Volvo HX04 is eerste gelede dumper op waterstof
Volvo CE start met testen van ‘s werelds eerste gelede dumper op waterstof.
Volvo Construction Equipment (Volvo CE) blijft handelen naar zijn belofte om verandering te stimuleren naar een toekomst zonder nul emissie. Na de voltooiing van een multi-stakeholder onderzoeksproject gericht op baanbrekende waterstoftechnologie, is de Zweedse fabrikant begonnen met het testen van ’s werelds eerste prototype van een gelede dumper met brandstofcel: de Volvo HX04. De resultaten van het project zullen belangrijke inzichten verschaffen in de mogelijkheden die waterstof en brandstofcellen bieden, terwijl Volvo CE het onderzoek voor zijn toekomstige productontwikkelingsprogramma’s voortzet.
In navolging van het Science Based Targets-initiatief (SBTi) om tegen 2040 geen broeikasgasemissies in de waardeketen uit te stoten, en de transformatie van de industrie naar koolstofneutraliteit te stimuleren, heeft Volvo CE zijn werk op het gebied van duurzame energiebronnen versneld. Naast batterij-elektrische oplossingen, waar Volvo CE nu al het grootste assortiment commerciële producten aanbiedt, omvat de inspanningen van de fabrikant ook het verkennen van het potentieel van elektrificatie door middel van waterstof-brandstofcel technologie. Nu is een belangrijke mijlpaal bereikt met het testen van het eerste emissievrije prototype van een waterstof-brandstofcel gelede dumper ter wereld, de Volvo HX04.
Carolina Diez Ferrer, hoofd van Advanced Engineering Programs bij Volvo CE, zegt: “Als uitvinders van ’s werelds eerste knikdumper meer dan 55 jaar geleden, zijn we blij en trots om opnieuw verandering teweeg te brengen met dit brandstofceldumperconcept. Hoewel het een vroeg prototype is, zal deze innovatie waardevolle inzichten geven in de kansen van waterstof in de energietransformatie naast batterij-elektrische oplossingen. We zijn van mening dat we door het verkennen van meerdere technologieën en door samen te werken, de beste weg voorwaarts kunnen creëren om de bouwsector koolstofarm te maken.”
Verandering stimuleren door partnerschappen
De Volvo HX04 is het resultaat van een onderzoeksproject dat loopt tussen 2018 en 2022, met financiering van FFI, een nationale samenwerking tussen het Zweedse innovatiebureau VINNOVA, het Zweedse energieagentschap en de Zweedse transportadministratie, ter ondersteuning van strategisch onderzoek, innovatie en ontwikkeling van duurzame voertuigen. Partners zijn onder meer Volvo CE, RISE Research Institutes of Sweden, dat specialistische kennis heeft geleverd op het gebied van aandrijflijnontwikkeling en veiligheid, en PowerCell Sweden, een ontwikkelaar van op brandstofcellen gebaseerde waterstof-elektrische energieoplossingen.
De ontwikkeling en bouw van het prototype met zes wielen is grotendeels uitgevoerd in de fabriek van Volvo CE in Braås, Zweden – dezelfde locatie waar Gravel Charlie, ’s werelds eerste knikdumper, in 1966 werd geboren, wat de Volvo HX04 de bijnaam gaf ” Elektrische Charlie”. Ingenieurs van het Technology Center in Eskilstuna, Zweden, hebben bijgedragen met softwareontwikkeling en kennis die is verzameld via het testlaboratorium voor brandstofcellen. Hoewel niet in de handel verkrijgbaar, zullen waardevolle inzichten uit het concept onvermijdelijk de toekomstige productie informeren.
Waterstof tankstation
De infrastructuur voor waterstof is nog in ontwikkeling, waardoor het tanken van de Volvo HX04 een belangrijk aspect is om in het project op te lossen. Shell installeerde een ultramodern waterstoftankstation op de Volvo CE-testbaan in Braås. Zowel Shell als Volvo Group zijn stichtende leden van H2Accelerate, een samenwerkingsverband van bedrijven die werken aan het bevorderen van de voorwaarden voor de massale introductie van waterstoftrucks in Europa.
Oliver Bishop, General Manager voor waterstofmobiliteit van Shell, zegt: “Het leveren van de brandstofinfrastructuur voor dit innovatieve project gaf Shell de mogelijkheid om onze technische capaciteiten op waterstof te demonstreren, en stelde ons in staat om een van onze belangrijkste wereldwijde samenwerkingspartners te ondersteunen bij het zetten van een nieuwe stap voorwaarts in hun decarbonisatiereis, die de kern en de bedoeling van Shell’s Powering Progress-strategie raakt.”
Hoe het werkt
Het tankproces voor waterstofvoertuigen is snel: de Volvo HX04 wordt in circa 7,5 minuten met 12 kg waterstof opgeladen, waardoor hij ongeveer vier uur kan werken. Brandstofcellen werken door waterstof te combineren met zuurstof en de resulterende chemische reactie produceert elektriciteit die de machine aandrijft. Daarbij produceren brandstofcellen ook warmte die kan worden gebruikt voor verwarming van de cabine. Brandstofcellen stoten maar één ding uit: waterdamp.
In principe werkt een brandstofcel net als een batterij, behalve dat hij zijn eigen elektriciteit opwekt uit de waterstof aan boord als dat nodig is in plaats van te worden opgeladen door een externe bron. Voertuigen met een elektrische aandrijflijn met brandstofcel hebben een uptime, actieradius en tanktijd die vergelijkbaar zijn met die van voertuigen met een verbrandingsmotor.
Hoewel batterij-elektrische voertuigen en biobrandstoffen tegenwoordig commercieel verkrijgbaar zijn – als duurzamere alternatieven voor diesel – wordt in de tweede helft van dit decennium de commercialisering van waterstof aangedreven machines verwacht. Zeker in de Benelux waar vele gelede dumpers draaien en Volvo de marktleider is, zal de nieuwe HX04 gelede dumper op waterstof of veel belangstelling mogen rekenen. Investeren in duurzaam en emissieloos materieel en de inzet daarvan is erg belangrijk om infrastructurele projecten uit te kunnen voeren en voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Volvo CE kijkt ook altijd goed naar de toepassing van het juiste materieel. Dan kan elektrisch materieel op accu’s een oplossing zijn, maar waterstof is zeker ook een manier zoals bij het prototype van de HX04 gelede dumper.
Informatie:
Importeur Nederland:
SMT Netherlands
tel. +31 (0) 527 636 500
http://www.smt.network.com
Importeur België:
SMT Belgium
tel. +32 (2) 254 14 11
http://www.smt.network.com