Liebherr L509 Tele wiellader is ‘ver’ rijking

Brauer Grondverzet en Tranport B.V. heeft primeur met de eerste Liebherr L509 Tele wiellader.

Liebherr bracht in 2020 de nieuwe Liebherr L509 Tele wiellader op de markt. Een wiellader met uitschuifbare laadarm waarmee de laad- en los hoogte behoorlijk toeneemt zonder dat hiervoor een grote wiellader ingezet hoeft te worden. De vraag en markt voor een dergelijke machine was toch zo groot, dat Liebherr besloten heeft daarop in te spelen en een nieuw model met telescopische laadarm te ontwikkelen. Met ook als doel nog meer en beter gebruikers in de agrarische sector te kunnen bedienen. Liebherr bouwt dit model net als overigens alle andere modellen wielladers in Bisschofshofen (Oostenrijk). Daarnaast komt de vraag naar een wiellader met telescopische laadarm dan ook hoofdzakelijk van leveranciers van bouwmaterialen, bedrijven welke actief zijn in de groensector en industrie en bouwers. Echter de inzetmogelijkheden van een L509 Tele wiellader zijn legio vanwege de vele voordelen. Wynmalen & Hausmann leverde eind vorig jaar de allereerste L509 Tele wiellader in de Benelux af aan Brauer Grondverzet & Transport B.V. uit het Limburgse Belfeld. Goede reden voor Bouwmaterieelbenelux.com een bezoek te brengen en de wiellader in praktijk aan het werk te zien. Waarmee zowel Brauer als importeur Wynmalen en Hausmamnn daarmee dan ook een echt ‘grote’ primeur hebben.

Veelzijdig familiebedrijf.

Brauer uit Belfeld is nog steeds een echt familiebedrijf met een historie. De Brauer Groep is de total supplier voor de buitenruimte waarbij de werkzaamheden zich concentreren op grondverzet, transport, infrastructurele werkzaamheden, groenvoorziening. Deze werkzaamheden worden hoofdzakelijk uitgevoerd in Oost-Brabant, Limburg en Duitsland (Nordrhein-Westfalen) en net over de grens. In 1945, net na de tweede wereldoorlog is het bedrijf opgericht door Jos Brauer. Er werd gestart met het slopen van Duitse bunkers in de regio Belfeld en werden bouwmaterialen, zand en grind met paard en wagen vervoerd naar klanten. Het transportbedrijf ontstond in 1954 toen de eerste vrachtauto werd gekocht. In 1973 namen de zonen onder leiding van Lou en Jan de zaak over van hun vader, dit onder de naam Gebroeders Brauer’s BV.

De meeste zonen hebben inmiddels, na een diensttijd van veertig jaar, afscheid genomen van het bedrijf. Tot januari 2007 maakten de drie jongste broers, Wim, Leo en Herman nog deel uit van het managementteam. Vanaf 01 januari 2007 is het aannemingsbedrijf van Gebr. Brauer’s B.V. zelfstandig verdergegaan onder de naam Brauer Grondverzet en Transport BV. Dit onder leiding van Leo Brauer, Cindy Sabella-Brauer en Michel Sabella. In april 2008 is Brauer Grondverzet en Transport terug verhuisd naar Belfeld op de Pannenberg 15 te Belfeld. De kracht van het bedrijf zit hem in de flexibele instelling van de allround medewerkers en de korte lijnen. Omdat Brauer zelf bezit over een uitgebreid en modern machinepark en eigen transportmaterieel kan men direct anticiperen en een creatieve oplossing aanbieden. Daarbij geld afspraak is afspraak en leidt tot groot vertrouwen in opdrachtgevers.

Liebherr L509 Tele wiellader is ideale vervanger.

Brauer was ter vervanging van een Schaeff TL 100 wiellader welke 10 jaar oud was en zijn nodige bedrijfsuren erop heeft zitten, op zoek naar een nieuwe wiellader. Deze wordt in Belfeld ingezet voor het laden van vrachtwagens en trailers met zand, grind, grond en andere bouwstoffen en materialen. Hier heeft het bedrijf dan ook een eigen milieustation waar men afval inzamelt. Bij aanschaf van een nieuwe wiellader is toch de capaciteit een factor wat mee telt maar ook zeker de laadhoogte. Men moet ook zeker nieuwe hoge walking floor trailers kunnen laden en kippers goed kunnen laden. In eerste instantie werd toch gedacht aan een ‘grote wiellader’ vanwege de gestelde eisen. Uiteindelijk kwam de vertegenwoordiger van Wynmalen & Hausmann met de L509 Tele wiellader als oplossing. Men had al ervaring met Liebherr en recentelijk een nieuwe 16 ton zware mobiele graafmachine in gebruik genomen. De Liebherr L509 Tele heeft toch behoorlijk capaciteit voor het laadwerk en heeft zeer compacte afmetingen voor een relatief ‘kleine’ wiellader.

Juist het concept van het nieuwe type met telescopische laadarm maakt dat hoge vrachtwagens, trailers en installatie uitstekend hiermee geladen kunnen worden. De L509 Tele beschikt over een zeer grote laadhoogte met volledig uitgeschoven laadarm. De L 509 Tele was in eerste instantie bedoelt voor demo en als primeur voor een landbouwbeurs in Leeuwarden welke vanwege de corona crisis niet door kon gaan. Het concept van de L509 Tele sprak Brauer aan voldeed aan alle wensen waar de nieuwe vervanger aan moest voldoen. Grote voordeel was dat de wiellader direct leverbaar was en direct naar de spuiter ging om in de bedrijfskleuren van Brauer gespoten te worden voordat hij afgeleverd werd op de eigen locatie in Belfeld.

Krachtig en groot bereik.

De Liebherr L509 Tele wiellader heeft een eigen gewicht van rond de 7.100 kg. en heeft een maximale hefhoogte van 4,8 meter. Dit is dan gemeten met palletvork en is de hoogte van grond niveau tot de hoogte van de palletvorken en met volledig uitgeschoven laadarm. De telescopische laadarm is zeer robuust en degelijk uitgevoerd. Zo is het laden van hoge vrachtwagens en containers geen enkel probleem en kunnen (bouw) materialen uitstekend verplaatst en gehesen worden en nauwkeurig worden gepositioneerd. De Liebherrr L509 Tele is hiertoe dan ook uitgerust met een speciale krachtige en robuuste Z-kinematiek welke speciaal voor telescopische laadarm is ontwikkeld. Dankzij deze geoptimaliseerde Z-kinematiek met parallelgeleiding blijft de last altijd automatisch horizontaal zonder dat de machinist deze hoeft te corrigeren tijdens heffen en ongeacht de lengte waarmee de telescooparm is uitgeschoven. Vooral ideaal wanneer gewerkt wordt met palletvork en lasten geplaatst en verplaatst moeten worden.

De maximale kieplast van de L509 Tele bedraagt 4.300 kg. recht vooruit met volledig ingeschoven laadarm. Met volledig uitgeschoven laadarm bedraagt de maximale kieplast 3.800 kg. Er kan gewerkt worden met bakken met een inhoud van 0,9 – 2 kuub. Afhankelijk van het soort en soortelijk gewicht van het materiaal wat geladen moet worden. De L509 Tele van Brauer is uitgerust met de standaard 2.200 mm. brede en originele Liebherr laadbak af fabriek met onderschroefmessen. Deze heeft een inhoud van 1.1 kuub. Natuurlijk kunnen ook vele andere diverse en uiteenlopende uitrustingsstukken en bakken gebruikten worden voor een veelzijdige inzet. De grootte van de wiellader bak hangt natuurlijk sterk af van het soortelijk gewicht van het materiaal die ook weer invloed heeft op capaciteit van de wiellader. De Liebherr L509 Tele van Brauer is uitgerust met de originele Liebherr snelwissel waarmee snel en eenvoudig van aanbouwdelen gewisseld kunnen worden. Bij de ontwikkeling van de wiellader is dan ook zeer goed rekening gehouden met een goede stabiliteit van de machine tijdens het werken en verplaatsen van lasten. Zeker is er toch groot verschil tussen een normale wiellader met normale of langere laadarm of een telescopische laadarm. Als basis heeft Liebherr wel de normale L509 wiellader gebruikt.

Compact, wendbaar en duurzaam

Het compacte ontwerp van de Liebherr wiellader als ook de optimale gewichtsverdeling op de assen maken het veilig en efficiënt verplaatsen van lasten mogelijk. Waarbij de Liebherr L509 Tele over uitzonderlijke hoge laadvermogens en laadcapaciteit beschikt waardoor deze zich bijzonder onderscheidt. Zelfs met volledig uitgeschoven laadarm! Dat is voor Brauer ook mede de doorslag geweest om als eerste in de Benelux voor een L509 Tele te kiezen. Omdat hetzelfde werk verricht kan worden met een ‘7 tons’ wiellader en niet in een grotere en duurdere wiellader geïnvesteerd hoeft te worden. Waarbij je toch anders aan een fors duurdere wiellader in de gewichtsklasse van 15-18 ton had moet denken. De L509 Tele is dan ook nog eens zeer compact qua afmetingen, zuinig in verbruik en wendbaar. Liebherr maakt dan ook gebruik van het bekende Stereo stuursysteem waarbij de achteras en banden mee sturen. Dat resulteert in een zeer compacte draaicirkel van slechts 4.225 mm. De wielbasis bedraagt 2.300 mm. en de bodemvrijheid ligt op 305 mm. Het zicht vanuit de zeer ruime en comfortabele cabine is uitstekend vanuit de cabine. Zowel naar de zijkant, als over de achterzijde van de wiellader en ook op de bak en het laadframe. Zelfs met volledig uitgeschoven laadarm.

Liebherr kiest voor een 4-cilinder 4TNV98CT dieselmotor voor in de L509 Tele. Deze levert een vermogen van 52 kW./71 PK bij 2.400 omw./min. Wat opvalt is tijdens ons bezoek dat het geluidsniveau zeer laag is en de motor rustig loopt. Dat is ook prettig voor de omgeving en maakt het geluidsniveau in de cabine laag. De motor voldoet dan ook aan de EU Stage 5 emissienormen en maakt de Liebherr zuinig en duurzaam. Dat telt voor Brauer ook mee. Duurzaamheid is erg belangrijk. Een voorbeeld is dat Brauer ook transport uitvoert met 4 vrachtauto’s welke op LNG rijden in plaats van diesel. Deze vrachtwagens stoten circa 28% minder CO2 uit t.o.v. de standaard diesel uitvoeringen. De L509 Tele heeft een maximale rijsnelheid van 35 kilometer per uur. Af fabriek is de wiellader zeer compleet uitgerust. Voor het werken met hydraulisch aangedreven aanbouwdelen wat natuurlijk ook mogelijk is, zijn dan ook de nodige hydraulische extra functies af fabriek opgebouwd. De wiellader staat op Mitas 405/70 R20 banden. Met de allereerste Liebherr L509 Tele wiellader met telescooparm in de Benelux heeft Brauer Grondverzet en Transport B.V. uit Belfeld dan ook een ‘grote’ primeur en een echte ‘ver’ rijking!

Informatie:

Importeur Nederland:

Wynmalen & Hausmann
tel. +31 (0)26 47 90 578
http://www.wynmalenhausmann.nl

Importeur België:

SOMTP Belgium
tel. +32 (0)81 54 82 30
http://www.somptp.be

Brauer Grondverzet en Transport B.V.
tel. +31 (0)77 472 44 44
http://www.brauer.nl

Tekst en foto’s: Geert-Yke Rusticus