Hitachi ZX 890LCH-7 sloopkraan voor DDM

DDM Demontage B.V. uit De Meern heeft de primeur met de eerste Hitachi ZX 890LCH-7 sloopkraan.

Gezien de grote hoeveelheid en omvang van sloopprojecten in de orderportefeuille, heeft DDM Demontage B.V. besloten te investeren in een nieuwe en grote sloopkraan. Daarmee kunnen nu en komende jaren vele projecten niet alleen veilig, maar ook duurzaam worden uitgevoerd. Veiligheid staat bij DDM altijd voorop. De slogan is dan ook niet voor niets: Safety first! DDM is een bedrijf dat wereldwijd operationeel is en door Theo Velis is opgericht. In de loop der jaren heeft DDM een zeer goede reputatie opgebouwd bij opdrachtgevers. DDM is niet zomaar een ‘sloopbedrijf’, maar onderscheidt zich met het aannemen en uitvoeren van zeer complexe industriële en civiele projecten. Hierbij komt veel engineering en ervaring bij kijken en staat veiligheid en kwaliteit altijd voorop! De sloopwerkzaamheden zijn dan ook niet ‘standaard’ te noemen en vraagt inzet van zeer deskundige en goed opgeleide medewerkers en specialistisch sloopmaterieel en gedegen plan van aanpak en veiligheidsplan.

DDM investeert dan ook continue in de opleiding van eigen mensen en in nieuw materieel. Men spreekt dan ook eerder over amoveren in plaats van slopen. Omdat de werkzaamheden dus veel meer inhouden en belangrijke aspecten omvatten. Dat is dan ook waar het bedrijf gespecialiseerd in is en zich daardoor onderscheidt. Zo houdt men zich dan ook bezig met het demonteren van complete installaties en fabrieken, bruggen en asbestsanering. Daarbij wordt een recyclingpercentage van maar liefst 99% gehaald. Duurzaamheid en hergebruik staat dan ook in een hoog vaandel. Bij projecten worden zoveel mogelijk materialen hergebruikt en heeft men de jarenlange expertise in huis om zelfs voor complete installaties of fabrieken of delen ervan een nieuwe herbestemming te vinden. DDM Relocation houdt zich hiermee bezig en doet de inventarisatie en ontzorgt de opdrachtgever en regelt alles. Van de vergunningen tot de demontage en montage en het transport.

Sloop Lekbrug Vianen

DDM is voorts ook gespecialiseerd in complex civiel sloopwerk. Een bijzondere klus welke men binnengehaald heeft, is de sloop van de Boogbrug in Vianen. Deze wordt voor Rijkswaterstaat uitgevoerd door aannemerscombinatie Combinatie Boogbrug Vianen vof waar DDM onderdeel van uitmaakt. Samen met KWS Infra en VES (Volker Engineering Structures). Waarbij KWS Infra met VES de infrastructurele werkzaamheden en het omgevingsmanagement voor hun rekening nemen. DDM voert in goede samenwerking met Mammoet de daadwerkelijke sloopwerkzaamheden van de oude boogbrug uit. Op dit bijzondere project zijn er vele uitdagingen en vraagt dan ook een goed plan van aanpak en zorgvuldige engineering. Daarbij komt jarenlange ervaring en know-how kijken en beschikt DDM dan ook over. Men heeft in de loop der jaren al vele bruggen en gelijkwaardige boogbruggen succesvol en veilig ‘gesloopt’. Hierbij komen vele takken van sloop sport kijken: demonteren, hijsen, snijden, slopen, vijzelen en transport. Voor dit project was dan ook een grote sloopkraan nodig om staalconstructies te kunnen knippen en de brugpijlers en aanbruggen te kunnen slopen. Dit project en met het oog op de toekomst, heeft DDM doen besluiten te investeren in een nieuwe zware sloopkraan. Waarbij de keuze gemaakt is voor een Hitachi ZX 890LCH-7 sloopkraan en door Kees van Vliet verkocht is en door Hitachi Construction Machinery Nederland NV werd geleverd.

Vakblad Bouwmaterieelbenelux.com had de primeur om de nieuwe aanwinst van DDM aan het werk te zien. Waar we afspraken met Jorn Vermeer van DDM en uitgebreide uitleg kregen over het project en de uitvoering ervan. Hier wordt dan ook de nieuwe Hitachi ZX 890LCH-7 voor het eerst ingezet en biedt DDM uitkomst en grote toegevoegde waarde. De complete boogbrug zelf weeg rond de 5.000 ton. Deze wordt uitgevaren middels pontons en waarbij Mammoet het ‘hijs- en vijzelwerk’ voor hun rekening nemen. Daarbij worden dan ook een gantry systeem met 8 heftorens en strandjacks toegepast. Hiermee laat men de brug zelf na het uitvaren zakken middels strandjacks en wordt De Boogbrug steeds kleiner en lager gemaakt door er delen van af te snijden en af te hijsen. Dit wordt gedaan bij de Beatrixsluis in Nieuwegein. Deze werkzaamheden mogen daar niet op locatie in de uiterwaarden worden uitgevoerd vanwege het milieu. De complete boogbrug past niet onder de nieuwe brug door. Dus hij moet als eerst ‘verkleind’ en ‘verlaagd’ worden. Dan wordt hij vervolgens verder in stukken gesneden in Schiedam. Voorafgaand heeft men het gewicht van de brug gereduceerd door het asfalt weg te frezen en lantaarnpalen, etc. te verwijderen. Men is aan de kant van Nieuwegein begonnen met de sloop van de aanbruggen en brugpijlers waar de nieuwe Hitachi ZX 890LCH-7 sloopkraan dan ook direct volop mee aan de slag kan. De brugpijlers aan de kant van het water met kazematten blijven behouden als monument. Deze krijgen daardoor een belangrijke functie als aanvaar beveiliging van de nieuwe Jan Blankenbrug. In totaal moet maar liefst 650 kubieke meter zwaar gewapend beton van de pijlers gehakt worden en komt 20.000 schoon betonpuin vrij. Daarom heeft DDM dan ook geïnvesteerd in een zware 7 tons Epiroc HB 7000 sloophamer en mulifunctionele Epiroc CC 6000 combischaar met zowel beton- als staalbek. Deze zijn verkocht en geleverd door Saes International B.V. Ook is een nieuwe zware puinriek door Mobile Welding Service geleverd om funderingen te kunnen rooien. DDM blijft nog kiezen voor een traditioneel hydraulisch snelwisselsysteem en heeft gekozen voor een zware en degelijke CW 70 snelwissel.

Eerste Hitachi ZX 890LCH-7 sloopkraan in de Benelux

Kwaliteit en veiligheid staan bij DDM altijd voorop. Bij investeringen in nieuw sloopmaterieel wordt daarbij goed rekening mee gehouden en speelt betrouwbaarheid en service tevens een belangrijke factor. Zeker omdat DDM niet alleen in Nederland actief is, maar ook in geheel Europa en over de hele wereld. Dan telt betrouwbaarheid en service ook belangrijk mee. Uiteindelijk is daarom de keuze voor de Hitachi ZX 890LCH-7 graafmachine gemaakt. Voor zowel DDM als Hitachi Construction Machinery Nederland een primeur omdat het de allereerste ZX 890LCH-7 is in de Benelux welke verkocht en geleverd is. Voor het toekomstige sloopwerk en ook sloopwerk wat uitgevoerd moet worden voor de oude Lekbrug, is dan ook wel een zware en grote sloopkraan echt nodig. De 90 ton wegendde Hitachi ZX 890LCH-7 is daarvoor perfect en beschikt over veel kracht en hydraulische capaciteit voor sloopwerk en sloopwerktuigen. Hitachi staat bekend om de kwaliteit en betrouwbaarheid en zijn gemaakt voor het werken in de zwaarste omstandigheden en met een lange levensduur. Wat resulteert in lagere onderhoudskosten en dus total cost of ownership. De Hitachi sloopkraan is dan ook uitgerust met een 6-cilinder ISUZU 6WG1 dieselmotor welke aan de EU Stage 5 emissienormen voldoet. Deze heeft een vermogen van 382 kW./1.800 omw./min. Daarmee is de nieuwe sloopkraan van DDM ook nog eens zeer duurzaam en heeft een brandstofverbruik dat maar liefst 20% lager ligt als bij de voorgaande modellen! Daarnaast kunnen machinisten de brandstofefficiëntie controleren en daarmee de kosten verlagen door gebruik te maken van de gloednieuwe ECO-meter.

Geschikt voor sloopwerk en volledig aangepast

De ZX 890LCH-7 van DDM is uitgerust met 8,4 meter lange hoofdgiek en 3,7 meter lange lepelsteel. Optioneel kan gekozen worden voor een korte 7,1 meter lange hoofdgiek en 2,95 meter lange stick. Daarmee beschikt de bijna 90 ton wegende machine over nog meer opbreek- en graafkracht. Dat is vooral gevraagd in groeves en heeft daardoor wel minder werkbereik. De 890LCH-7 heeft nu een maximaal graafbereik op maaiveldniveau van 13.820 mm., een maximale graafdiepte van 8.870 mm. en maximale sloophoogte van 13.000 mm. In totaal weegt het ballast 13.300 kg. Compleet weegt de Hitachi sloopkraan zo rond de 87.500 kg. Voor transport moet de lepelsteel gedemonteerd worden vanwege de transporthoogte. Hiervoor is een oplossing bedacht waardoor de stick eenvoudig en veilig gedemonteerd en getransporteerd kan worden. De hydraulische slangen zijn voorzien van kogelkranen, zodat er bij montage- en demontage geen lekkage van olie is. Om te kunnen werken met sloopwerktuigen zijn er dan ook de nodige hydraulische extra functies opgebouwd. Daarbij is speciaal om te kunnen werken met Epiroc HB 7000 sloophamer dan ook een lekleiding opgebouwd met een diameter van 20 mm. om hoge retourdruk te voorkomen waardoor de uitrustingsstukken en vooral sloophamer optimaal presteren. Om onder water te kunnen slopen is dan ook een special installatie en beveiliging opgebouwd. Deze voorkomt dat wanneer er geen perslucht is, de hamer niet kan slaan en grote inwendige schade voorkomt. Nagel Hydraulics uit Purmerend heeft deze hydraulische extra functies en beveiliging opgebouwd.

Overige extra’s op wens van de klant

Rondom is de Hitachi voorzien van loopbordessen zodat de machinist goed en veilig toegang heeft tot de machine en dagelijks onderhoud kan uitvoeren. Voor hoge opbrengst van de hydraulische pompen is dan ook gekozen voor een dubbele pompschakeling. De hydraulische pompen leven elk een pompopbrengst van 2x 556 L./min. De servopomp levert nog eens 50 L./min. Er is gekozen voor 650 mm. brede rupsplaten met dubbele kammen. Daarnaast is voor een Sy-klone roterend filter voor de luchtinlaat gekozen. Voor extra veiligheid is gekozen voor een akoestisch rij alarm. Zodat mensen welke in de omgeving van de kraan werken gewaarschuwd worden wanneer de sloopkraan verplaatst wordt en zo ongevallen voorkomen worden. Een mooi voorbeeld van Safety First bij DDM. De cabine is zeer comfortabel voor de machinist en kent vele verbeteringen ten opzichte van de voorgaande series. Zo is gekozen voor een parallel ruitenwisser op het voorraam waarvan de ruitenwissermotor het zicht naar boven of naar voren niet meer zo erg hindert. Er is gekozen voor een dakraam van gelaagd glas met een ruitenwisser. Zo heeft de machinist bij het werken op hoogte nog altijd goed zicht op het werk. Zelfs als het regent. Vanzelfsprekend wordt het voorruit en bovenraam van de cabine en de machinist beschermd door een robuuste cabinebescherming.

Af fabriek is de Hitachi ZX 890LCH-7 sloopkraan uitgerust met een omkeerbare koelvin. Zodat de radiateur altijd en regelmatig schoon gehouden wordt en geen stof blijft zitten. Waardoor koelproblemen voorkomen worden. Hitachi monteerde in de werkplaats extra LED-verlichting. Zo zijn er 4 LED lampen voor op de cabine, 2 LED lampen links en rechts op hoofdgiek, 1 LED lamp achter de cabine en 2 LED lampen op het ballast gemonteerd. Ook is gekozen voor een Freshfilter FF tube overdruksysteem met FF controler. Zodat de machinist altijd beschermd wordt en er geen ‘vuile lucht’ in de cabine kan komen. Op de onderwagen is tevens nog een extra gereedschapskist gemonteerd waar de machinist zijn (hijs)gereedschappen kan opbergen. Deze is mechanisch in breedte verstelbaar van 3.730 mm. tot 4.200 mm. Dit maakt het transport van de Hitachi sloopkraan gemakkelijker. Daartoe zijn er op de onderwagen extra sjorogen gelast, waardoor de machine veilig en conform de regels goed vast gezet kan worden op de dieplader. Zeker voor Duisland is dat zeer belangrijk en gelden voor het vastzetten van ladingen strenge regels waarop zeer streng wordt gecontroleerd. Duitsland is een land waar DDM eigen vestigingen heeft en dan ook veel projecten uitvoert. In de toekomst zal de nieuwe ZX 890LCH-7 sloopkraan daar ook zeker ingezet gaan worden. Met de grote en allereerste Hitachi ZX 890LCH-7 sloopkraan in de Benelux heeft DDM dan ook een echte ‘sloopprimeur’ waarop men terecht trots op os. Waarmee DDM komende jaren lang mee vooruit kan en ver vooruit kijkt in de toekomst. Waarmee duurzaam zwaar sloopwerk uitgevoerd kan en veiligheid en kwaliteit altijd op de eerste plaats staat.

Informatie:

Importeur Nederland:

Hitachi Construction Machinery Nederland NV
tel. +31 (0)162 48 43 10
http://www.hitachicm.nl

Importeur België:

Luyckx NV
tel. +32 (0)3 313 95 51
http://www.luyckx.be

DDM Demontage B.V.
tel. +31 (0)30 666 97 80
http://www.ddm.eu

Importeur Epiroc:

Saes International B.V.
tel. +31 (0)495 56 19 29
http://www.saes.nl

Tekst en foto’s: Geert-Yke Rusticus

Video van de Hitachi ZX 890LCH-7 met Epiroc HB 7000 sloophamer: