Volledig emissieloos heien met Junttan PMx2e heimachine

Junttan heeft een wereldprimeur met de onthulling van een volledig elektrische heimachine.

Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker. Waarbij gezien de huidige stikstofproblematiek en acute woningnood er de nodige problemen en uitdagingen zijn. Ook wordt het weer drukker op wegen en moeten er de nodige infrastructurele projecten worden uitgevoerd. Daarbij wordt de inzet van bouwmaterieel met zo weinig mogelijk of zonder emissie noodzakelijk en verplicht. Daarbij zijn er vele wegen die naar Rome leiden en zijn er veel oplossingen mogelijk. Daarbij is het natuurlijk goed te kijken naar de toepassing van bouwmaterieel en het werk wat ermee uitgevoerd moet worden. Soms is het mogelijk om machines elektrisch te laten draaien of is een EU Stage 5 motor de beste oplossing. Ook is een combinatie mogelijk en zijn er ook nog ontwikkelingen op het gebied van waterstof.

Bouwen begint met een goede fundering en daarbij zijn funderingstechnieken en machines van groot belang. Daarbij is er dus een grote toenemende vraag vanuit de markt naar ook emissieloze funderingsmachines. Junttan paste al EU Stage 5 motoren toe in de PMx heimachines. Maar er was ook vraag naar volledige elektrische heimachines. Daarom heeft Junttan nu de PMx2e heistelling ontwikkeld en is ‘s werelds eerste elektrische funderingsmachine. Een machine waarvoor zeker in Nederland ook grote markt voor is en zeer interessant is voor Nederlandse funderingsaannemers.

Eerste elektrische heimachine

Junttan Oy draagt bij aan een duurzame toekomst met de onthulling van de PMx2e, ’s werelds eerste volledig op batterijen werkende elektrische heistelling. Het hydraulische systeem van het tuig wordt aangestuurd door een moderne elektromotor die stroom opwekt uit een batterijpakket, dat het contragewicht heeft vervangen. De PMx2e is ontworpen om het gebruik van een dieselmotorinstallatie zo goed mogelijk na te bootsen, zelfs in uitdagende werkomstandigheden. Junttan was opzettelijk in zijn zoektocht om de efficiëntie en kracht van een dieselinstallatie te repliceren. De PMx2e biedt dezelfde robuuste structuur en bruikbaarheid als de PMx22, maar verbruikt minder energie per stapel, vermindert het geluid en levert meer vermogen en direct koppel. Junttan’s PMx2e is uitgerust met twee afneembare 396 kWh-batterijpakketten voor 8 tot 13 uur continu heien. Met een externe snellaadeenheid kunnen de batterijen ’s nachts of indien nodig overdag volledig worden opgeladen.

Deze nieuwe, elektrische heistelling demonstreert Junttans toewijding om onze klanten te helpen bij het bouwen van een duurzamere toekomst over de hele wereld”, zegt Junttan Oy CEO Pasi Poranen. “Na vier jaar onderzoek en ontwikkeling brengen we de toekomstige vervanging van een diepfunderingsmachine met dieselmotor op de markt. PMx2e zal onze klanten machtigen door hun CO2-uitstoot en ecologische voetafdruk enorm te verminderen.” ’s Werelds eerste elektrische hei-installatie werd eind oktober 2021 in Zweden in gebruik genomen door een van Europa’s grootste aannemersbedrijven, Per Aarsleff, A/S, en haar Zweedse dochteronderneming Aarsleff Ground Engineering AB.

Goede samenwerking

Junttan en Aarsleff begrepen de kracht van een alliantie tussen fabrikant en eindgebruiker en vormden vanaf de eerste dag een alliantie die bekend staat als “Junttan X Aarsleff”. Beiden hadden een gedeelde visie op de toekomst van heien. Voor het eerst in de geschiedenis van heien zagen Junttan en Aarsleff een kans om een nieuw hoofdstuk in het draaiboek over duurzaamheid te schrijven. De bedrijven hebben hun respectievelijke sterke punten en 119 jaar gecombineerde expertise gecombineerd om duurzaamheid te verbeteren zonder beperkingen in prestaties of toepassing. Junttan’s introductie van ’s werelds eerste elektrische hei-installatie zal Aarsleffs missie ondersteunen om de uitstoot van koolstofdioxide die afkomstig is van fossiele brandstoffen te verminderen. “De grootste uitdaging bij het vinden van alternatieven voor dieselaangedreven machines is het gebrek aan grote, krachtige elektrische bouwmachines, maar machinefabrikanten werken er hard aan om dit op te lossen”, zegt Lars Dithmer, hoofd duurzaamheid bij Per Aarsleff A/S. “De toekomst begint er rooskleuriger uit te zien voor milieuvriendelijkere bouwplaatsen.”

Informatie:

Importeur Benelux:

Junttan B.V.
tel. +31 (0)800 586 88 26
http://www.juntan.com

Video van de elektrische Junttan PMx2e heimachine: