Liebherr LTM 1110-5.2 is nieuwe generatie telescoopkraan

Nieuwe Liebherr LTM 1110-5.2 is gebouwd op bewezen ervaring maar ontwikkelt voor de toekomst.

De 5-assige Liebherr LTM 1110-5.1 telescoopkraan werd door Liebherr op de Bauma 2019 geïntroduceerd. Met zijn compacte afmetingen, sterke hijstabel en 60 meter lange telescoopgiek is het een echte best-seller. De ontwikkelingen in de techniek staan zeker niet stil en gaan door en past Liebherr dan ook toe in de nieuwste modellen hijskranen welke in het Duitse Ehingen worden ontwikkeld en gebouwd. Zo introduceerde Liebherr de derde generatie van het LICCON besturingssysteem voor de hijskranen met nog meer functies welke de veiligheid verhogen. Daarnaast is de onderwagencabine compleet nieuw ontwikkeld en biedt de kraanmachinist nog meer comfort en ergonomie en heeft een zeer modern design gekregen. Andere verbetering is de toepassing van de nieuwe ZF TraXon DynamicPerform versnellingsbak. Hierdoor is het mogelijk om zonder veel slijtage te manoeuvreren in de laagste versnellingen om krappe hijslocaties te bereiken.

De 5-assige Liebherr 110 tons kraan is een bestseller met zijn krachtige, 60 meter lange telescopische giek. Door de diverse ballastmogelijkheden is dit type dan ook geschikt voor alle landen ter wereld waar diverse wettelijke aslasten gelden. Zelfs binnen Europa en de Benelux. Maar iets goeds kan nog beter worden als het eenvoudiger, veiliger en comfortabeler wordt gemaakt. Liebherr heeft daarom 3 belangrijke volledige nieuwe functies ontwikkeld. De nieuwe LTM 1110-5.2 is het eerste model en type waarin al deze 3 functies toegepast zijn en is dan ook een compleet nieuwe generatie telescoopkraan waarmee de Duitse fabrikant op de markt komt en dan ook als typeaanduiding -2 krijgt. De toekomstige nieuwe LTM modellen zullen hiermee ook uitgerust worden waarmee Liebherr een volledig nieuw standaard kraanontwerp toepast met baanbrekende innovaties welke de veiligheid en het comfort verbeteren.

LICCON3 kraanbesturing

LICCON3 is de derde generatie van het eigen Liebherr LICCON (Liebherr Computed Control) besturingssysteem. Het beschikt over geteste functies welke zich in der loop der tijd bewezen hebben en functioneren, maar heeft een volledig nieuwe softwarepakket en programmeertaal Evenals een snellere databus, aanzienlijk meer opslagruimte en meer rekenkracht. Nikolaus Münch, hoofd van de afdeling Besturingssysteem bij Liebherr in Ehingen, legt uit: “Tijdens de Ontwikkeling van het nieuwe controlesysteem, was het belangrijk voor ons die kraanmachinisten, welke bekend zijn Liebherr kranen, in staat zouden zijn om snel en gemakkelijk aan het nieuwe besturingssysteem te wennen. Tegelijkertijd moeten de kraanbesturingssystemen toekomstbestendig zijn, omdat de voortgang die momenteel wordt gemaakt in micro-elektronica immens is. Complexe toepassingen, zoals Variobase®, die veel rekencapaciteit vereisen, kunnen nu vaker toegepast worden in de toekomst. Het huidige LICCON2-besturingssysteem bereikt de grenzen van zijn capaciteit.”

De overeenkomsten met het huidige besturingssysteem zijn groot en niet veel veranderd. Geteste hardwarecomponenten, zoals de BTT-afstandsbedieningsterminal, zijn opgenomen. De touchscreen-functie op het nieuwe grote display in de bovenwagencabine betekent dat het nu nog eenvoudiger en comfortabeler is om te bedienen. De manier waarop de informatie wordt getoond, is ook herzien en vereenvoudigd. Bovendien, LICCON3 kranen zijn standaard voorbereid op telemetrie- en vlootmanagementsystemen. In de toekomst, kunnen kraanverhuurders alle relevante gegevens bekijken en evalueren met behulp van het MyLieberr klantenportaal en ook daarmee onderdelen bestellen.

