Eerste Doosan DX165W Electric is voor Cornelisse Elst

Cornelisse Elst heeft primeur in Nederland met eerste elektrische emissieloze mobiele graafmachine.

Aannemersbedrijf Cornelisse Elst heeft als eerste in Nederland een Doosan DX165W Electric mobiele graafmachine in gebruik genomen. Daarmee loopt het bedrijf ver voorop en speelt in op de zeer grote toenemende vraag vanuit de markt en tevens van opdrachtgevers. Deze eisen steeds vaker de inzet van duurzaam en emissieloos of zo goed als emissieloos bouwmaterieel. Pieter Cornelisse zag dat al vroegtijdig in en heeft dan ook niet voor niets de knoop doorgehakt om nu flink te gaan investeren in elektrisch bouwmaterieel. Dus nu ook in een mobiele graafmachine. We zijn dan ook reuze benieuwd naar de inzet van de eerste elektrisch Doosan DX165W Electric mobiele graafmachine in Nederland en bracht Bouwmaterieelbenelux.com dan ook een praktijkbezoek aan deze echte duurzame primeur van Cornelisse en Staad B.V. De DX165W Electric wordt in Nijmegen ingezet op een project van hoofdaannemer Heijmans waar Cornelisse Elst in onderaanneming werkt.

In Nijmegen is de nieuwe mobiele graafmachine bezig met reconstructie van een straat. Hierbij worden onder andere nieuwe kolken geplaatst en wordt daarbij de aansluiting op het riool vernieuwd. De straat wordt dan ook compleet nieuw heringericht en krijgt tevens nieuwe bestrating. Op dit project was de inzet van duurzaam materieel nodig en een vereiste en werden de werkzaamheden door Cornelisse Elst als onderaannemer uitgevoerd. Het is dan ook meteen duidelijk waarom Pieter Cornelisse geïnvesteerd heeft in een elektrische mobiele graafmachine en hier uitstekend tot zijn recht komt. Echter, hier zet Cornelisse ook volledig elektrische slijpers van Milwaukee in, elektrisch verdichtingsmaterieel van Wacker Neuson en een elektrische Giant G2200E X-tra wiellader. Men blijft continue investeren in nieuwe duurzame en elektrische machines en kan zich daarmee duidelijk onderscheiden ten opzichte van andere aannemers en zelf meedoen aan nieuwe aanbestedingen waarbij strenge eisen worden gesteld aan de inzet van machines. Na dit project zal Cornelisse Elst de DX165W Electric inzetten op een nieuw project in Arnhem. Dit wordt volledig emissieloos uitgevoerd en geeft dus aan dat de toch flinke investering welke gedaan is zich zeker nu al uitbetaald en resulteert in meer werk.

Over Cornelisse Elst

Het bedrijf bestaat inmiddels 50 jaar en is door Pieter Cornelisse (senior) samen met zijn vrouw in 1970 opgericht. Van oorsprong is gestart als agrarisch loonbedrijf. Al heel snel werd steeds meer grondwerk uitgevoerd en hield men zich bezig met infrastructurele werken en ging men zelf ook werken aannemen. In 1990 heeft Cornelisse Elst helemaal de omschakeling gemaakt naar grondverzet en infra. In totaal telt het bedrijf 20 eigen medewerkers en worden dagelijks nog eens 10 mensen ingehuurd. In totaal telt het machinepark rond 20 stuks. Van mobiele- en rupsgraafmachines, mini- en midigravers, knijperauto’s, wielladers en verdichtingsmaterieel. 4 Stuks zijn volledig elektrisch zoals de nieuwe Doosan DX 165W Electric en 2 Giant elektrische wielladers. Het gehele machinepark draait op HVO diesel, zodat de werkzaamheden met zo weinig mogelijk emissie worden uitgevoerd. Het werkgebied ligt in geheel Nederland.

Tot de werkzaamheden van Cornelisse Elst behoren het verhuren van machines, grondwerk, bestrating, bodemsanering, rioleringswerk, transport, vloeistofdichte vloeren en sloopwerk. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de modernste machines en technieken en zijn vele machines sinds 2012 uitgerust met 3D-GPS besturing. Hierdoor wordt efficiënter en nauwkeuriger gewerkt en kan men nog nauwkeuriger bepalen hoeveel materieel en materialen er nodig zijn. Ook dat heeft zeer belangrijk invloed op de emissie van machines en duurzaamheid van projecten. Cornelisse Groen houdt zich bezig met het ontwerpen en aanleggen van tuinen, tuinonderhoud en groenvoorziening. Vanzelfsprekend beschikt het bedrijf over alle benodigde certificaten om alle voorkomende werkzaamheden veilig en met hoge kwaliteit uit te voeren.

Eerste Doosan DX165W Electric mobiele graafmachine

Pieter Cornelisse vindt het belangrijk dat ook de komende generaties een schoon en gezond klimaat kunnen blijven genieten. Daarom heeft men ook bewust besloten te gaan investeren in elektrisch bouwmaterieel. Het vraagt wel extra investeringen, maar het is erg belangrijk om daarin mee te gaan. Tegenwoordig wordt dat steeds vaker opgelegd door opdrachtgevers. Begin 2020 kocht Cornelisse de eerste elektrische machine en was een elektrische minigraver. Door toch als eerste hierin te investeren en daardoor te kunnen onderscheiden, heeft het toch behoorlijk veel werk opgeleverd. En zo is besloten om voor de toekomst toch nog meer te richten op emissievrij materieel. Alleen kwam ook al de vraag vanuit de markt naar een elektrische mobiele graafmachine en is een besluit genomen dat Cornelisse Elst daarin ook zeker wilde investeren .

Op dat moment was een dergelijke machine nog niet beschikbaar in de markt en werd wel volop gewerkt aan de eerste elektrische rupsgraafmachines door Staad B.V. Het merendeel van de graafmachines zijn van Liebherr en heeft gewoon nog geen elektrische mobiele graafmachine beschikbaar. Het was wel een feit dat de Doosan elektrische rupsgraafmachines zich bewezen hadden na een uitgebreide testperiode en toch groot succes blijken te zijn. Er was toen al besloten om ook de eerste Doosan elektrische mobiele graafmachine te gaan ontwikkelen omdat ook daarvoor grote markt is en toekomst in zit. Gezien de bewezen techniek en het succes van de elektrische Doosan rupsgraafmachines en vertrouwen in Staad B.V, heeft Pieter Cornelisse in april 2021 besloten als eerste in Nederland een DX165W Electric aan te schaffen. Voordeel en ander belangrijk argument om voor een Doosan elektrische graafmachine te kiezen is dat men met slechts één aanspreekpunt en leverancier te maken heeft. Ze hebben zelf de machine omgebouwd en kennen de machine helemaal. Mocht er onverhoopt een probleem zijn of storing, dan is dit sneller opgelost.

Verwisselbare powerboxen als krachtbron

Voor Cornelisse Elst is het de allereerste Doosan binnen het machinepark en wel een hele bijzondere en zonder emissie. Er is gekozen voor een DX165W Electric en is qua gewichtsklasse geschikt voor het meeste werk. Staad B.V. heeft bewust gekozen om een compacte DX165W te gaan elektrificeren omdat deze zeer compact is qua afmetingen en ook qua gewichtsklasse het meeste geschikt is voor alle voorkomende werken. Belangrijk is ook nog eens dat het ventielenblok bij een DX165W aan de rechter zijkant zit en hierdoor de mobiele graafmachine eenvoudiger te elektrificeren is. De motor is uiteindelijk verwijderd en wordt nu aangedreven door een elektromotor welke 102 kW. nominaal vermogen levert. De energie hiervoor is afkomstig van 2 verwisselbare powerboxen welke eenvoudig en snel verwisselbaar zijn. Op basis van de praktijktesten van Staad B.V. is gebleken om met de elektrische mobiele graafmachine een volledige werkdag kan draaien.

Dat een machine een volledige werkdag kan draaien, vinden klanten zeer belangrijk. Dat is dus zeker mogelijk dankzij de verwisselbare powerboxen. De DX165W Electric kan ook op een individuele powerbox draaien. Er zijn verschillende oplossingen en dat hangt ook af van wat de klant wil. In principe volstaan 2 powerboxen en wordt de DX165W Electric aan het einde van de werkdag weer opgeladen voor de volgende werkdag. Men kan ook kiezen voor een extra derde powerbox en die dan voor een lege om te wisselen. Cornelisse Elst heeft gekozen voor 2 standaard powerboxen en dan ‘s avonds normaal op te laden. Een powerbox weegt 1.950 kg. en levert elk 140 kWh. aan vermogen en 800 Volt aan spanning. Opladen kan via de machine zelf (AC) of via de powerbox (DC). Het opladen duurt via de machine zelf tussen de 5-10 uur per powerbox. Via de powerbox zelf duurt het opladen tussen de 1-3 uur per powerbox.

Zeer compleet uitgerust

Voor Cornelisse Elst is de DX165W Electric dan ook een ideale machine en valt in een gewichtsklasse waarmee het meeste werk uit te voeren is. Men kan hiermee zowel grondwerk, straat- en wegenwerk, rioleringswerk als ook emissieloos sloopwerk uitvoeren. De elektrische mobiele graafmachine is voor alle werkzaamheden geschikt en heeft beschikking over voldoende capaciteit. Zo kan ook zwaar hijswerk ermee uitgevoerd worden en kunnen betonnen putten en rioolbuizen gelegd worden. Daartoe is de mobiele graafmachine naast alleen een schuifblad uitgerust met dubbele stempelpoten. Hierdoor is de machine tijdens hijswerk stabiel en vergroot de veiligheid tijdens het werk. Veiligheid vindt men ook erg belangrijk bij Cornelisse Elst. Ook wanneer zoals tijdens ons bezoek in Nijmegen met palletvork gewerkt wordt en pakketten stenen moeten worden opgepakt en ver weg gezet moeten worden uit de zijkant van de machine, dan helpen de stempelpoten zeker. Velen kiezen hier niet voor en dan zeker bij het werken over de zijkant komt men aan de grenzen van de machine qua stabiliteit. Dan belast je ook extra zwaar de onderwagen en de assen en is er groot risico op extra kosten door schade en kortere levensduur.

De DX165W Electric is dan ook uitgerust met een verstelgiek. Dit geeft de machine een groot en flexibel werkbereik. Er is gekozen voor een SMP ST 18 draaikantelstuk met gripper welke door Pladdet geleverd is. Pladdet leverde ook nog eens een speciale slotenbak met een inhoud van 865 liter welke speciaal gemaakt is in combinatie met het SMP ST 18 draaikantelstuk. Verder is gekozen voor een Freshfilter FFTube overdrukunit zodat de mobiele graafmachine ook ingezet kan worden voor bodem- en tanksaneringen. Op het schuifblad is traanplaat gemonteerd, zodat de machinist nog veiliger en gemakkelijker kan instappen. Tevens is gekozen voor automatische vetsmering. Er is gekozen voor brede Nokian Groundkare 65/45-R22.5 banden. Dit zorgt voor een lage bodemdruk en dat gemakkelijk over straatwerk gereden kan worden zonder deze te beschadigen of zwaar te belasten.

Gewenning

Het is voor Cornellise ook allemaal nog even wennen om met een mobiele elektrische graafmachine te gaan werken. Niet alleen voor het bedrijf zelf, dat toch een andere manier van denken vraagt, maar ook voor de machinist en opdrachtgevers. Nu moet men denken hoe en waar de machine opgeladen moet worden. En regelt de opdrachtgever dat of moet de klant zelf een oplaadpunt zoeken en is er een oplaadpunt op het project zelf. Dan is het ook de vraag, is dat oplaadpunt geschikt? Dat zijn wel zaken, wat opdrachtgevers ook nog aan moeten wennen. Dat uitzoeken en oplossen zien zowel Pieter Cornelisse als machinist Gerritjan Bunt dan ook als een mooie uitdaging waar men veel ervaring mee opdoet. Er is tot nu toen geen enkel bedrijf welke het exact kan vertellen. Juist een elektrische mobiele graafmachine en alles wat hierbij komt kijken, maakt het werken ook leuk en uitdagend. Wat wel belangrijk is, dat machinist en ook het bedrijf zelf er wel voor open moeten staan. In het algemeen zijn machinisten in het algemeen nog steeds redelijk negatief over elektrische machines en hebben velen een onterecht vooroordeel. Het is voor hen nieuw en is nog steeds onbekend terrein. Terwijl de ontwikkelingen allemaal al zo snel gaan en het werken met elektrische machines best meevalt. De machinisten van Cornelisse Els zijn allemaal zeer enthousiast en positief en vinden het ook als ‘ambassadeurs’ van elektrisch bouwmaterieel dat uit te dragen.

Volgens de machinist merkt men qua draaien, nauwkeurigheid en kracht echt niet dat je met een elektrische mobiele graafmachine van doen hebt ten opzichte van een traditionele met dieselmotor. Wat echt wel opvalt is het zeer lage geluidsniveau dat echt veel lager ligt. Bij sommigen fabrikanten is het hoge toongeluid van de elektromotor van elektrische machines toch wel een punt van verbetering en hinderlijk voor de omgeving. Bij de DX165W Electric is dat echt laag en niet hinderlijk. Het is zeker toch ook even wennen dat een machine zo stil is en ander geluid heeft als men altijd machines met dieselmotor gewend is. Dat zeggen ook de bewoners van de straat waarin de machine aan het werk is en ze nauwelijks geluidshinder ervaren terwijl toch om 7.00 uur gestart wordt met de werkzaamheden. Dat is zeer positief.

Opladen

Hier op het werk wordt in overleg met de hoofdaannemer ervoor gekozen om aan het einde van de werkdag naar een oplaadpunt dichtbij in de buurt te rijden en de graafmachine ‘s avonds op te laden. Dit heeft de hoofdaannemer zelf geregeld. Dan rijdt de machine daar zelf heen en is niet al te ver van het werk. Hier worden dan de 2 powerboxen opgeladen. Dat een oplaadpunt dichtbij is wel belangrijk. Rijden vraagt toch behoorlijk veel energie. Voor zwaar werk heeft Cornelisse dan ook een extra powerbox aangeschaft zodat tijdens de schaft in de ochtend en middag de graafmachine bijgeladen kan worden. Tevens wordt hiermee ook het andere elektrische klein materieel en de elektrische auto op het project zelf opgeladen. In elk geval zijn de machinist en ook Pieter Cornelisse erg blij met de allereerste volledig elektrische Doosan DX165W mobiele graafmachine en lopen ze hiermee ver vooruit. De reacties zijn dan ook zeer positief en leidt ook weer tot nieuw werk. Natuurlijk is het wel zo, het is nieuw en de allereerste en ook nog wel even wennen en ervaring op doen. Maar dat is ook een leuke uitdaging welke men graag aan gaat omdat men een gezond en schoon klimaat voor de komende generaties ook erg belangrijk vindt. In ieder geval voegt Cornelisse Elst de woord bij de daad en heeft de primeur met de allereerste Doosan DX165W Electric elektrische mobiele graafmachine in de Benelux.

Informatie:

Importeur Nederland:

Staad B.V.
tel +31 (0)413 725 111
http://www.staad-groep.nl

Cornelisse Elst
tel. +31 (318) 47 18 18
http://www.cornelisseelst.nl

Electric Construction Equipment B.V.
tel. +31 (0)413 725 111
http://www.electric-ece.com

Importeur SMP draaikantelstukken en fabrikant Pladdet bakken Nederland en België:

Pladdet B.V.
tel. +31 (0)115 481 351
http://www.pladdet.nl

Tekst en foto’s: Geert-Yke Rusticus

Video van de Doosan DX165W Electric mobiele graafmachine: