Tadano AC 4.070-2 telescoopkraan is kranige primeur op Bauma 2022

Nieuwe 4-assige Tadano met hijscapaciteit van 70 ton is meest krachtigste hijskraan in zijn klasse.

Bij de ontwikkeling van zijn nieuwe AC 4.070-2-kraan voor alle terreinen, zorgde Tadano ervoor een aantal uiterst ambitieuze doelen na te streven: “Om het simpel te zeggen, we wilden een krachtige en geavanceerde 70-tons kraan tot leven brengen die de beste prestaties zou leveren in zoveel mogelijk aslastconfiguraties op de markt. En om het duidelijk te stellen, dat is precies wat we hebben gedaan”, legt projectmanager Sascha Scholler uit, die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling.

Van de verschillende indrukwekkende kenmerken valt er met name één op: de AC 4.070-2 kan zijn omvangrijke maximale ballast van 11,9 ton alleen vervoeren en blijft binnen een aslast limiet van 12 ton. En mag zelfs nog steeds een indrukwekkende 4,4 ton meenemen wanneer de maximale limiet van toegestane aslast wordt teruggebracht tot 10 ton. Dat maakt de AC 4.070-2 uiteraard tot een uiterst flexibele en veelzijdige taxikraan. En dan zijn er nog de even indrukwekkende hijsvermogens: met een hoofdmastlengte van 50 meter kan de kraan bijvoorbeeld een goede 7,1 ton hijsen op een vlucht van 12 meter, en dit loopt op tot een totaal van 7,3 ton. ton in een straal van 10 meter.

“Geen enkele andere kraan in zijn klasse kan deze hefcapaciteiten bereiken”, onderstreept Sascha Scholler met een glinstering van trots in zijn ogen. Dit betekent onder meer dat de Tadano AC 4.070-2 de perfecte hulpkraan is voor het opzetten van grote vakwerkboom rupskranen, maar ook een uitstekende kraan voor woningbouw en functionele bouwprojecten. Bovendien helpt het extreem compacte ontwerp van de kraan deze voordelen alleen maar verder te vergroten: met een totale lengte van 11,7 meter, een breedte van 2,55 meter en een rijhoogte van 3,8 meter is het de meest compacte vierassige unit in zijn klasse op de markt.

De giekoplossing speelt ook een cruciale rol in de veelzijdigheid van de AC 4.070-2 kraan: Tadano biedt twee verlengingen voor de 50 meter lange hoofdmast van de kraan: een enkele wegklapbare jib met een lengte van 6,5 meter en een dubbel opklapbare wegzwenkbare jib met een lengte van 16 meter, waardoor een systeemlengte tot 66 meter mogelijk is. Daarnaast is er ook nog een optioneel verkrijgbare runner.

Uitgebreide standaarduitrusting met IC-1 Plus en Flex Base

Het spreekt voor zich dat de nieuwe Tadano AC 4.070-2 niet compleet zou zijn geweest zonder het felbegeerde IC-1 Plus besturingssysteem, dat het hefvermogen van de kraan voor elke giekpositie bepaalt als functie van de zwenkhoek van de bovenbouw. De laagste waarde voor een vooraf berekende 360° hefcapaciteit, maar in realtime wordt bepaald. Als gevolg hiervan kan de AC 4.070-2 altijd ontvangen van het maximale hefvermogen dat beschikbaar is, en de voordelen die dit systeem biedt, geleverd letterlijk onschatbare ondersteuning voor heffen over de stempels. En in combinatie met de Flex Base, een standaard stempelsysteem die kunnen worden verlengd tot elk punt binnen hun beschikbare bereik, kan de kraan worden uitgevoerd die normaal gesproken exclusief voorbehouden zijn aan grotere kranen.

In feite kan de Flex Basis worden gebruikt om de stempels in een asymmetrische configuraties uit te schuiven in de plaats van vooraf gedefinieerde uitschuifposities, drastische kraanmachinisten de stempels zo dicht bij obstakels kunnen krijgen in elk scenario Elke centimeter van de garantieverlenging mee te nemen bij het bepalen van het hefvermogen. Naast de Flex Base is ook de innovatieve Tadano IC-1 Remote telematica-oplossing voor locatieonafhankelijk kraan- en wagenparkbeheer beschikbaar voor de AC 4.070-2. Deze cloudoplossing biedt vanaf elke locatie toegang op afstand tot alle relevante kraangegevens, waardoor online troubleshooting door Tadano Support mogelijk wordt.

Een ander hoogtepunt achter de nieuwe AC 4.070-2 is het unieke Tadano Surround View-systeem, dat een aparte monitor in de cabine heeft die 360° zicht biedt en grafisch de maximaal mogelijke uitschuiflengtes voor de stempels en de contragewicht tailswing radius vanuit vogelperspectief. Zo maakt Tadano Surround View het aanzienlijk eenvoudiger om de kraan optimaal te positioneren op werklocaties zonder dat er extra personeel nodig is. Het systeem helpt ook op weg naar de werkplek door het voor kraanmachinisten gemakkelijker te maken om voetgangers en fietsers op te merken. Het gebied rechts van de kraan, dat traditioneel niet het grootste zicht heeft, wordt bijvoorbeeld gemarkeerd op de monitor wanneer de richtingaanwijzer wordt geactiveerd.

Met een E-Pack voorbereidingspakket

De AC 4.070-2 kan in de fabriek ook worden uitgerust met een andere Tadano-innovatie: met een speciale transportwieg en de benodigde hydraulische aansluitingen is de vierassige unit optioneel voorbereid voor gebruik met het ESTA-bekroonde E-Pack. Deze functie is een elektrohydraulisch systeem dat wordt geleverd met een geïntegreerde elektromotor van 32 kW die een extreem stille, emissievrije kraanwerking mogelijk maakt. Het E-Pack kan worden gebruikt om alle AC 4.070-2 kraanfuncties uit te voeren zonder negatieve invloed op het bijbehorende maximale hijsvermogen. Niet alleen dat, maar andere prestatiekenmerken zijn vergelijkbaar met die welke worden bereikt bij gebruik met een dieselmotor in veel werkgebieden, waardoor het toepassingsgebied van de AC 4.070-2 wordt uitgebreid naar bijvoorbeeld binnenprojecten en cleanrooms.

Bovendien maakt het kosteneffectieve ontwerp met één motor een klimaatvriendelijke kraanbediening mogelijk dankzij de compatibiliteit met verschillende alternatieve dieselbrandstoffen, zoals HVO. Het gebruik van deze brandstoffen zorgt voor minder uitstoot en maakt het bedienen van de kraan milieuvriendelijker. De AC 4.070-2 deelt deze voordelen met een aantal andere units, waaronder Tadano-modellen AC 4.080-1 en AC 4.100L-1, die een aandrijflijn hebben die vrijwel identiek is – dit maakt ook deel uit van Tadano’s huidige strategie voor gedeelde componenten, die bedoeld is om klanten gestandaardiseerde bedieningselementen en eenvoudigere onderhoudsopties te bieden.

Tadano AC 4.070-2

Met de nieuwe AC 4.070-2 introduceert Tadano opnieuw de meest compacte kraan in zijn klasse, terwijl de lat op veel gebieden hoger ligt met de beste hefcapaciteiten die er zijn. Dankzij een uitgebreide standaarduitrusting en een flexibel assortiment accessoires is de nieuwe vierassige mobiele telescoopkraan een bijzonder veelzijdige vertegenwoordiger in zijn klasse en technische hoogtepunten zoals de IC-1 Plus, Flex Base, Surround View en E-Pack voorbereidingspakket zullen het zeker een uiterst aantrekkelijke optie maken voor veel kraandienstverleners.

Informatie:

http://www.tadanoeurope.com

Importeur Nederland:

Tadano Nederland B.V.
tel. +31 (0299) 39 00 55

Importeur België:

Tadano Belgie bvba
tel. +32 1335 16 60

Video van de nieuwe Tadano AC 4.070-2 telescookraan: