Liebherr LTM 1300-6.4 telescoopkraan is wereldprimeur op Intermat 2024

Liebherr LTM 1300-6.4 met hijscapaciteit van 300 ton heeft nieuwste LICCON3 besturingssysteem

Een echte wereldprimeur op de Intermat 2024 in Parijs is de nieuwe Liebherr LTM 1300-6.4 telescoopkraan. Deze werd voor het eerst op de stand van Liebherr aan het grote publiek getoond. Het is een hijskraan met 90 meter hoofdgiek en maximale hijscapaciteit van 300 ton. Het is het derde model hijskraan uit de LTM-serie welke een nieuw design heeft gekregen en uitgerust met het LICCON3 besturingssysteem. Als eerste werden de LTM 1110-5.2 en LTM 1100-5.3 hiermee uitgerust en kregen de hijskranen een nieuwe moderne onderwagencabine. De LTM 1300-6.4 is het volgende model wat het nieuwe kraanbesturingssysteem krijgt. Ten opzichte van het voorgaande model, de LTM 1300-6.3, zijn er behalve de nieuwe onderwagen cabine er geen enkele veranderingen. De hijscapaciteit en gieklengte is hetzelfde gebleven.

De familie LTM mobiele telescoopkranen van Liebherr, uitgerust met het nieuwste kraanontwerp van het bedrijf en het LICCON3-besturingssysteem van de volgende generatie, groeit. Niet alleen zullen alle compleet nieuwe kraantypes het nieuwe besturingssysteem krijgen, maar Liebherr zal ook zijn bestaande kraantypes achtereenvolgens upgraden met de nieuwe technologie. Om de wijzigingen aan te duiden wordt het laatste cijfer van de typeaanduiding met één verhoogd: de LTM 1300-6.3 is nu de LTM 1300-6.4. De prestatieparameters en hefvermogens van de kranen blijven ongewijzigd.

LICCON3 kraanbesturingssysteem

De derde generatie van het LICCON-besturingssysteem (Liebherr Computed Control) is gebaseerd op een bewezen werking, maar met volledig nieuwe software en programmeertaal, evenals een snellere databus, aanzienlijk meer geheugen en een hogere rekenkracht. Kraanmachinisten die bekend zijn met het vorige besturingssysteem zullen de nieuwe versie snel en gemakkelijk onder de knie krijgen, omdat de herkenningswaarde zeer hoog is. Beproefde hardwarecomponenten, zoals de mobiele bedienings- en weergave-eenheid BTT (afstandsbediening), zijn overgenomen.

Dankzij de touchscreenfunctie op het grote nieuwe display in de bovenbouwcabine is de bediening nu nog eenvoudiger en comfortabeler. Ook de manier waarop de informatie wordt getoond is herzien en vereenvoudigd. Daarnaast zijn LICCON3-kranen standaard voorbereid op telemetrie en fleetmanagement. Kraanaannemers kunnen in de toekomst alle relevante gegevens via het klantenportaal MyLiebherr bekijken en evalueren.

Nieuwe onderwagen- en bovenwagencabine

Vanwege de hoge synergie-effecten lanceert Liebherr tegelijkertijd met het LICCON3-besturingssysteem de nieuwe onderwagencabine. Het moderne ontwerp is voorzien van hoogwaardige materialen en tijdloze lijnen en biedt een hele reeks verbeteringen voor de kraanmachinist. Daartoe behoren onder meer het nieuwe multifunctionele stuurwiel, het zijrolgordijn op het bestuurdersportier, verbeterde instrumenten en modules en nieuwe displays.

Extra gemak wordt geboden door opties als een centrale deurvergrendeling en de ‘Coming and Leaving Home’-functie. Een compleet nieuw, modern automatisch verwarmings- en airconditioning systeem in zowel de onderwagen als de bovenwagecabine zorgt voor een hoog comfortniveau. Een zonnesensor detecteert sterke zonneschijn en past automatisch de verwarmingsinstellingen aan. De verlichtingspakketten voor de kraancabine, de bovenbouw, de achterkant van het voertuig, de koplampen vooraan, de telescooparm en de vakwerkjib zijn geoptimaliseerd en kunnen met LED’s worden bediend. De voordelen van LED-technologie zijn onder meer een langere levensduur en superieure verlichtingsprestaties.

Liebherr LTM 1300-6.4 bereikt nieuwe hoogtes

In 2022 breidde Liebherr zijn assortiment terreinkranen uit met nog een machine van 300 ton, de LTM 1300-6.3. Met zijn telescopische giek van 90 meter zette hij nieuwe normen in de 6-assige klasse en overtreft hij nog steeds ruimschoots de huidige kranen die vandaag de dag op de markt zijn – vandaar de slogan “Reaching new heights”. Hij is ontworpen om te worden gebruikt als een snel opbouwende kraan met een hoge capaciteit bij grote hijshoogtes en een steile giekhoek. Dit maakt hem ideaal voor het opzetten van torenkranen en antennes, maar ook voor onderhoudswerkzaamheden aan windturbines.

Informatie:

http://www.liebherr.com

Importeur Nederland:

Liebherr Nederland B.V.
tel. +31 (0)33 (450 0200
http://www.liebherr.com

Importeur België:

Van der Spek NV
tel. +32 (2) 582 29 79
http://www.vanderspek.be