Wereldprimeur van ‘Formaat’

Allereerste Hydrema MX 17G draait bij Mark Geurts Grondwerken.

Mark Geurts Grondwerken heeft de wereldprimeur om als eerste de nieuwe Hydrema MX 17G mobiele graafmachine in gebruik te nemen. Voor Bouwmaterieelbenelux.com een goede reden om een bezoek te brengen en aandacht te schenken aan deze mooie primeur. De Hydrema MX 17G mobiele graafmachine is geleverd en verkocht door E&R Stessen welke de dealer is voor de Deense Hydrema grondverzetmachines. Na jaren onbekendheid van de machines heeft het merk nu goede dealers in de Benelux en zien bedrijven nu de voordelen en unieke kenmerken  in waarin de Hydrema mobiele graafmachines zich in het bijzonder onderscheiden. En  daarvoor nu overtuigend kiezen voor een af fabriek zeer complete mobiele graafmachine. Zo ook Mark Geurts welke zijn mobiele Cat M314F graafmachine vervangen heeft door de nieuwste MX 17G met EU Stage 5 motor. Het is dan ook de allereerste welke door de fabriek is uitgeleverd en waarmee Mark Geurts Grondwerken en zowel Stessen een echte wereldprimeur van ‘formaat hebben. Mark heeft bewust gekozen voor de MX 17G in plaats van een MX 16G omdat hij veel met draaikantelstuk werkt. De MX 17G beschikt over zwaarder ballast en een zwaardere bakcilinder. Waardoor de machine hierdoor toch net stabieler is en het werken ermee prettiger maakt. Voordeel is dat hij wel het iets grotere werkbereik heeft van de grotere MX 18G. Ook de rijmotoren zijn afkomstig van de MX 18G en zijn zwaarder uitgevoerd.

Het bedrijf bestaat al sinds 1945. Toen werd zand met paard en wagen door grondlegger opa Marinus Geurts van afgraving naar afnemer gebracht. Als zoon Tini na het afronden van de middelbare school het bedrijf komt versterken, wordt de eerste vrachtwagen gekocht. Eind jaren 60 komt broer Huub ook bij het familiebedrijf werken en wordt het bedrijf en de werkzaamheden wederom uitgebreid met nieuwe machines. Zo wordt geïnvesteerd in een wiellader en een kraan. In 1993 stapt kleinzoon Mark Geurts in het bedrijf en neemt in 2012 het bedrijf van zijn vader over en is heden ten dagen de eigenaar van het bedrijf. In de loop der jaren is er veel veranderd qua werkzaamheden en is het niet alleen meer de levering van zand. Maar is het echt een gespecialiseerd bedrijf welke grondwerkzaamheden en straatwerkzaamheden uitvoert en de specialisme is. Verder wordt nog steeds zand- en grind geleverd. Hiervoor is een 3-assige Ginaf kipper beschikbaar. Eveneens verhuurt Geurts containers. Het machinepark bestaat behalve de nieuwe Hydrema MX 17G mobiele graafmachine nog uit een Caterpillar 930G wiellader.

Mark Geurts heeft nog wel even iets langer moeten wachten op zijn nieuwe graafmachine en heeft de offerte welk een paar keer moeten laten aanpassen. In eerste instantie zou het nog een model worden met de EU Stage 4 motor. Echter, steeds vaker eisen opdrachtgevers inzet van duurzame machines. Bij Hydrema kwamen ook de vele aanvragen hiervoor binnen en heeft de  fabrikant dan ook besloten om in de nieuwe MX-G serie mobiele graafmachines EU Stage 5 motoren te gaan gebruiken in de machines.  En de bestaande range mobiele graafmachines te gaan verbeteren en vernieuwingen toe te passen. Wat uiteindelijk geleid heeft tot de geheel nieuwe MX-G serie. Voor een relatief kleine ondernemer is het een hele investering en waarmee je toch jaren nog mee vooruit moet. En met het oogpunt dat al heel snel de nieuwe MX 17G met EU Stage 5 motor beschikbaar kwam, is toch besloten om toch voor dit nieuwste model te kiezen en daarop te wachten. Dat wachten is zeker de moeite waard.  Het is dan nu ook de allereerste welke Hydrema geleverd heeft en dan ook een mooie wereldprimeur voor zowel Mark Geurts als Eric Stessen welke de machine verkocht heeft. Hydrema maakt gebruik van een Cummins dieselmotor en heeft maar liefst 15% meer koppel gekregen. Om aan de strenge emissienormen te voldoen wordt gebruik gemaakt van een diesel oxidatie katalysator (DOC), roetdeeltjesfilter (DPF) en toevoeging van AdBlue (SCR-technologie).

Bouwmaterieelbenelux.com heeft de primeur om als eerste de nieuwe Hydrema MX 17G aan het werk te zien. En bracht daarom ook een praktijkbezoek aan de machine en sprak uitgebreid met machinist en eigenaar Mark Geurts welke zeer enthousiast is over zijn nieuwe machine en waarom voor een nieuwe Hydrema gekozen is. Over Hydrema hoorde hij al goede berichten en ook over de service van Stessen. Zo is uiteindelijk voor het Deense merk gekozen. De nieuwe MX 17G wordt tijdens ons bezoek ingezet voor zowel grond- als straatwerk. Wat een echt specialisme is van het bedrijf en inzicht vraagt. Daarin ligt dan ook de kracht van het bedrijf en onderscheidt men zich door flexibiliteit, kwaliteit en veel ervaring en inzicht. Voor dit soort werk is de zeer nauwkeurige bediening van zowel de machine zeer belangrijk. Ook wanneer wordt gewerkt met draaikantelstuk. Dat vraagt toch wel ervaring en gewenning. Mark Geurts heeft wederom gekozen voor een vast Engcon EC 219 draaikantelstuk aan de 2,5 meter lange lepelsteel en is uitgerust met CW30 snelwissel. Hij is zeer tevreden over de kwaliteit en degelijkheid van Engcon en heeft een lange levensduur en lage onderhoudskosten. Het Engcon EC 219 draaikantelstuk is vanwege het werken met 3D-GPS systeem dan ook uitgerust met EPS rotatiesensor. Er is gekozen voor een 3D-GPS systeem van Makin’ en waar mee hij eveneens de primeur heeft. Het vorige bekabelde systeem gaf regelmatig toch wat storingen na elke update. Tegenwoordig is toch 3D GPS bij de werkzaamheden erg belangrijk en dan is betrouwbaarheid toch wel belangrijk. Het nieuwe 3D-GPS systeem van Makin’ is zeer gebruiksvriendelijk en betrouwbaar.

Af fabriek zijn de Hydrema mobiele graafmachines zeer compleet uitgerust. Mark Geurts heeft gekozen voor een uitvoering met het schuifblad aan de onderwagen aan de achterzijde en niet aan de stuuras. Er is gekozen voor 2,75 meter brede assen zodat de machine bij het werken over de zijkant en met draaikantelstuk goed stabiel blijft. Er is gekozen voor brede Nokian Groundkare 650/45-22,5 banden. Om te kunnen werken met het draaikantelstuk en diverse hydraulisch hulpstukken zijn dan ook alle nodige hydraulische functies en leidingen opgebouwd. Dit allemaal af fabriek leverbaar. Er zijn extra slijtstrippen en een extra hijshaak aan de binnenkant van de steel gemonteerd. Dit op extra wens van de klant. Ook de spatborden zijn voorzien aan de bovenkant van bordessen welke de toegankelijkheid nog meer verbeterd en veiliger maakt. Standaard af fabriek is de mobiele graafmachine dan ook voorzien van een SKF automatisch vetsmeersysteem welke achter de cabine op de bovenwagen gemonteerd is. De cabine is dan ook zeer ruim en comfortabel. Hydrema is toch in staat een zeer compacte en sterke mobiele graafmachine te ontwikkelen en te bouwen en onderscheidt zich toch in het concept. Waarbij absoluut niet aan hefcapaciteit wordt ingeleverd. Sterker nog, de hoogste in zijn klasse en waardoor hij een echte concurrent is geworden voor andere merken.

Na jaren onbekendheid van Hydrema bij de gebruikers, is dat nu wel anders geworden. Het valt nu eenmaal niet mee om als nieuwkomer in de Benelux in een zeer gevestigde orde van fabrikanten met een groot marktaandeel daar iets van af te snoepen. Terwijl Hydrema helemaal geen nieuwkomer is en al jaren in Scandinavische landen en Duitsland in grote aantallen wordt verkocht. In zeer korte tijd heeft zijn er toch echt wel veel machines verkocht. En is te danken aan de inzet van de dealers in de Benelux en service ervan. Ook Bert Commandeur heeft opnieuw weer voor een Hydrema gekozen en krijgt binnenkort zijn tweede geleverd door Stessen. Hij koos voor een nieuwe MX 17G. Dan volgen er snel ook een aantal kleinere modellen uit de MX-G serie: de MX 14G. In totaal weegt de MX 17G van Mark Geurts met Engcon EC 219 draaikantelstuk, brede assen en banden, spatborden en schuifblad toch bijna 20 ton. Op de onderwagen is dan ook de aanhanger koppeling gemonteerd zodat hij zijn bakwagen hieraan kan koppelen waarop de bakken en hulpstukken worden meegenomen. Af fabriek levert de fabrikant dan hiervoor ook een remventiel en de hydraulische functies voor kieper hydrauliek. Op de onderwagen zijn zeer grote en ruime gereedschapskisten gemonteerd waar diverse hijsmiddelen en gereedschappen opgeborgen kunnen worden.

Wat zeker tijdens ons bezoek opvalt is het zeer lage geluidsniveau van de machine. Dat is ook prettig voor de mensen welke in de buurt van machine werken. Veiligheid telt ook. De mobiele graafmachine is dan ook voorzien van diverse camera’s op het ballast en aan de zijkant van de machine en bij de spiegel aan rechter zijkant. Daardoor heeft de machinist altijd goed zicht rondom de machine. Bovendien kan een 360-graden camera worden toegevoegd om de veiligheid rond de machine te vergroten. Wat natuurlijk ook belangrijk is, dat het zichtveld vanuit de cabine voor de machinist goed is en er weinig dode hoeken zijn. Hydrema onderscheidt zich dan ook door de zeer compacte zwenkradius over zowel de achterkant van de graafmachine als wel de voorzijde. De nieuwe motor heeft een maximumkoppel van 780 Nm. Dat is 15 procent méér dan de vorige generatie. Dit betekent dat de graafmachine 165 pk beschikbaar heeft bij 1500 omw./min zodat de meeste werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd met een zo laag mogelijk brandstofverbruik, terwijl ook het geluidsniveau laag blijft.

Mobiele graafmachines maken traditioneel gebruik van veel verschillende uitrustingsstukken. Daarom is de combinatie van een hoog motorvermogen en het hoogste hydraulisch uitgangsdebiet van tot 407 l/min een enorm voordeel. Dankzij het enorme beschikbare vermogen kunnen de mobiele graafmachines van Hydrema veeleisende werkzaamheden uitvoeren bij lagere toerentallen. Hierdoor nemen ze een bijzondere positie in op de markt voor compacte mobiele graafmachines. Wat voor Mark Geurts en zijn werkzaamheden zeer belangrijk is, is de nauwkeurige en soepele bediening. Voor het grondwerk- en straatwerk wat hij met zijn mobiele graafmachine moet uitvoeren, is dat wel belangrijk en cruciaal. Dat de machine goed luistert naar de machinist. Dat is ook een belangrijk onderscheidend punt van Hydrema graafmachines. Zelfs bij het werken met draaikantelstukken en zijn de machines af fabriek hierop voorbereid en hebben de joysticks proportionele bediening. Met de allereerste Hydrema MX 17G mobiele graafmachine met EU Stage 5 moto door de fabriek wordt afgeleverd heeft Mark Geurts Grondwerken dan ook een echte krachtige en zuinige wereldprimeur van ‘formaat’!

 

Informatie:

M. Geurts Grondwerken

tel. +31 (0)412 451373

www.geurtsheesch.nl

 

Importeur Nederland:

E&R Stessen

tel. +31 (0)45-5445588

www.stessen.com

 

Koning Avenhorn

tel. (0)6-27511028

www.koning-avenhorn.nl

 

Importeur België:

Steven van Roy BV

tel. +32 477 17 27 55

www.stevenvanroy.be

 

Engcon Netherlands

tel. +31 (0)85-82 23 550

www.engcon.nl

 

DigPilot Benelux

Tel. (0)31 416 85 30 36

www.dipilot.nl

Video van de Hydrema MX 17G mobiele graafmachine: