Ritchie Bros profiteert samen met materieelverkopers van ‘bewegingen in de bouwmachinewereld

Vraag naar gebruikt materieel stijgt enorm waardoor prijzen enorm stijgen.

Tijdens een online evenement voor de vakpers informeerde Ritchie Bros over ‘Bewegingen in de bouwmachinewereld’, waar ze duidelijk mee te maken hebben en flink van profiteren. Hier lieten ze een licht schijnen op veranderende bouwmachinewereld. Door oplopende levertijden van nieuw bouwmaterieel in de wereld, Europa en ook de Benelux, stijgt de vraag naar (jong gebruikt) materieel enorm. Waarbij het aanbod van gebruikte machines juist ook nog eens sterk afnam. Wat als gevolg heeft dat de prijzen voor gebruikt bouwmaterieel enorm stijgen. Een trend en ontwikkeling die ook in Nederland zeker merkbaar is en naar verwachting van Ritchie Bros ook nog niet zo snel om zal slaan. Daarvan profiteert Ritchie Bros optimaal bij de veilingen van bouwmaterieel en biedt het aannemers de kans om snel te beschikken over de juiste bouwmachines die men anders niet zo snel beschikbaar zou hebben.

De woningcrisis houdt niet alleen Nederland in een greep; wereldwijd staat de bouwsector als gevolg van de verregaande urbanisatie, digitalisatie en energietransitie voor grote uitdagingen. De branche als geheel lijkt daardoor weinig hinder te ondervinden van de Covid-19 pandemie en profileert zich eens temeer als de motor van de economie. De keerzijde van de medaille is dat er enorm veel vraag is naar materieel om het werk mee uit te voeren. Mede door uitgestelde leveringen in het eerste corona jaar is er een recordaantal van 1,13 miljoen bouwmachines wereldwijd verkocht in 2021 (onderzoek van Off-Highway Research).

Ook Nederland kent volgens het Britse onderzoeksbureau een verkooppiek van circa 8.000 machines, een stijging van 40% ten aanzien van 2020 (5.690). Hierbij gaat het vooral om grondverzetmachines zoals (mini)graafmachines, wielladers, verreikers en bulldozers. Hoogwerkers, hijskranen, verdichtingsmachines (o.a. trilplaten en walsen) en sloop-, recycling- of funderingsmaterieel zijn niet meegenomen in de cijfers. Het daadwerkelijke aantal ligt dus aanzienlijk hoger en zou zelfs hoger zijn als er meer machines voorradig waren geweest.

Verhuursector en gebruikte materieelmarkt groeit door.

Vanwege problemen op de productielijnen door een schaarste aan componenten lopen de levertijden op tot soms wel anderhalf jaar en zoeken veel gebruikers naar alternatieven. Een oplossing wordt gevonden door machines te huren. Volgens de Europese verhuurorganisatie ERA realiseerde de branche in 2021 6,3% meer omzet en voor dit jaar wordt uitgegaan van nog eens 5,6% groei. Qua aantallen worden in Europa tegenwoordig evenveel machines aan verhuurbedrijven verkocht als aan aannemers (beide goed voor 37% van de markt), waarmee de opmars van de verhuursector eens temeer wordt onderstreept.

Ook de markt voor gebruikt materieel ondervindt duidelijk de gevolgen van de ontwikkelingen in de bouwwereld: vraag naar tweedehands machines is explosief gestegen. Zo noteerde Mascus, de grootste advertentiewebsite van gebruikt materieel in Europa, vorig jaar maar liefst 60% meer telefoontjes en 7% meer e-mails van Nederlandse kopers. “Een teken dat kopers echt om machines verlegen zitten en snel zaken willen doen”, vertelt Martin Koornneef, Regional Operational Manager Benelux & Nordics bij Ritchie Bros.

Hogere utilisatie van zwaar materieel.

Er zijn drie opmerkelijke trends te signaleren: toenemende vraag, dalend aanbod (vanwege minder nieuwverkopen in 2020) en stijgende prijzen. Europees gezien blijft het aantal door Ritchie Bros. verkochte machines de laatste drie jaar redelijk stabiel op bijna 70.000 machines, waarbij opvalt dat er minder zware bouwmachines in de verkoop kwamen (-17% t.o.v. 2020). Dat geldt ook voor de veilinglocatie in Moerdijk, waar vorig jaar zo’n 16.500 machines van eigenaar wisselden en het aandeel zwaar materieel met bijna een derde kromp tot 2.100 stuks. Vooral het aantal graafmachines (ook mini- en midigravers) loopt sterk terug.

Koornneef verklaart die daling door een tekort aan gebruikt materieel en hoge utilisatie. Met name bij bedrijven in verhuursector, die regelmatig met Ritchie Bros. werken bij verkoop van materieel. Tegelijkertijd schiet de vraag omhoog, zo blijkt uit het aantal gemiddelde aantal biedingen (+17%) en bieders (+28% in Europa en +33% in Moerdijk) per verkochte machine. Sinds het begin van de pandemie is sprake van een toename in verkoopprijzen, maar vanaf maart 2021 gaan de prijzen stevig omhoog. Verder blijkt uit de omvangrijke database dat het machinepark veroudert. De gemiddelde leeftijd van machines die in de verkoop gingen kroop omhoog en zorgde er zelfs voor dat jong materieel soms voor nieuwprijzen verkocht werd in Ritchie Bros. veilingen en online marktplaats.

Transformatie

De afgelopen jaren is Ritchie Bros. een transformatie ondergaan van traditioneel veilingbedrijf naar wereldwijde marktplaats voor inzichten, diensten en verkoopmogelijkheden. Naast live en online veilingen bij Ritchie Bros. Auctioneers, behoren ook Mascus (populaire advertentiewebsite), Marketplace-E (een online marktplaats) tot mogelijkheden om de kopen en verkopen. Daarnaast helpt Ritchie Bros. via dochterbedrijven materieeleigenaren met het beheren van hun vloot middels Rouse Services (market intelligence voor bouwmachines), SmartEquip (slimme onderdelensoftware) en RB Asset Solutions (vlootbeheer).

Over Ritchie Bros.

Ritchie Bros. (opgericht in 1958) helpt bedrijven in diverse industrieën aan (markt) inzichten, diensten en aan- en verkoopoplossingen. Ritchie Bros. heeft twee vestigingen in Nederland. Naast het Internationale hoofdkantoor in Breda is vooral de veilinglocatie in Moerdijk bekend in de markt. Hier worden sinds 1998 meerdere veilingen per jaar gehouden en kunnen ook machines hiervandaan via Marketplace-E verkocht worden. Jaarlijks worden zo’n 650,000 machines, trucks en andere items verkocht. Ritchie Bros. heeft diverse dochterbedrijven waaronder Mascus, Rouse Services en SmartEquip.

Informatie:

http://www.ritchiebros.com

http://rbauction.nl

tel. +31 (0)168 392 200