Speciale MAN TGS 41.470 met Putzmeister M56-5 betonpomp voor Verbo

MAN TGS 41.470 betonpomp van Verbo Betonpomp & Beton – Service is doordacht technisch kunststukje.

Verbo Betonpomp & Beton – service uit Wijchen is een van de bekende dienstverleners op het gebied van betonpompen. Onlangs werd een dertien jaar oude MAN afgelost door een nieuwe. Machinist Chiel Hamstra kan weer even vooruit. Deze MAN is een hele bijzondere geworden. Het betreft een MAN TGS 41.470 BB 8×4 waar door Wierda Voertuig Techniek een luchtgeveerde gestuurde naloopas is toegevoegd. Verder zijn de nodige aanpassingen uitgevoerd om een Putzmeister M56-5 betonpomp te kunnen monteren. Daartoe is deze MAN uitgerust met een NMV PTO die 1.300 Nm koppel kan genereren om de pomp aan te drijven. Ook is er een versnellingsbak-PTO gemonteerd voor het bewegen van de giek. De Putzmeister-pomp verpompt tot 170 kuub beton per uur. De lengte van de giek is 56 meter. Deze is vijf keer uitvouwbaar. Het is de eerste vijf-asser van het nieuwe model MAN met een dergelijke Putzmeister M56-5 betonpomp die in Europa is geleverd.

Meer dan pompverhuur

Verbo Betonpomp & Beton – service doet meer dan alleen grote betonpompen verhuren. “We verzorgen ook reparatie en onderhoud aan zulke machines, leveren desgewenst onderdelen en we zijn actief bezig met het storten van beton”, aldus Ursula Bouten van Verbo. “Ons doel is om als totaalleverancier in de markt te opereren.” Verbo zet daarvoor zeven grote giekpompen in met een reikwijdte tot 56 meter. Daarnaast zijn er nog eens vier kleinere aanhangwagenpompen actief voor het bedrijf en een vijftien kuubs betonmixer. “Het moge duidelijk zijn dat bij een grote pomp als deze, een degelijk chassis nodig is, waar zware eisen aan gesteld worden. Het GVW van deze vijf-asser bedraagt 47 ton.

MAN TGS 41.470 BB 8×4

Verbo Betonpomp & Beton – service is al langer klant van MAN. “Het lijdt geen twijfel dat de trucks van dit merk uitstekend geschikt zijn voor dit werk”, stelt directeur Peter Bouten. Machinist Chiel Hamstra is het met hem eens. “Ik was een van de eersten in 2013 die de weg op ging met een MAN met de nieuwe look. Nu is dat weer het geval. Maar wanneer je het portier sluit, dan merk je al verschil met de vorige. Deze MAN is veel comfortabeler, van binnen stiller, en met behulp van de gestuurde naloopas, kan ik op alle bouwplaatsen komen.” Hamstra wijst erop dat bij voertuigen als deze, hij veel meer draai-uren maakt, dan kilometers. “De PTO-eigenschappen en de constructie hiervan zijn buitengewoon belangrijk”, zegt Hamstra, die op de ochtend van de foto’s al 21 betonmixers heeft leeggepompt. “Dat betekent dus weer flink veel draai-uren. De MAN is er prima geschikt voor.”

Lange relatie

Directeur oprichter Peter Bouten hoeft niet lang na te denken over hoe lang hij al zaken doet met MAN. “Dat gaat terug naar het begin, dus begin tachtiger jaren”, zegt hij. Het merendeel van de trucks bij Verbo Betonpomp & Beton – service is geleverd door MAN.” Het bedrijf is ook actief in het afwerken van betonnen vloeren, beschikt over een eigen hydrauliekservice en het is mogelijk om bouwmachines te onderhouden, te repareren en te keuren. Inmiddels heeft Verbo Betonpomp & Beton – service nog een volgende, nieuwe MAN besteld, dit keer met een mast van 42 meter, die medio 2022 geleverd gaat worden.

Informatie:

Importeur Nederland:

MAN Truck en Bus B.V.
tel. +31 (0)33 494 99 87
http://www.man-nederland.nl

Solid Betontechniek B.V.
tel. +31 (0)40 240 62 40
http://www.solid-betontechniek.com

Importeur België:

MAN Truck en Bus België
tel. +31 (0)32 2 453 01 04
http://www.man.be

Putzmeister Belgium
tel. +32 (0)53 70 18 91
http://www.putzmeister.com

Wierda Voertuigtechniek B.V.
tel +31 (0)513 412 741
http://www.wierdavoertuigtechniek.nl

Verbo Betonpomp & Beton – Service B.V.
tel. +31 (0)24 645 57 50
http://www.verbowijchen.nl

Video van de nieuwe MAN TGS 41.470 met Putzmeister betonpomp: