Tadano lanceert nieuwe 2-assige AC 2.040-1 telescoopkraan

Tadano AC 2.040-1 is het eerste nieuwe kraanmodel welke gezamenlijk door de fabrieken in Zweibrücken en Lauf is ontwikkeld.

De marktintroductie van de Tadano AC 2.040-1 is in twee opzichten een wereldprimeur: aan de ene kant is het de eerste all-terrain kraan welke gezamenlijk is ontwikkeld door Tadano’s Lauf en Zweibrücken fabrieken in Duitsland. Anderzijds is de AC 2.040-1 het allereerste lid van de toekomstige Tadano AC-familie. Bovendien betekent dit de voltooiing van de aangekondigde merkfusie – alle kranen van de Tadano Group zullen exclusief onder de merknaam Tadano worden verkocht.

“Daarom is deze marktintroductie echt speciaal voor ons. De nieuwe AC 2.040-1 is tenslotte de eerste kraan die het beste van onze twee werelden combineert met de knowhow van Zweibrücken en Lauf”, VP All Terrain Crane Product Line Dr. Frank Schröder wijst er trots op. Dit betekent ook dat de AC 2.040-1 een pad baant dat alle Tadano-kranen in de toekomst zullen volgen en is de eerste kraan in de nieuwe Tadano AC-familie. En alle toekomstige modellen zullen hetzelfde DNA delen met de AC 2.040-1: een gestandaardiseerd kraanbesturingssysteem, cabine en technologieën.

Tegelijkertijd maakt de AC 2.040-1 deel uit van de innovatiepush van het bedrijf, waarbij de komende jaren 15 nieuwe kraanmodellen op de markt komen onder de merknaam Tadano. “De slogan voor onze one-brand-strategie is Your Passion. Ons DNA. Kranen zijn wat ons betreft meer dan alleen een product dat we verkopen. Daarnaast willen we ook een exclusief gevoel van doelgerichtheid en toewijding overbrengen: geen enkele andere fabrikant is zo onverdeeld gefocust op hijsapparatuur als wij, en dit geldt zowel voor ons bedrijf als geheel als voor elk individueel lid van ons team. Voor ons is elke lift die daar wordt uitgevoerd net zo belangrijk als voor de klant die hem uitvoert”, zegt CEO Jens Ennen terwijl hij het idee achter de strategie uitlegt.

Aftrap van de nieuwe Tadano AC-familie.

Voor de AC 2.040-1 combineerden de Tadano-ingenieurs uit Lauf en Zweibrücken het beste van twee werelden. Net als alle toekomstige modellen is hij uitgerust met het innovatieve IC 1 Plus-besturingssysteem met automatische contragewichtdetectie, een capaciteitsradar en een weergave van het werkgebied. Het systeem bepaalt het hijsvermogen van de kraan voor elke giekpositie als functie van de zwenkhoek van de bovenbouw. Hierdoor kan de AC 2.040-1 altijd gebruik maken van het maximaal beschikbare hefvermogen bij elke stempelconfiguratie, ook asymmetrische. Dit voordeel wordt letterlijk gemaximaliseerd in combinatie met het Flex Base-systeem, dat het mogelijk maakt om de stempels naar elk punt binnen hun bereik uit te schuiven.

Daarnaast is de kraan uitgerust met het unieke Tadano Surround View camerasysteem, dat zowel de maximaal mogelijke uitschuiflengtes voor de stempels als de zwenkstraal van het contragewicht laat zien. Hierdoor maakt Tadano Surround View het aanzienlijk eenvoudiger om de kraan optimaal te positioneren op werklocaties. Daarnaast biedt het systeem assistentie op weg naar de werkplek door het voor kraanmachinisten gemakkelijker te maken om voetgangers en fietsers op te merken bij het afslaan.

De kraan wordt ook geleverd met de IC 1 Remote telematica-oplossing, die efficiënt kraan- en vlootbeheer mogelijk maakt en zowel de locatie van de AC 2.040-1 als alle bedrijfsinformatie op de monitor toont. Dit systeem helpt bij het plannen van projecten en routine-onderhoud, zodat de kraan de hoogst mogelijke beschikbaarheid heeft voor opdrachten. Bovendien kan het worden gebruikt om foutcodes te lezen, zodat leden van het serviceteam de bijbehorende gegevens “op afstand” kunnen lezen en foutanalyses kunnen uitvoeren om problemen snel te diagnosticeren en op te lossen.

Het ESTA-bekroonde E-Pack met zijn 32 kW elektromotor is ook optioneel verkrijgbaar en stelt de AC 2.040-1 in staat om fluisterstil en emissievrij te werken. Bijvoorbeeld in fabriekshallen en ’s nachts in woonwijken en steden. Voor de bouwers is het ook een ideaal omdat inzet van emissieloos bouwmaterieel steeds belangrijker en vereist wordt. Voor de kraanverhuurders in de Benelux een zeer interessante en waarmee Tadano als eerste fabrikant een elektrische telescoopkraan heeft. Dit maakt de 2-assige kraan de derde Tadano AC die compatibel is met het E-Pack, met als twee andere de AC 3.045-1 City en de AC 4.080-1. Ten slotte wordt hij, net als alle toekomstige Tadano-kranen, geleverd met de bijzonder ergonomische cabine, die voorheen alleen werd gebruikt op in Zweibrücken geproduceerde kranen voor alle terreinen. Met andere woorden, de Tadano AC 2.040-1 vervult onbetwistbaar de belofte van het bedrijf om de beste technologie uit beide werelden te nemen en deze in één pakket aan te bieden.

Een wendbare en compacte hijskraan.

Bovendien biedt de AC 2.040-1 een hele reeks modelspecifieke voordelen: als tweeassige kraan is hij buitengewoon compact en perfect voor gebruik op krappe werkplekken. De kraan dankt zijn uitzonderlijke wendbaarheid waar de ruimte krap is aan een aantal factoren, waaronder de bestuurbare achteras met automatische programma’s voor extreem kleine radiussen en hondegang besturing. Bovendien verbetert het compacte ontwerp met een geoptimaliseerd gewicht ook de rijvaardigheid van de nieuwe Tadano, waardoor hij uitstekende taxikraancapaciteiten heeft: hij kan tot 1,1 ton ballast vervoeren terwijl hij onder een aslast limiet van twaalf ton blijft. Bovendien heeft de AC 2.040-1 geen extra vergunningen nodig dankzij de EU Stage V-classificatie, wat betekent dat hij voldoet aan de nieuwste emissienormen. In feite maakt zijn ultramoderne Cummins-motor dit plaatje compleet: de 310 pk (231 kW) dieselmotor biedt enorme vermogensreserves die zowel een laag brandstofverbruik als een lange levensduur van de aandrijflijn bieden.

Het team van Tadano is ook enorm trots op de drager van de AC 2.040-1 kraan. Elk technisch detail erin belichaamt de zware constructie en hoge betrouwbaarheid waar Lauf en zijn vervoerders altijd bekend om stonden. Dit komt ook tot uiting in het besluit van het bedrijf om de productieverantwoordelijkheden over de twee locaties te verdelen, met in de toekomst de bovenbouw in Zweibrücken en vervoerders in Lauf. “Hierdoor kunnen we ten volle profiteren van de ongeëvenaarde knowhow op het gebied van vervoersontwikkeling en productie van onze Lauf-locatie”, benadrukt Schröder. Meer specifiek levert de AC 2.040-1 een uitstekend klimvermogen en acceleratie, evenals een stille rijeigenschappen, vooral in vergelijking met grotere kranen – een aspect dat steeds belangrijker wordt tegen de achtergrond van strengere geluidsemissielimieten in bijvoorbeeld stedelijke omgevingen.

Daarnaast is de AC 2.040-1 ook voorzien van een achteropbergbox, die is overgenomen van de succesvolle Tadano ATF 40G. De kist blijft verkrijgbaar met of zonder houten rek en is uitneembaar. “Deze oplossing is enorm populair bij onze klanten en we verwachten dat deze een vaste waarde zal zijn in alle toekomstige AC-ontwikkelingen”, kondigt Schröder aan.

De krachtigste 2-assige kraan die beschikbaar is bij het werken met steile giekposities.

Wat zijn hefvermogen betreft, legt de Tadano AC 2.040-1 de lat nog hoger, vooral als het gaat om steile giekposities: met een volledig uitgeschoven gieklengte van 35,2 meter bij een straal van acht meter kan hij lasten heffen tot 7,6 ton – iets dat geen enkele andere kraan in deze klasse kan. Bovendien maakt de enorm krachtige hydraulische giek het mogelijk om zwaar hijswerk met lasten tot 31,9 ton uit te voeren zonder dat er extra schijven nodig zijn. “Hierdoor kan de AC 2.040-1 een zeer breed scala aan liften uitvoeren zonder tijdrovende setup-wijzigingen uit te voeren, waardoor het zowel een snelle als veelzijdige machine is”, zegt Dr. Frank Schröder. De kraan is ook een overtuigend argument als het gaat om zijn vermogen om onder belasting te telescoperen met indrukwekkende hijscapaciteiten. Bovendien zorgt de runner voor snel en efficiënt werken op werklocaties en kan hij direct op de kraan links van de hoofdmast worden gedragen. Als de maximale hoofdmastlengte van 35,2 meter tot slot niet genoeg is, kan het bereik van de kraan worden uitgebreid met een negen meter lange jib welke tot onder een hoek van 0-40 graden versteld kan worden.

Een veelzijdige machine

Zijn technische eigenschappen, waaronder een volledig hydraulische giek, maken de nieuwe Tadano AC 2.040-1 all terrain kraan tot een buitengewoon veelzijdige taxikraan die snel klaar is voor gebruik. De kraan is een perfecte oplossing voor een breed scala aan opdrachten, waaronder dakprojecten, fotovoltaïsche systeeminstallaties en het hijsen van containers en werkmateriaal op werklocaties. En als het gaat om het monteren en demonteren van machines binnenshuis, maakt het emissievrije E-Pack het de perfecte kraan voor de klus.

Importeur Nederland:

Tadano Nederland B.V.
tel. +31 (0299) 39 00 55
http://www.tadanoeurope.com

Importeur België:

Tadano Belgie bvba
tel. +32 1335 16 60
http://www.tadanoeurope.com

Video van de nieuw Tadano AC 2.040-1: