Hitachi ZX 350LC-7 Straight Boom sloopkraan

Roseboom Groep heeft primeur met Hitachi ZX 350LC-7 Straight Boom.

Hitachi Construction Machinery Nederland NV leverde recentelijk de allereerste Hitachi ZX 350LC-7 met speciale Straight Boom sloopgiek in de Benelux af aan Roseboom Groep in Ede. De nieuwe Hitachi sloopkraan is verkocht door Paul Visscher en is dan ook nog eens zeer compleet uitgerust voor het sloop- en grondwerk dat Roseboom uitvoert. Wat deze machine zeer bijzonder en interessant maakt. Op speciaal verzoek van de klant zijn er nog vele diverse extra aanpassingen gedaan aan de Hitachi ZX 350LC-7 en allemaal in de werkplaats van Hitachi in Oosterhout zijn uitgevoerd. Bouwmaterieelbenelux.com was dan ook aanwezig bij de aflevering en ingebruikname van de nieuwe Hitachi sloopkraan welke voor het eerst word ingezet op een sloopproject in Amersfoort. In de wijk Kruiskamp worden maar liefst 240 woningen duurzaam gesloopt en maken plaats voor 400 nieuwbouwwoningen. Bij de sloop van de portiekflats welke worden gesloopt, worden zoveel mogelijke materialen hergebruikt en wordt sloopafval zo goed als volledig gerecycled.

De nieuwe Hitachi ZX 350LC-7 sloopkraan met Straight Boom welke voorzien is van de schoonste dieselmotor, draagt direct dan ook zeer belangrijk aan dit duurzame sloopproject. Andere uitdaging waarbij Roseboom op dit project zeer goed rekening mee moest houden is de natuur. Voorafgaand dat met de echte daadwerkelijke sloop kon worden begonnen is dan ook een ecoloog ingeschakeld en heeft een inventarisatie gedaan. Diverse bomen moesten blijven staan en daarom beschermd worden met bouwhekken en mochten absoluut niet beschadigd raken. Ook zijn vleermuizen aangetroffen en daarom diverse maatregelen getroffen. Zoals het plaatsen van vleermuiskasten als alternatieve huisvesting. Onder de dakpannen zijn dan ook nog eens broedende vogels aangetroffen en hiertussen ook nog eens mussen. In de schoorstenen van de portiekflats vonden ook nog kauwen hun thuis. Al met al zijn eerst heel wat maatregelen getroffen en dieren verplaatst. Zowel bij de opdrachtgever als Roseboom staan duurzaamheid en natuur en milieu in hoog vaandel.

Echt familiebedrijf

Roseboom Groep is gevestigd in Ede en is al sinds 1945 een duurzame totaaloplosser en nog steeds een echt familiebedrijf. Roseboom vierde vorig jaar het 75 jarig bestaan. Helaas kon dat vanwege het corona virus niet groots worden gevierd. Van oorsprong is het bedrijf begonnen met paard en wagen. Langzaam is het bedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig en dynamisch aannemers- en transportbedrijf. Met een uitstekende reputatie op het gebied van grond-, weg-, en waterbouw, sloopwerken, asbestsanering en transport. Een nieuwe belangrijke bedrijfsactiviteit waarmee Roseboom zich sinds 2013 mee bezig houdt en eveneens in gespecialiseerd is, is de aanleg van warmtenetwerken. In Nederland willen we van het aardgas af en wordt met warmte- en koudenetwerken de woningen verwarmd en gekoeld. Dat vraagt dan ook komende jaren flinke aanpassingen aan de bestaande infrastructuur. Roseboom verzorgt dan ook al deze werkzaamheden voor deze trajecten. Van ontwerp tot onderhoud.

75 Jaar geleden werden dan ook al de eerste stappen gezet op het gebied van grond-, weg-, en waterbouw. Dit is ook nog steeds een belangrijke specialisatie van het bedrijf waaronder ook sloopwerk valt. Grote voordeel voor opdrachtgevers is dat Roseboom alles geheel zelf en met eigen vakmensen en materieel kan uitvoeren. Men verzorgt het gehele traject van ontwerp tot uitvoering en oplevering. Daarbij wordt ook het transport van de materialen uitgevoerd. De transporttak houdt zich niet niet alleen bezig met het transport van eigen materialen en machines, maar voert dit eveneens uit voor een zeer uitgebreide klantenkring in geheel Nederland en daarbuiten. Daarbij worden werkplannen en transportschema’s gemaakt en worden dan ook de benodigde transportvergunningen aangevraagd.

Een belangrijke specialistische activiteit van het transportbedrijf is het vervoer van heftrucks in speciale huifdiepladers. Roseboom beschikt over minikranen, verreikers, diepladers en kraanauto’s met een hijscapaciteit tot 110 ton. In totaal heeft Roseboom 110 medewerkers in dienst. De kracht van het bedrijf ligt het hem in het feit dat men een totaal pakket kan aanbieden en dat zelf alle disciplines en de mensen en het benodigde (transport) materieel in huis zijn. Roseboom is sinds 1945 een hoogwaardige totaaloplosser vanuit een solide basis. Waarbij een veilige en milieuvriendelijke leef- en werkomgeving hoog in het vaandel staan. Zowel voor de eigen mensen als relaties en opdrachtgevers. Roseboom blijft dan ook continue investeren in het nieuwste materieel en is gecertificeerd op de CO2 prestatielader voor trede 4. De nieuwste Hitachi ZX 350LC-7 graafmachines draagt hier dan ook belangrijk aan bij en is een mooi voorbeeld van de investeringen welke continue gedaan worden.

Goede prijs/kwaliteit

De nieuwe Hitachi ZX 350LC-7 met Straight Boom is dan ook een echte primeur voor Roseboom als ook Hitachi Construction Machinery Nederland en is de allereerste in de Benelux en zelfs Europa! De Hitachi vervangt een Liebherr R944C die toch een stukje zwaarder en groter was. Al is het zo, dat met alle speciale aanpassingen en wensen die Hitachi gedaan heeft op wens van de klant, het totale gewicht toch ook al op bijna 40 ton komt. De voorganger was aan vervanging toe en daarom was men op zoek naar een nieuwe sloopkraan. Daarbij is het niet altijd zo dat men altijd veel zwaar en hoog sloopwerk heeft en dat met de kraan ook andere werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Daarbij was het uitgangspunt dat het een breed inzetbare machine moest worden en toch moet beschikken over voldoende werkbereik, sloophoogte en capaciteit. Uiteindelijk vond Roseboom in de Hitachi ZX 350LC-7 de ideale machine. Deze beschikt hier dan ook over en voldoet aan alle gestelde wensen en eisen.

Wat mede ook de doorslag voor Hitachi heeft gegeven, is dat af fabriek een originele Straight Boom leverbaar is, waardoor het bereik en sloophoogte wordt vergroot. De voorganger had dat ook en is ideaal voor de werkzaamheden van Roseboom en ook een wens. De Hitachi ZX 350LC-7 komt daarom ook goed van pas op het sloopproject in Amersfoort en uitstekend tot zijn recht. Nu kan men veilig de 4 woonblokken en 4 verdiepingen tellende portiekflats slopen. Roseboom denkt bij de aanschaf van machines goed na en over functionaliteit. Zo had men toch ook flink wat wensen en opties. Hitachi is in staat en bereid om goed naar klanten te luisteren en maatwerk te leveren. Dat heeft ook een belangrijk mee gespeeld om voor Hitachi te kiezen en dit in combinatie met de goede prijs/kwaliteit verhouding en service organisatie.

De keuze is gemaakt voor een ZX 350LC-7 omdat deze machine toch veelzijdiger inzetbaar is en ook gemakkelijker en zonder vergunningen te transporteren is. Echter, qua gewicht van rond de 40 ton doet hij niet veel onder qua prestaties en productiviteit. Dat komt omdat meteen de keuze is gemaakt om te kiezen voor een OilQuick OQ 80 hydraulisch snelwisselsysteem. Daardoor kan slimmer gewerkt worden omdat altijd de juiste aanbouwdelen kunnen worden gebruikt en je zo toch ook hetzelfde werk kunt doen moet een kleinere machines. Demarec leverde niet alleen de nieuwe OilQuick volledig hydraulische snelwisssel, maar meteen ook nieuwe graafbakken, een MQP-45 Multi-Quick processor, een DRG-36 en DFX 36 sloophamer. De bestaande aanbouwdelen waren eveneens aan vervanging toe en daarom is dan ook deze slimme keuze gemaakt en investering gedaan welke zich zo toch zeker wel heel snel terug verdient.

