Rototilt wint design awards voor nieuwe joysticks

Rototilt heeft een aantal nieuwe producten voor graafmachines binnen het Rototilt Control-concept gelanceerd, waaronder de eerste joysticks van het bedrijf. Rototilt heeft nu zowel de Red Dot Award als de iF Design Award 2023 voor de RC Joysticks ontvangen.

”Gebruikersgericht ontwerp stond voor ons voorop toen we begonnen met het ontwikkelen van onze eigen joysticks. Deze awards zijn dus nog eens het bewijs dat we op de goede weg zijn”, zegt Product Manager Caroline Jonsson.

Rototilt Group AB produceert draaikantelstukken, machinesnelwissels, uitrustingsstukken en andere accessoires voor de bouwsector. In het najaar van 2022 werd het productconcept Rototilt Control gelanceerd met onder andere nieuwe joysticks voor graafmachines. Rototilt heeft nu twee internationale en prestigieuze designprijzen gewonnen voor zijn joysticks – de Red Dot Award 2023 en de iF Design Award 2023.

“We zijn ongelooflijk trots en dankbaar met deze onderscheidingen”, vertelt Product Manager Caroline Jonsson. “Ons belangrijkste doel is natuurlijk een enthousiaste ontvangst door de gebruikers, maar dit is nog eens het bewijs dat we een bedrijf zijn met innovatiekracht.”

“De ambitie van Rototilt was om door middel van tests in de praktijk met zowel mannelijke als vrouwelijke machinisten, een handgreep te ontwikkelen met de beste ergonomie, ongeacht de handgrootte of het geslacht. Zowel materialen als design zijn zorgvuldig geselecteerd voor een hoog niveau van comfort en design”, aldus Caroline.

”Het ontwerpproces is goed doordacht geweest, waarbij het doel was om een goed functionerend product te creëren dat de arbeidsomstandigheden voor de gebruiker verbetert”, zegt Caroline. ”In samenwerking met productontwerpers hebben we onder andere gebruik gemaakt van 3D-printen en modelleren. Alles, van de plaats van knoppen tot de oppervlaktekwaliteit en materiaalkeuze, werd tot op de bodem uitgezocht.”

De technologie achter RC Joysticks staat voor veiligheid en schaalbaarheid. Zowel het hardware- als het softwareontwerp voldoen aan de ISO 13849-veiligheidsnorm. Ze zijn ook voorbereid op toekomstige uitrustingsstukken en toepassingen.

“We hebben mogelijkheden geïmplementeerd voor aanpassingen op het gebied van plaats en functie van knoppen en rollers waarmee het draaikantelstuk en de machine bediend worden”, zegt ingenieur Mikael Häggström. ”Uitrustingsstukken en toepassingen evolueren voortdurend en we willen dat RC joysticks technisch voorbereid zijn op toekomstige toepassingen.

Rototilt transformeert graafmachines in efficiënte gereedschapsdragers. De fabrikant ontwikkelt machinesnelwissels, draaikantelstukken, bedieningssystemen, uitrustingsstukken en technische oplossingen waarmee graafmachines over de hele wereld kunnen werken met een hogere veiligheid, meer efficiëntie en precisie en een beter resultaat. Het hoofdkantoor en de grootste productie-eenheid van Rototilt staan in Vindeln, Zweden, waar ook onze oorsprong ligt. We zijn tegenwoordig echter gevestigd in markten over de hele wereld met onze eigen bedrijven.

Sinds 1 mei heeft Rototilt voor de Benelux een eigen dochteronderneming opgericht voor de Benelux. Met Jason Sanders als country manager. Er wordt nog druk gezocht voor een locatie voor een eigen vestiging welke nog dit jaar geopend zal worden. Op de komende TKD welke van 8 tot 10 juni aan de Nobelhorst in Almere, zal Rototilt op stand 99 diverse producten en het laatste nieuws laten zien om met Rototilt producten graafmachines een efficiënt werktuig te laten maken.

Informatie:

Rototilt Benelux

http://www.rototilt.com