Atlas verbetert 1604 ZW spoorweggraafmachine

Technische kwaliteitssprong voor Atlas 1604 ZW spoorweggraafmachines.

In de Benelux worden Atlas spoorweggraafmachines zeer veel verkocht door de Kemp-Groep en heeft de fabrikant toch een flink marktaandeel te pakken. De Duitse fabrikant heeft de Atlas 1604 ZW spoorweggraafmachine op veel punten technisch verbeterd en doorontwikkeld. Een van de verbeteringen is het 100% inschakelbaar sperdifferentieel voor de starre as een betere stabiliteit. Dit type is zeker in Duitsland zeer populair omdat Atlas als één van de weinige fabrikanten af fabriek machines kan leveren waarvan de draaicirkel over de achterkant slechts 1.750 mm. bedraagt. De nieuwe machines van de 2020-serie vertegenwoordigen een echte sprong voorwaarts in kwaliteit.

Door intensieve uitwisseling met praktijkervaringen zijn een aantal toepassingsgerichte aspecten doorontwikkeld, die de ATLAS weg-railgraafmachines naar een nieuw, hoger niveau hebben getild. Het nieuwe model heeft alle benodigde goedkeuringen gekregen van EBA/DB Netz AG. Het is dan niet voor niets dat de DB Deutsche Bahnbau Gruppe maar liefst 16 stuks van het nieuwe model 1604 ZW spoorweggraafmachin besteld heeft. Deze Atlas spoorweggraafmachines worden dan ook ingezet voor spoorwerkzaamheden en spooronderhoud op de spoorlijnen van de Deutsche Bahn AG. DB Bahnbau Gruppe GmbH is een dochteronderneming van Deutsche Bahn AG en levert bouwdiensten voor de spoorweginfrastructuur van DB AG in heel Duitsland.

Uniek door zeer korte zwenkradius over achterzijde

De ATLAS 1604 ZW is verkrijgbaar in twee verschillende ballast varianten met een zwenkradius over achterkant van: 2.000 mm en 1.750 mm. Het model ATLAS 1404 ZW kan zelfs worden geleverd met ballast met een zwenkradius over de achterkant van 1.575 mm. Dit maakt de ATLAS ZW-graafmachines tot zeer veelzijdige machines. Het contragewicht is geïntegreerd, waardoor de ATLAS een echte graafmachine met een korte draaicirkel is. Een laag zwaartepunt en een dwars gemonteerde motor zorgen voor optimale stabiliteit en stabiliteit bij het werken op het spoor.

Het chassis met robuuste, speciaal ontworpen graafmachine-assen met planeetoverbrenging in alle 4 wielnaven evenals vierwielaandrijving, variabele snelheidsmotor met powershift-transmissie en een dubbelwerkend rijremventiel zijn ook de voorwaarden voor veilig rijden op het spoor . De nieuw ontworpen starre as heeft nu een schakelbaar, 100% sperdifferentieel. Bovendien is de spoorwielas uitgerust met robuuste, eenvoudig te monteren en te demonteren vergrendelingen die voor extra stabiliteit op het spoor zorgen en als optie kunnen worden gebruikt.

Deutz EU Stage 5 dieselmotor

De nieuwe Deutz-motoren met 115 KW/157 pk voldoen aan de uitlaatemissienormen van EU Stage V/US-EPA. Ze zijn stil met 97 dB(A) buiten en 71 dB(A) binnen en zijn uitgerust met een uitlaatgasnabehandelingssysteem met gesloten roetfilter en gecombineerde SCR-katalysator. De weg-railgraafmachines zijn uitgerust met Linde’s beproefde load-sensing hydrauliek. Het intelligente ATLAS hydraulisch managementsysteem AWE 4 maakt een lastonafhankelijke superpositie van werkbewegingen mogelijk.

Veiligheid tot in detail

De computerondersteunde zwenkbegrenzing reduceert bij het bereiken van het eindpunt de bovenbouwsnelheid proportioneel en schakelt vervolgens het bovenbouwzwenkwerk uit. Ook de elektronische hefhoogtebegrenzing (graafarm) werkt zo dat eventuele schade aan signaleringsapparatuur, geluidsschermen, bovenleidingen etc. uitgesloten kan worden. Er wordt rekening gehouden met de maximale giekhoogte en het zwenkbereik van het werktuig ten opzichte van het rekenpunt. Heel belangrijk: het systeem herkent wanneer een aanbouwdeel is gemonteerd en past de geprogrammeerde werkhoogte dienovereenkomstig aan. De beweging stopt wanneer het geprogrammeerde eindpunt is bereikt. Ook de belastingsmomentbegrenzing volgens DIN EN 15746-2 is geïntegreerd.

Ruime en comfortabele cabine

Vanuit de zeer ruime dubbele cabine heeft de spoorkraanmachinist zeer goed zicht. Het achtercompartiment wordt bewaakt met een camera en een display. De Actimo Evolution-superstoel van Grammer maakt zoveel individuele aanpassingsnuances mogelijk dat je je rug echt ontlast met zijnt ondersteuning. De nieuwe bedieningselementen zijn ook een aangenaam hoogtepunt voor de bestuurder. Ze zijn aangepast om de nodige robuustheid te bieden voor zwaar gebruik op de bouwplaats en zijn tegelijkertijd comfortabeler te bereiken. De ‘woonkamer’ van de machinist wordt perfect gemaakt door de standaard airconditioning.

OilQuick Rail volledig hydraulisch automatische snelwissel

Aangezien de ATLAS weg-railgraafmachines voornamelijk worden gebruikt voor de reparatie van de meer dan 33.000 km spoorlijn van Deutsche Bahn AG, zijn ze ook voor dit werk ontworpen. Denk hierbij aan wissel- en spoorreparaties, dwarsligger- en spoorvervanging, aanleg en onderhoud van sein- en rijdraadsystemen, geluidsschermen, spoorbedieningsconstructies, etc. De werkzaamheden worden voornamelijk uitgevoerd met hydraulische voorzetapparatuur. Dit zijn onder meer dwarsliggers, vrijdraaiende lasthaken, hydraulische hamers, trilplaten, hei- en trektrillers, maar ook dwarsliggers, stampeenheden en railcrackers.

Er worden in totaal 16 verschillende uitrustingsstukken gebruikt. Hiervoor werd in nauwe samenwerking tussen de producenten en DB Bahnbau Gruppe GmbH een speciaal, volledig hydraulisch snelwisselsysteem ontwikkeld in de vorm van OilQuick-Rail. Het heeft vier aansluitingen meer dan normaal. Al met al kan na vijf maanden praktisch gebruik nu worden gezegd dat er inderdaad een zeer goede stap is gezet in de verdere ontwikkeling met de ATLAS 1604 ZW weg-railgraafmachines.

Informatie:

http://www.atlasgmbh.com

Importeur Nederland:

Hans van Driel B.V.
tel. +31 (0)344 611 4444
http://www.hansvandriel.nl

Importeur België:

Kemp-De Bruycker
tel. +32 (0) 59 703 005
http://www.debruycker-kemp.be