Maatwerk

De Hitachi ZX 350LC-7 Straight Boom sloopkraan is origineel Hitachi en af fabriek in Amsterdam geleverd. De rechte sloopgiek is speciaal gebouwd en ontwikkeld voor zwaar sloopwerk en grote krachten en voor een lange levensduur. Dat zien we duidelijk terug in de constructie van de hoofdgiek waar duidelijk op cruciale punten waarop krachten komen en bij de hefcilinders de verstevigingen zitten. Het totale gewicht van de Hitachi ZX 350LC-7 weegt in deze uitvoering 38.100 kg. Dit is dan zonder de snelwissel en sloopwerktuig. Er is dan gekozen voor 800 mm. brede afgeschuinde rupsplaten in plaats van 900 mm. brede. Afgeschuinde rupsplaten zorgen ervoor dat betonijzer en stukken beton minder snel mee worden genomen en schade veroorzaken aan chassis. In totaal weegt het ballast 8.800 kg. Zo kan toch met zwaardere sloopwerktuigen op grotere hoogte en met groter werkbereik gewerkt worden zonder dat de stabiliteit daar onder te leiden heeft. Roseboom doet er van alles aan om stofoverlast op sloopwerken te voorkomen. Daarom is er op speciaal verzoek, net zoals op de voorganger een stofbestrijdingssysteem opgebouwd en is er een watertank in het ballast geïntegreerd. Nu is het opbouwen van extra waterleidingen en nozzles niet de grootste uitdaging, maar wel hoe je de watertank met een inhoud van 650 liter toch in het ballast integreert en er tussen plaatst. Hitachi heeft dat in de eigen werkplaats keurig en netjes aangepast en is nauwelijks iets van te zien. Zo hoeft er niet meer met waterslangen gesleept te worden en heeft de Hitachi sloopkraan zijn eigen watervoorziening. Eveneens heel mooi opgelost is, is dat er voor het vullen van de watertank er dan ook een speciale voorziening is gemaakt voor de aansluiting van de waterslang en dit vanaf maaiveldniveau gedaan kan worden. Daartoe is dan ook een mooi klepje gemaakt.

De cabine is dan ook voorzien van een originele en robuuste bescherming van zowel het voor- als dakraam. Dit is wegklapbaar zodat de machinist ook goed zijn ramen schoon kan maken. Daarbij is speciaal gelaagd glas gebruikt en is het dakraam dan ook voorzien van ruitenwisser. Zodat bij het slopen op hoogte de machinist goed zicht heeft. Er is gekozen voor een roterende SY-klone filter op de luchtinlaat. Om de radiateur schoon te houden van stof, is de koelvin omkeerbaar zodat deze zichzelf schoon blaast. Er zijn 2 extra LED-lampen achterop het ballast geplaats en 1 LED lamp met bescherming op de hoofdgiek. Zo is er altijd goed licht dat de veiligheid ten goede komt. Bij de voet van de hoofdgiek naar de bovenwagen is een rubberen flap gemonteerd. Normaal is dit open. Nu is dit afgedicht en kan er geen vuil in komen. Door uitrusting van automatische smering en een vulpomp, worden de belangrijke smeerpunten optimaal en met de juiste hoeveelheid vet en frequentie gesmeerd. Dat resulteert in lange levensduur van pennen en bussen en lagere onderhoudskosten. De onderbeplating van de bovenwagen is zwaar uitgevoerd en van 6 mm. dikker staal. De bakcilinder is dan nog eens extra uitgerust met een zwaar uitgevoerde bakcilinderbescherming. Dit voorkomt beschadigen van de chroomstang tegen vallend puin. Dat risico is groot bij dit soort werk. Dan is er ook nog een 27 MC installatie ingebouwd zodat de machinist kan communiceren met de chauffeurs. Om ook bodemsaneringen te kunnen uitvoeren en onder saneringscondities in grond- als sloopwerk, is dan ook een Freshfilter FF Multibox overdrukunit opgebouwd. De cabine is voorzien van FF controller en op overdrukunit voorbereid. Tussen de rupsen is een extra gereedschapskist geplaatst waar de machinist zijn gereedschap en hijsmiddelen kan opbergen.

Speciaal voor sloopwerk gemaakt

De Hitachi ZX 350LC-7 met rechte Straight Boom is dan ook origineel Hitachi en speciaal voor sloopwerk gemaakt en heeft een groter werkbereik en meer sloophoogte. Deze uitvoering is ook beschikbaar voor de 250LC-7 en ZX 300LC-7. De rechte giek van de ZX 350LC-7 is 7 meter lange en de stick is 3,2 meter lang. De stick is voorzien van zware slijtstrips aan de binnenkant en beschermd de constructie van de stick nog eens extra. De maximale penhoogte komt te liggen op rond de 11 meter. Het maximale graafbereik om maaiveldniveau ligt eveneens op 11 meter. De maximale graafdiepte bedraagt 5.750 mm. De transportbreedte van de Hitachi ZX 350LC-7 met 800 mm. brede rupsen bedraagt 3.390 mm. De transporthoogte ligt op 3.150 mm. en transportlengte op 11.890 mm. In totaal weegt de Hitachi ZX 350LC-7 Straight Boom met de extra watertank en opties net geen 40 ton. Dit maakt de machine nog altijd goed en gemakkelijker te transporteren als zijn voorganger die toch rond de 50 ton woog. Echter, qua prestaties wordt niet onder gedaan en komt ook omdat meteen slim is gekozen voor een hydraulisch snelwisselsysteem en nieuwe aanbouwdelen. Door zo slim en efficiënt te werken en keuze’s te maken, doet Roseboom nog steeds hetzelfde werk met de Hitachi ZX 350LC-7. Tim Reijntjens Coatings heeft de nieuwe sloopkraan dan ook in de herkenbare bedrijfskleuren van Roseboom gespoten en zorgt voor goede uitstraling en is een echt visitekaartje voor het bedrijf.

Voor de machinist is ook het TRIAS-pompensysteem en de derde pomp waarmee de sloopkraan een groot voordeel. Zo kan hij gelijktijdig rijden en werken en dat kan niet elk ander merk is gebleken. Roseboom heeft dan ook eerst diverse andere machines op demo gehad voor tot een weloverwogen besluit is gekomen om voor Hitachi te kiezen. Voor Roseboom draagt de nieuwe Hitachi ZX 350LC-7 dan ook zeer belangrijk bij aan duurzaamheid omdat de sloopkraan dan ook uitgerust is met een krachtige en zuinige 6-cilinder ISUZU 6HK1X dieselmoter welke beschikt over een vermogen van 210 kW. bij 1.900 omw./min. en dan belangrijk voldoet aan de strengste EU Stage 5 emissienormen. De hydraulische pompen met variabel regelbare opbrengst leveren 2 x 288L./,min. en de derde pomp nog eens 260 L./min. Daarmee beschikt de Hitachi over zeer hoge hydraulische pompopbrengst wat van groot belang is bij het werken met hydraulische aanbouwdelen. Daardoor wordt een grote pompopbrengst gerealiseerd bij een lager toerental en resulteert dit een behoorlijk gunstiger brandstofverbruik. Dat is voor Roseboom ook belangrijk en dan ook de uitstoot welke hieraan gekoppeld is vanwege de CO2 prestatieladder. De nieuwe Hitachi ZX 350LC-7 Straight Boom sloopkraan met een gewicht van rond de 40 ton waarvoor Roseboom dan ook bewust gekozen heeft is dan ook veelzijdig en breed inzetbaar en heeft een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Waarmee maatwerk is geleverd op wens van de klant en de machine origineel Hitachi af fabriek geleverd is.

Informatie:

Importeur Nederland:
Hitachi Construction Machinery Nederland NV
tel. +31 (0)162 48 43 10
http://www.hitachicm.nl

Importeur België:
Luyckx NV
tel. +32 (0)3 313 95 51
http://www.luyckx.be

Roseboom Groep B.V.
tel. +31 (0)88 6007 620
http://www.roseboomede.nl

Video van de nieuwe Hitachi ZX 350LC-7 Straight Boom.