Bobcat L95 wiellader is compact en krachtig

Bobcat presenteert een nieuwe compacte wiellader: de L95

Bobcat breidt het assortiment compacte wielladers uit met een nieuw model, de L95. Net als de L75 en de L85, die in 2020 en 2021 geïntroduceerd werden, beschikt het nieuwe ‘Premium-model’, de L95, over een handige combinatie van groot vermogen, intuïtieve bediening, comfort voor de bestuurder, gebruiksgemak en compatibiliteit voor veel verschillende aanbouwdelen. Aan de L95 zijn nieuwe functies toegevoegd, die het resultaat zijn van feedback van klanten. Deze vernieuwingen worden ook doorgevoerd in de L75 en L85 die vanaf 2024 worden geproduceerd. De L95 is bij uitstek geschikt voor werk in de bouw, de groenvoorziening, verhuur, industrie, afvalverwerking, recycling, wegwerkzaamheden, sneeuwruimen, landbouw en onderhoud.

“De L95 staat garant voor krachtige prestaties dankzij de combinatie van de sterke Bobcat 75 pk-motor, het hydraulische systeem en een topsnelheid van 40 km/u”, zegt Jiri Karmazin, Loaders Product Manager bij Bobcat. “Net als de L75 en de L85 is dit model uitgerust met een ruime, comfortabele cabine. De machine biedt een grote stabiliteit en veel hefvermogen met indrukwekkende uitbreek-, duw- en trekkrachten. De machine kan werken met een uitgebreid assortiment Bobcat-aanbouwdelen. Het verbeterde systeem voor automatische rijregeling beschermt de bestuurder tegen schokken op oneffen terrein.”

Topsnelheid van 40 km/u

De bestuurder kan de L95 nu in stilstand doorschakelen van de eerste naar de tweede versnelling. De machine kan daarin rijden met een topsnelheid van 40 km/u, wat het bereik van de machine op de werklocatie vergroot en aanvullend transport op een vrachtwagen overbodig maakt. Deze hogere snelheid biedt mogelijkheden voor meer productiviteit en draagt ook bij aan een beter gebruik van de machine voor de dagelijkse werkzaamheden.

Slim en intuïtief

Zelfs onervaren bestuurders kunnen snel met de L95 aan het werk dankzij de intuïtieve bediening, de Flex Drive van Bobcat met de functie voor automatisch stationair draaien en veel extra veiligheidsfuncties. Ook is de machine uitgerust met automatische parkeerrem- en hellingsassistentiefuncties, zodat de parkeerrem op de L95 automatisch wordt in- en uitgeschakeld wanneer dat nodig is. Deze kenmerken, die al bekend zijn uit de automobielindustrie, zijn uniek in dit type machine.

Jiri Karmazin voegt hieraan toe: “In de L95 introduceren we enkele functies die nieuw zijn in de branche, om het gebruiksgemak verder te verbeteren. De joystick is nu geïntegreerd in de leuningen van de geveerde stoel, zodat de bestuurder prettig en in alle comfort kan werken. De bedieningselementen zijn zodanig op de joystick geplaatst dat ze ook aan het einde van een lange werkdag nog eenvoudig en comfortabel kunnen worden bediend. Op basis van feedback van klanten hebben we de reactietijd voor vooruit/achteruit rijden samen met de functie voor heffen en kippen verbeterd om de productiviteit te verhogen en bestuurderservaring te verbeteren.

Eersteklas comfort

Voor het beste comfort en een veilige maar eenvoudige bediening is de L95 ontworpen rondom de bestuurder. De cabine beschermt de bestuurder volledig met FOPS-niveau II en hij kan gemakkelijk in en uit te stappen dankzij twee treden.

Ook gedurende lange dagen blijft het werk aangenaam, dankzij een volledig instelbare en verwarmde luxe stoel, het HVAC-systeem en de stuurkolom die in twee richtingen verstelbaar is. Uitstekend zicht op de omgeving is gegarandeerd door een volledig glazen deur en krachtige ledverlichting. De bestuurder houdt via de DAB+-radio en de functie voor handsfree telefoneren altijd contact met de buitenwereld.

De bedieningselementen zijn zodanig geplaatst dat de L95 eenvoudig en comfortabel kan worden bediend, hoe lang de werkdag ook duurt. De bedieningselementen voor differentieel blokkering, turtle/rabbitmodus, giekzweefstand en regeling van het hulp hydrauliek debiet bevinden zich allemaal binnen handbereik van de bestuurder, bovenop de joystick. Met de jog-shuttle kan de bestuurder op het 5-inch LED-display door de instellingen van de L95 navigeren en deze bevestigen. Ook kan hij daarmee snel overschakelen naar het beeld van de achteruitkijkcamera. Alle schermen voor belangrijke informatie en instellingen van de machine worden beheerd met de jog-shuttle.

Een echt multifunctionele machine

De L95 is standaard uitgerust met een nieuw en verbeterd Power Quick-Tach-systeem, dat compatibel is met standaardkoppelsystemen die populair zijn in de branche. De Power Quick-Tach is aangepast om het aansluiten van de hydraulische koppelingen te vereenvoudigen en deze beter te beschermen, met name voor het verwisselen van aanbouwdelen. Daarnaast heeft de machine de meest recente versie van de Bob-Tach-adapter voor installatie van goedgekeurde Bobcat-aanbouwdelen. Het Power Bob-Tach-systeem is leverbaar als optie.

Voor werk met high-flow aanbouwdelen, zoals sneeuwfrezen en keerbezems, kan de L95 worden uitgerust met een high-flow-optie, die een hydraulisch debiet van 100 l/min levert. Voor nog betere prestaties van high-flow aanbouwdelen heeft Bobcat de druk verhoogd van 200 naar 225 bar. Deze wijziging vermindert tevens de tijd voor automatisch smoren van het motorvermogen met 50%. Deze functie is bedoeld om hydraulische onderdelen te beschermen als de machine koud is.

Een ander uniek kenmerk van de L95 is de geavanceerde bediening van de aanbouwdelen. Met dit revolutionaire systeem kan de bestuurder met één druk op de knop overschakelen op een alternatief bedieningspatroon voor de machine. Dit maakt het mogelijk om het motortoerental, het maximale hulphydrauliekdebiet en de rijsnelheid van de machine onafhankelijk van elkaar te regelen. Dankzij de 7-polige connector kan de bestuurder zelfs de meest ingewikkelde aanbouwdelen intuïtief en doeltreffend bedienen.

Beste support in de markt

Zoals voor alle Bobcat-producten is de aftermarket-support van Bobcat beschikbaar via het uitgebreide dealernetwerk. De machine heeft één enkel punt voor het onderhoud van de machine en de motor en dankzij Machine IQ, het telematicasysteem van Bobcat, bestaat de mogelijkheid om de staat van de machine op afstand te volgen.

Technische specificaties van de L95:

Standaard wiellader bak: 0,8 – 1,0 m3

Productlijn bakken: 0,6 – 1,5 m3

Bedrijfsgewicht: 5.375 kg.

Maximale heefhoogte: 3.275 mm.

Maximale hoogte (gemeten met cabine): 2.522 mm.

Motorvermogen: 56 kW. (75 PK)

Informatie:

http://www.bobcat.com

Importeur Nederland:

Inter-Techno B.V.
tel. +31 (0)55 54 25 333
http://www.intertechno.nl

Importeur België:

Vangaever NV
tel. +32 (0)51 63 52 73
http://www.vangaever.be