Innovatief en krachtig

Potain Igo T 99 snelmontagekraan is innovatief en beschikt over groot bereik en veel capaciteit.

Potain komt op de markt met een volledig nieuw type snelmontagekraan: de Igo T 99. Deze bouwkraan is een compleet nieuw ontwikkeld kraanmodel en biedt nog meer hijscapaciteit, hijshoogte en een groter werkbereik als de Igo T 85 A. Dit maakt de Igo T 99 de ideale bouwkraan voor grotere bouwprojecten vanwege de toegenomen hijscapaciteit en het grotere werkbereik. De nieuwe Potain T 99 snelmontagekraan is een veelzijdig inzetbare bouwkraan welke beschikt over een maximale hijscapaciteit van 6 ton en maximale gieklengte van 48 meter. Dit is met 3 meter verlenging. Anders bedraagt de gieklengte 45 meter. Met de giek horizontaal beschikt de Igo T 99 snelmontagekraan over een vrije hijshoogte onder de haak van maar liefst 38,5 meter. Dit nieuwste type bouwkraan verhoogt de inzet van snelmontagekranen vanwege het sterk verbeterde werkbereik en de toegenomen hijscapaciteit. Potain bouwt al sinds 1928 torenkranen. Innovatie en kwaliteit is altijd de focus bij ontwikkeling en productie van de torenkranen. Potain behoort tot de Manitowoc Crane Group en bouwt de snelmontagekranen in het Franse Charlieu. De fabrikant blijft doorgaan met innovatie om de efficiency en prestaties van de torenkranen te verbeteren. Dit volgens de Manitowoc wijze. Waarbij veiligheid, kwaliteit en productverbeteringen continue in het productieproces zijn geïntegreerd. Wereldwijd worden veel snelmontagekranen op bouwprojecten ingezet en zijn een belangrijk onderdeel van het bouwproces. Alleen zie je wel degelijk en zeker een groot verschil met Nederland. Hier wordt toch vaak niet gebruik gemaakt en gekozen voor een vaste snelmontagekraan op een bouwproject. Hier in Nederland zijn mobiele torenkraan weer ontzettend populair. Daarentegen zijn in de rest van de landen in Europa deze kranen zeer gewild en staat zeker op elk project wel een dergelijk type kraan. Daarom is de markt ook zeer groot voor de nieuwe Igo T 99 en heeft veel potentie.

De Potain Igo snelmontagekranen zijn allemaal eenvoudig en snel op te bouwen of te demonteren. Ze beschikken over zeer compacte afmetingen en kenmerken zich door een innovatief systeem waarmee de kraan zichzelf snel en veilig zonder hulp van een extra kraan kan opbouwen. Waarmee het grote voordeel is dat de nieuwe Igo T 99 snelmontagekraan vanwege de basis van 4,5 meter bij 4,5 meter weinig opstelruimte nodig heeft. Dit maakt de nieuwe bouwkraan ideaal voor inzet op de steeds krapper wordende bouwplaatsen waarbij minder ruimte nodig is. Ook uniek en kenmerkend is dat de kraan beschikt over een unieke manier van uitvouwen van de giek wat het opbouwen van de snelmontagekraan eenvoudig maakt en minder ruimte vraagt. Dit gebeurd deels ook in de lucht waardoor er veel minder opbouwruimte nodig is en zelfs boven obstakels kan plaats vinden. Het opbouwen gebeurd volledig hydraulisch en niet elektrisch. Potain kiest voor een hydraulische opbouwsysteem in plaats van elektrisch omdat de kans op elektrische storingen stukken kleiner wordt en dit de betrouwbaarheid zeer verbeterd. Wat natuurlijk zeer belangrijk is. De katgiek omklappen kan door middel van slechts één persoon en vanaf de grond gebeuren. Dat maakt het opbouwen van de Igo T 99 zeer veilig te doen. Veiligheid heeft zowel bij Manitowoc Cranes, Grove en Potain top prioriteit. De elektronica van de kraan en voor het hydraulische systeem bevindt zich aan de zijkant van de kraan en in een kast. Er is gekozen voor een naar boven opengaande klep waardoor de elektronica beter bestand is tegen weersinvloeden en de kans op storingen wordt gereduceerd. Ook wanneer er onverhoopt toch een storing is en de monteur moet gaan zoeken, kan hij droog storingen gaan zoeken.

Compacte afmetingen en eenvoudig en snel opbouwen.

De nieuwe Igo T 99 snelmontage kraan is vanwege zijn compacte transportafmetingen zeer snel naar nieuwe projecten te transporteren. Dit in combinatie met het innovatieve concept dat de kraan zeer snel en eenvoudig op te bouwen is zonder hulpkraan, maakt de dit typen en de andere modellen Igo snelmontagekranen zeer veelzijdig en flexibel inzetbaar zijn. De transportlengte van de Igo T 99 bedraagt slechts 15,65 meter! Dat maakt dat de Potain bouwkraan ook zeer krappe bouwlocaties kan bereiken. Er kan gekozen worden voor een trailer of semi-trailer. Waardoor de maximale rijsnelheid 25 of 80 kilometer per uur bedraagt. Hier in Nederland hebben bouwbedrijven dan toch vaak weer de voorkeur voor een rupsonderwagen. Deze is dan wel niet af fabriek te krijgen, maar kan wel op specifieke klantwens gerealiseerd worden. Dus we kijken er niet van op dat we de Igo T 99 in Nederland ooit ook op rupsonderstel zien verschijnen op bouwprojecten. Ook met vaste opstelling blijft het een zeer interessante keuze. De opstelbasis bedraagt 4,5 bij 4,5 meter. De bouwkraan beschikt over een uniek en innovatief nivelleer systeem van opstellen. Waarmee toch flinke hoogteverschillen opgevangen kunnen worden. De schroefstempels hebben een bepaalde lengte en slag. Mocht het hoogteverschil tussen de stempels zo groot zijn, dan zou de kraan niet vlak opgesteld kunnen worden vanwege deze beperkte slag. De stempelpoten kunnen middels pennen en een gaat in hoogte versteld worden. Zodat toch een manier is om grote hoogteverschillente kunnen overbruggen. Ook dat is weer een mooie en unieke innovatie van Potain en de Igo T 99 gebruik van maakt. Het opbouwen en afbreken gaat volledig automatisch dankzij het Smart Set-Up systeem welke gebruik maakt van radiografische afstandsbediening. De bediening is eenvoudig en intuïtief. Op het grote kleurendisplay van het Smart Set-Up systeem is eenvoudig het opbouw proces te zien en te volgen. Daarbij is er de optie voor een hijsarm waarbij de plakken ballast voor de kraan zelf opgestapeld kunnen worden. Dat is een optie. Veelal worden de kranen door de leveranciers naar nieuwe bouwprojecten gebracht en dan een vrachtauto met autolaadkraan wordt ingezet. Deze helpt dan met opbouwen en is een hijsarm niet nodig. Echter, bouwbedrijven kunnen dit ook met eigen trekker doen en kiezen voor deze optie. Dan is geen hulpkraan nodig.

De plakken ballast wegen elk 2,2 ton. In totaal beschikt de Igo T 99 over maximaal 21 plakken ballast van elk 2,2 ton. Waarbij het totale gewicht aan ballast op 46.200 kg. komt te liggen. De maximale zwenkradius over de achterzijde van het ballast bedraagt 3,3 meter. Het unieke concept van de Potain Igo snelmontagekranen is dat torendelen vanaf de onderkant van de torendeel ingebracht kunnen worden. Waarmee dan de torenhoogte toeneemt en dus de maximale hijshoogte. Maximaal kunnen bij de Igo T 99 6 torendelen van elk 3 meter ingebracht worden. Waarmee de vrije hijshoogte met horizontale katgiek 20.5, 23.5, 26.5, 29.5, 32.5, 35.5 of 38.5 meter bedraagt. Wanneer de katgiek maximaal 30 graden opgetopt is, komt de maximale hijshoogte op maar liefst 56,5 meter te liggen! De Igo T99 kan ingezet worden met 6 verschillende giek lengten: 31.7, 32, 33.8, 40, 45 en 48 meter. Laatste is met 3 meter verlenging van de katgiek welke weggelaten kan worden. Maar wel voor extra werkbereik zorgt en soms wel nodig is. Het is ten alle tijden mogelijk om de giek in onderhoud stand te kunnen plaatsen. Er kan worden gekozen voor bediening van de snelmontage kraan middels afstandsbediening of vanuit de cabine. Optioneel kan worden gekozen voor een Ultra View of Ultra View Light cabine. Dankzij het Manitowoc Crane Control System (CSS) laat de Potain bouwkraan zich zeer nauwkeurig bedienen en zorgt voor gecontroleerde hijsbewegingen. Hieraan draagt ook High Performance Slewing (HPS) aan bij. Dat is een nieuwe zwenktechniek welke Potain toepast en zorgt voor een hogere bedieningsnauwkeurigheid. Ten alle tijden is het hijsblok op 4 draden ingeschoren.

Uitstekend hijsvermogen.

De Igo T 99 hijst op 15 meter vlucht nog altijd 6 ton. Bij gieklengte van 45 meter wordt op maximale vlucht nog 1,5 ton gehesen. Met maximale katgieklengte van 48 meter bedraagt de hijscapaciteit respectievelijk 1,2 ton. De nieuwe Igo T 99 snelmontagekraan is vanaf september leverbaar en kenmerkt zich door de optimale en sterke hijstabel in alle mogelijke configuraties waar bij de kraan ingezet kan worden. Dit maakt dan ook dat zit nieuwste type zeer flexibel en veelzijdig inzetbaar is. Dit tegen lage kosten en waardoor de bouwkraan zichzelf zeer snel terug kan verdienen. Het unieke concept van opbouwen middels hydrauliek draagt bij aan snelle op- en afbouwtijden en hoge mate van betrouwbaarheid. De kraan kan gebruik maken van een stroomvoorziening van 480V / 60 hz. of 400V / 50 hz. Optioneel kunnen gebruikers ook nog kiezen voor Manitowoc CraneSTAR Diag. Hiermee kunnen storingen van afstand worden uitgelezen en maakt dat onderhoud eenvoudiger wordt en storingen sneller worden opgelost. De nieuwe Potain Igo T 99 is een zeer interessante kraan met zeer compacte afmetingen voor transport als het opbouwen en opstellen van de snelmontagekraan. Waarbij de bouwkraan ook nog eens uitblinkt in veel hijscapaciteit in alle mogelijke configuratie waarbij de Potain ingezet kan worden. Dit maakt het een interessante kraan voor bouwbedrijven en maakt de Igo T 99 innovatief en krachtig!

 

Informatie:

Importeur Nederland:

Manitowoc Crane Group

Tel. +31 (0)76 578 39 99

http://www.manitowoc.com

 

Informatie:

Importeur België:

Belgian Lifting & Equipment Company NV

+32 (0)38 6000 60

http://www.ble.be

 

Video van de nieuwe Potain Igo T 99 snelmontagekraan: