-7 als de DX160W-7 hebben nieuwe boven constructies die de ruimte en duurzaamheid bieden voor de nieuwe standaard en optionele zwaardere contragewichten. Door gebruik te maken van geschroefde montage, is er een grotere overhang op het achter-/vooronderstel, wat een nog betere stabiliteit oplevert.

De mobiele graafmachines hebben standaard een nieuw hijsoog dat deel uitmaakt van het gietstuk voor de duwstand en voor de bakbevestiging aan het uiteinde van de arm. Het nieuwe hijsoog heeft een maximale capaciteit van vijf ton en heeft een speciale businzet om vervorming van het hijsgat te voorkomen.

Als aanvulling op de verhoogde stabiliteit van de mobiele graafmachines hebben ze een nieuw slim hydraulisch systeem dat een verbetering van ongeveer 30% in aanbouwdelen biedt. Het nieuwe systeem zorgt voor een optimale verdeling van het hydraulisch debiet wanneer zowel de arm als het aanbouwdeel tegelijkertijd werken, met een nieuw prioriteitsklep en een extra hydraulische leiding die een continue hydraulische stroom naar het aanbouwdeel handhaaft, zelfs wanneer de arm wordt gebruikt.

Nieuwe Doosan Stage V motor

Om te voldoen aan de Stage V-motoremissievoorschriften, worden de nieuwe DX140W-7 en de DX160W-7 mobiele graafmachines aangedreven door de nieuwste generatie Doosan dieselmotor de DL06, die 102 kW (137 pk) levert bij 2000 tpm. De DL06 motor biedt een nieuwe oplossing om de Stage V-voorschriften te overtreffen zonder uitlaatgasrecirculatie (EGR), die de hoeveelheid beschikbare lucht tijdens de verbranding verhoogt, de temperatuur van het proces verhoogt en de hoeveelheid geproduceerde deeltje aanzienlijk vermindert.

Dit wordt gecombineerd met super efficiënte DOC/DPF+SCR- na behangdelingstechnologie om minimale emissies te garanderen. Dankzij de nieuwe technologie is het onderhoud van het roetfilter (DPF) aanzienlijk verminderd, zonder dat er onderhoud nodig is totdat de machine 8000 uur heeft gelopen.

SPC3 slimme stroomregelaars

Bij de nieuwe mobiele graafmachines zorgt het verbeterde brandstofverbruik van de DL06-motor in combinatie met een nieuwe hydraulische hoofdklep en de nieuwe generatie SPC3 slimme stroomregelaars voor grotere brandstofbesparing in vergelijking met de vorige generatie. Er zijn nu vier vermogensmodi beschikbaar die helpen om de nieuwe mobiele graafmachines makkelijker te besturen voor de machinist. De machinist kan de vermogensmodus (P+, P, S of E) zowel in eenrichtings- als in tweerichtingsmodus instellen.

Bij het rijden met de mobiele graafmachines kan de machinist de rijdmodus met twee pompen selecteren via de touch bediening op het hoofdpaneel. Dit vermindert het toerental met ongeveer 300 tpm wanneer deze is ingeschakeld, wat resulteert in 10% minder brandstofverbruik tijdens het rijden. De acceleratiefunctie is ook verbeterd, zodat de machinist een snellere reactie voelt bij het indrukken van het gaspedaal. Wanneer de slag met tweepompen is uitgeschakeld, levert dit een hoger koppel zodat je beter bergopwaarts kunt rijden, maar in het algemeen wordt het gebruik van de een slag met twee pompen aanbevolen, zolang de helling niet te extreem is.

DoosanCONNECT Telematics Systeem

De nieuwe mobiele graafmachines zijn standaard af fabriek geïnstalleerd met de ultramoderne DoosanCONNECT telematics systeem. Het systeem biedt een webgepaseerde oplossing om het wagenpark te beheren, die zeer nuttig is om de machines goed te kunnen blijven monitoren. Maar ook om de machines op tijd te laten onderhouden. Het is standaard beschikbaar op alle nieuwe Doosan graafmachines vanaf 14 ton, alle nieuwe Doosan wielladers en de dumpers.

Informatie:

Importeurs en dealers Nederland:

Staad Groep B.V.
tel. +31 413 725 111
http://www.staad-groep.nl

Machinehandel Anema & Zn.
tel. +31 517 641 329
http://www.anemabv.nl

Nijland Service B.V.
tel. +31 547 291 291
http://www.nijlandservice.nl

ELM Bouwmachines B.V.
tel. +31 10 200 43 83
http://www.elmbouwmachines.nl

Snippe Erica B.V.
tel. +31 (0)591 301 6
http://www.snippe-erica.nl

R&L Machinery (Zeeland en België)
tel. +31 (0)165 782 900
http://www.rlmachinery.nl

Importeurs en dealers België:

Semat Interparts NV
Tel. +32 9 222 57 86
http://www.semat-interparts.be

Keymaco NV
tel. +32 89 35 79 37
http://www.keymaco.com