Liebherr LTC 1050-3.1E is Liebherr’s eerste elektrische telescoopkraan

Liebherr verrast vakpers in Ehingen met de allereerste elektrische mobiele hijskraan.

De vraag naar emissieloos bouwmaterieel in de bouwsector blijft alsmaar toenemen. Enigszins verplicht omdat men anders geen bouwvergunning krijgt voor uitvoering van nieuwe projecten en anderzijds omdat veel aannemers duurzaam willen ondernemen en het belangrijk vinden dat de toekomstige generatie voor de toekomst ook een schoon en gezond klimaat hebben. Daarbij zijn er vele oplossingen mogelijk. Liebherr kijkt bij de ontwikkelingen van nieuwe machines ook altijd eerst zeer goed naar de toepassing van machines en welke technieken er beschikbaar zijn en het beste toegepast kunnen worden. Want het is zeker niet het geval dat elke techniek het meeste geschikt is voor elke machine en toepassing. En kan het goed zijn dat een machine een totaal andere een andere oplossing vraagt die net zo efficiënt is en evengoed nul of heel weinig emissie heeft. Er was toenemende vraag vanuit de markt naar een elektrische mobiele hijskraan zonder emissie. Liebherr komt nu met het antwoord en passende oplossing met de nieuwe Liebherr LTC 1050-3.1E elektrische telescoopkraan. Deze werd 5 april voor het eerst aan de vakpers getoond en waarbij vakblad Bouwmaterieelbenelux.com aanwezig was.

Diverse aandrijfconcepten

De nieuwe Liebherr LTC 1050-3.1E heeft een maximale hijscapaciteit van 50 ton en is een compacte 3-assige hijskraan. Liebherr heeft als eerst gekozen om dit model te ‘elektrificeren’ omdat dit type citykraan veelal door de gebruikers ingezet wordt voor hijswerk in fabrieken en gebouwen. Daarbij is het verboden diesel aangedreven hijskranen in te zetten vanwege de schadelijke uitlaatgassen en is een elektrische hijskraan het enige alternatief en verplicht. Dit type mobiele hijskraan kan dan ook ideaal ingezet op andere bouwprojecten. De LTC 1050-3.1E beschikt over 2 aandrijfconcepten voor de kraanwerkzaamheden. Niet alleen een elektromotor voor aandrijving van de hydraulische pompen voor de kraanbewegingen, maar ook nog steeds een 6-cilinder Cummins dieselmotor met een vermogen van 243 kW. (326PK) welke voldoet aan de EU Stage 5 emissienormen. Daarmee kan de Liebherr hijskraan altijd flexibel en efficiënt ingezet worden. Zowel volledig elektrisch en met ‘zero emissie’ als ook zeer zuinig en met dieselmotor.

Dr. Ulririch Hamme, technisch directeur van Liebherr Werk Ehingen, legt uit dat Liebherr bij de ontwikkeling zich niet alleen zich op maar slechts één aandrijflijn en techniek. Bij een mobiele hijskraan is het nu eenmaal gebleken uit een zeer zorgvuldige analyse van gegevens dat deze veel kilometers maakt om van project naar project te gaan. Rijden vraagt enorm veel vermogen en dus energie. Dan heb je dus veel accucapaciteit nodig welke toch flink ruimte vragen. Bovendien hangt er ook nog een behoorlijk prijskaartje aan en is het niet mogelijk een volledige werkdag hijswerk te verrichten. Daarmee komen toch de kraanprestaties in het geding. Men wil echter wel het volledige vermogen willen behouden ten opzichte van hetzelfde type met dieselmotor.

Liebherr heeft daarom een goed alternatief ontwikkeld en een passend antwoord gevonden bij de nieuwe LTC 1050-3.1E en toegepast. Door toepassing van 2 verschillende aandrijflijnen welke onafhankelijk an elkaar ingeschakeld kunnen worden: een gedeelde verdeelbox die de hydraulische pompen aandrijft door middel van een schone EU Stage 5 dieselmotor of een elektromotor. Waarbij Liebherr geen fossiele brandstoffen meer gebruikt en bewust kiest voor synthetische HVO diesel. Af fabriek worden alle hijskranen af fabriek afgetankt met HVO diesel. Liebherr gaat in de toekomst ook andere grondverzetmachines af fabriek voorzien van dit type diesel. Echter, de vraag is enorm groot dat de beschikbaarheid nog wel een probleem en uitdaging is. Dat is ook nog op te lossen door gewone diesel te mixen met HVO. Waardoor nog steeds een reductie is van CO2 maar wel meer machines hiermee afgetankt kunnen worden. Door toepassing van HVO diesel in alle hijskranen wordt een enorme reductie van de CO2 uitstoot gerealiseerd van maar liefst 90% als wanneer normale diesel zou worden toegepast.

Gelijke prestaties als met diesel- of elektrische aandrijving

Duidelijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van de elektrische LTC 1050-3.1E telescoopkraan dat de hijsprestaties hetzelfde moeten blijven. Liebherr heeft speciaal een nieuwe verdeelbox ontwikkeld welke de hydraulische pompen voor de kraanbewegingen aandrijven. Daarbij kan de klant kiezen voor aandrijving door een dieselmotor of een elektromotor. Liebherr past een krachtige elektromotor toe met een vermogen van 72 kW. Zo kan de kraan elektrisch en dus emissieloos werken. De LTC 1050-3.1E heeft daarmee nog steeds dezelfde prestaties als wanneer hij door de dieselmotor aangedreven zou worden. Wanneer elektrisch gewerkt wordt, dan vraagt dit 125 Ampère aan stroom. Veelal is 63 Ampère aan stroom ook genoeg en kan de mobiele hijskraan ook zeer goed op werken. Liebherr werkt nog volop aan een oplossing om ook met 32 Ampère stroom te kunnen werken. Dat is ook al mogelijk bij de MK-serie mobiele torenkranen. Ook wordt nog gewerkt aan een andere oplossing in vorm van een extra en afzonderlijk accupakket wanneer de stroomvoorziening ontoereikend is. In Nederland hebben we daarvoor al diverse oplossingen in vorm van grids. Liebherr werkt daar ook nog hard aan.

Hijsprestaties

De nieuwe LTC 1050-3.1E heeft dezelfde hijsprestaties als de normale compacte 3-assige citykraan. Liebherr kiest voor een 36 meter lange TELEMATIK telescoopgiek met slechts één telescoopcilinder met verpenningssysteem. Dit resulteert in gewichtsbesparing en een betere hijstabel. De maximale hijshoogte bedraagt rond de 36 meter. Er kan nog gekozen worden voor een speciale 1,5 meter lange ‘montagejib’. Daarmee kan nog makkelijker in gebouwen en fabrieken gewerkt worden en machines geplaatst kunnen worden. Ook is een dubbele jib nog mogelijk met een lengte van 7.5 – 13 meter. Daarmee komt de maximale hijshoogte op 48 meter. Deze is onder een hoek van 0, 20, 40 en 60 graden verstelbaar. Aslastveilig bij een maximale aslast van 12 ton neemt de kraan zelf al zijn ballast mee. In totaal beschikt de LTC 1050-3.1E over 6,5 ton ballast. De transportbreedte bedraagt 2.550 mm. en de transporthoogte 3.880 mm. Dit maakt dat de hijskraan gemakkelijk krappe doorgangen kan paseren. De transportlengte bedraagt 10.405 mm.

Dankzij Liebherr VarioBase wordt altijd de meest gunstigste hijstabel uitgekozen en bewaakt. Onafhankelijk van hoe ver elke van de 4 stempelpoten is uitgeschoven. De LTC 1050-3.1E heeft een stempelbasis van 6.498 mm. bij 6.192 mm. bij volledig uitgeschoven stempelpoten. Half afgestempeld bedraagt de stempelbasis respectievelijk 6.498 mm. bij 4.392 mm. De machinist heeft altijd goed zicht op het werk. De cabine is in hoogte middels een speciale cabinelift met uitschuifbare arm. Daarmee heeft de kraanmachinist een zichthoogte op 7,8 meter. Daarmee kan de machinist nog goed op de eerste verdiepingsvloeren kijken en kan over obstakels heen kijken. De 3-assige 50 tons Liebherr is zeer compact en wendbaar en heeft diverse stuurmogelijkheden. Zo kan elke krappe locatie worden bereikt. De mobiele telescoopkraan heeft een zeer korte zwenkradius.

Optioneel kan nog worden gekozen voor Liebherr RemoteDrive. Daarbij kan de machinist met afstandsbediening de kraan laten rijden en bedienen. Dat maakt het gemakkelijker en veiliger om de hijskraan te positioneren omdat de machinist zelf er naast staat en veel meer van de omgeving kan zien. Ook het werken met afstandsbediening verhoogt de veiligheid, omdat de machinist nog beter zicht heeft op het hijswerk zelf en bij het plaatsen van machines en werken in gebouwen zelf nog beter zicht heeft op het werk. Liebherr toonde onlangs de nieuwe LTC 1050-3.1E voor het eerst aan de vakpers tijdens de Liebherr Information Tour 2022. Deze hadden de exclusieve primeur van de lancering van Liebherr’s eerste volledige elektrische mobiele telescoopkraan. Deze zal komende Bauma ook voor het eerst aan het grote publiek getoond worden en ondergaat nog uitgebreide testen. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen en zal zeker leiden tot grote verkoopsuccessen. De eerste modellen worden naar verwachting begin 2023 uitgeleverd. De LTC 1050-3.1E is Liebherr ‘s eerste elektrische mobiele hijskraan ter wereld. Met ‘Zero emission en full power’.

Informatie:

Importeur Nederland:

Liebherr Nederland B.V.
tel. +31 (0)33 (450 0200
http://www.liebherr.com

Importeur België:

Van der Spek NV
tel. +32 (2) 582 29 79
http://www.vanderspek.be

Video van de Liebherr LTC 1050-3.1E elektrische telescoopkraan: