Speciale inzet van Liebherr R980 SME graafmachine op staalfabriek

Backes zet speciaal aangepaste Liebherr R980 SME hooglepel in voor slakverwerking.

Backes Transport und Schlackenaufbereitung GmbH, een bedrijf gevestigd in Dillingen in het Saarland, gebruikt de Liebherr R 980 SME rupsgraafmachine voor het laden van warme en koude slakken. Om de uitdagingen van dit soort operaties het hoofd te bieden, werd de machine speciaal gebouwd volgens de zeer specifieke eisen van de klant. De Liebherr R980 SME is dan ook speciaal ontwikkeld door het Liebherr Application Center in Colmar. De Liebherr R980 SME is zuinig in brandstofverbruik, is compfortabel en veilig voor de machinist voor inzet op de staalfabrieken en bij hoge temperatuur en onder extreem zware omstandigheden.

Het laden van hete staalslakken is uitdagend werk waarbij de graafmachine constant wordt blootgesteld aan zeer hoge temperaturen. De rupsgraafmachine R 980 SME in hooglepel uitvoering, geproduceerd door Liebherr voor de Saarlandse firma Backes Transport und Schlackenaufbereitung GmbH, is speciaal ontworpen om aan deze eisen te voldoen. De stortbak kan grote hoeveelheden slakken verwerken. Voor laadwerk en verwerking van deze hete staalslakken is de machine uitgerust met speciale veiligheidsvoorzieningen, zoals een brandbestrijdingssysteem. Blootliggende hydraulische leidingen en slangen zijn afgedekt met een hitteschild. Deze rupsgraafmachine heeft een breed loopbordes aan de bestuurderszijde, die toegankelijk is via een uitschuifbare ladder. Beide voorzieningen zorgen voor een veilige toegang tot de verhoogde cabine en het motorcompartiment van de graafmachine.

Ontwikkeling afgestemd op de wensen van de klant

De R 980 SME voor Backes is ontwikkeld door Liebherr Application Center dat in 2020 werd opgericht op de locatie van Liebherr-France SAS in Colmar. Specifieke eisen en speciale wensen van klanten worden daar geanalyseerd en de analyse wordt gebruikt voor het bouwen van machines op maat. Klantverzoeken die via het verkoopnetwerk binnenkomen, worden systematisch geanalyseerd door een team van specialisten met een grondige kennis van zowel onze producten als hun potentiële toepassingsgebieden. Hierdoor kunnen zij de beste oplossing voor de wensen van de klant ontwikkelen. Dit diverse, multidisciplinaire team kan snel genoeg reageren op verzoeken van klanten, zodat deze perfect kunnen worden geïntegreerd in de productieprocessen van Liebherr-France SAS. Het staal dat wordt gebruikt om de rupsgraafmachine te bouwen, wordt geleverd door Stahl-Holding-Saar GmbH & Co. KGaA in Dillingen. Liebherr-France SAS bestelt jaarlijks ongeveer 7.000 ton staal bij dit bedrijf, wat neerkomt op ongeveer 70 procent van de totale behoefte aan staal dat nodig is.

Hoge productiviteit, gebruiksvriendelijkheid en laag brandstofverbruik van R980 SME

Slakkenverwerkingsbedrijf Backes verwacht dat de eigenschappen van de R 980 SME rupsgraafmachine efficiënt werken zullen vergemakkelijken en daarmee de productiviteit zullen verhogen. Ondanks zijn ruim 100 ton gewicht valt de machine op door zijn wendbaarheid, eenvoudige en intuïtieve bediening en comfortabele, ergonomisch ontworpen cabine. Bovendien meldt Backes dat de R 980 SME vijf tot zes liter minder brandstof verbruikt dan het vorige model, dat ook door de firma uit Saarland wordt gebruikt voor transport en slakbehandeling. Het bedrijf laadt slakken uit de staalproductie in dumptrucks. De dumptrucks voeren de slak af voor verwerking, die begint nadat deze is afgekoeld. Voor deze werkzaamheden gebruikt Backes momenteel twee R 980 SME graafmachines en twee oudere Liebherr R 984 C-rupsgraafmachines.

Informatie:

http://www.liebherr.com

Importeur Nederland:

Wynmalen & Hausmann
tel. +31 (0) 479 05 79
http://www.wynmalenhausmann.nl

Importeur België:

SOMTP Belgium
tel. +32 (0) 9 285 78 70
htttp://www.somtp.be