Nieuwe moderne award-winnende onderwagencabine

Het moderne ontwerp van de nieuwe onderwagencabine heeft Liebherr in goede samenwerking met de ontwerper Jürgen R. Schmid van Design Tech in Ammerbuch (Duitsland) gedaan. Het kreeg dan ook de gerenommeerde American Good Design® Award 2020 in de categorie “Transportation”. de Good Design® Awards werden opgericht in 1950 door Eero Saarinen en Charles en Ray Eames en tekenen de meest innovatieve en state-of-the-art industriële, product- en grafische ontwerpen van het de gehele wereld uit. Het Chicago Atreaue Museum of Architecture and Design organiseert het programma vanwege bewustwording en verscherping van eigentijdse ontwerpen en eert en beloond ontwerpers op het gebied van ontwerp als productie.

Liebherr onthulde de nieuwe onderwagencabine op de Bauma 2019 om feedback van klanten en machinisten al in vroeg stadium te verkrijgen en te betrekken in het ontwikkelingsproces. Het bedrijf is erin geslaagd om veel ideeën te implementeren zodat nu met het definitieve ontwerp de productie van start kan gaan. Vanwege de hoge synergie-effecten introduceert Liebherr de nieuwe cabine op het zelfde moment als van het LICCON3-besturingssysteem. Het moderne ontwerp is voorzien van premium materialen en tijdloze ontwerplijnen en leveren een hele reeks verbeteringen voor de kraanmachinist. Deze omvatten het nieuwe multifunctionele stuur, verbeterde bedieningsinstrumenten en modules evenals nieuwe displays. Opties, zoals het centrale vergrendelingssysteem met externe sleutel, de koelbox en bandenspanning Monitoring System leveren extra comfort en gemak.

Een volledig nieuw, modern automatisch verwarmings- en klimaatregelsysteem in zowel de onder- als bovenwagencabine garandeert de kraanmachinist comfortabele arbeidsomstandigheden. Waardoor hij geconcentreerd zijn en zonder vermoeidheid zijn hijswerkzaamheden kan uitvoeren en de veiligheid vergroot wordt. Een zonsensor detecteert de sterke van de zonstralen en past de verwarmingsinstellingen automatisch aan. In aanvulling op de standaard radio met handsfree mogelijkheid, een dubbele DIN-radio met uitgebreide functies is beschikbaar als een optie. Nikolaus Münch gelooft dat het herziene verlichtingssysteem een ander hoogtepunt is: “LED-technologie is een groot pluspunt als gevolg van zijn lange levensduur. LED verlichting gaat veel meer uren langer mee en biedt ook beter verlichting.” De verlichtingspakketten voor de kraancabines, de bovenbouw, de achterkant van het voertuig, de koplampen aan voorkant, de telescopische giek en jib zijn verbeterd en nu hebben LED’s .

ZF TraXon Dynapic Perform versnellingsbak

De innovatieve DynapicPerform koppelingsmodule zorgt voor minimale slijtage tijdens wegrijden en manoeuvreren zonder dat de versnellingsbak oververhit raakt. De nieuwe koppelingsmodule verdeelt het motorvermogen via een olie gekoeld platenpakket dat in olie loopt. De wrijvingswarmte welke bij het starten wordt gegenereerd, wordt gedissipeerd in de versnellingsbakolie en via en oliekoeler of warmtewisselaar aan het koelsysteem van de kraan overgedragen. Vanwege het hogere energie- en stroomverbruik, samen met een berekeningsmodel, wordt permanent en bijna manoeuvreren zonder enige vorm van slijtage mogelijk gemaakt. Een geïmplementeerde koppelingsbeschermingsfunctie voorkomt ook oververhitting van de koppeling en de bijbehorende, verhoogde slijtage of vernietiging van de koppeling in extreme ladingszaken. Dat voorkomt uitvaltijden en helpt de levensduur van de aandrijflijn aanzienlijk te verlengen. Kraaneigenaren profiteren daarom van grotere efficiëntie en dalende onderhoudskosten, terwijl machinisten voordelen ervaren door de zeer regelbare koppeling. Aanvankelijk is Liebherr is van plan om DynamicPerform versnellingsbak in zijn 5-assige mobiele kranen op een stapsgewijze basis te installeren. Bij mobiele telescookkranen met zes of meer assen, blijft de fabrikant de ZF TraZon versnellingsbak met 12 versnellingen gebruiken.

Informatie:

Importeur Nedeland:

Liebherr Nederland B.V.
tel. +31 (0)33 (450 0200
http://www.liebherr.com

Importeur België: 

Van der Spek NV
tel. +32 (2) 582 29 79
http://www.vanderspek.be

Video van de Liebherr LTM 1110-5.2: