Develon komt met 2 nieuwe modellen minigravers

Develon lanceert nieuwe DX 17Z-7 en DX 19-7 minigravers.

Develon komt met 2 nieuwe modellen minigravers in de gewichtsklasse van rond de 2 ton. De fabrikant heeft onlangs de nieuwe DX17Z-7 ‘zero tail swing’ (korte zwenkradius) en de DX19-7 conventionele Stage V minigraafmachines gelanceerd. Beide nieuwe modellen bieden aanzienlijk betere prestaties, veelzijdigheid, comfort voor de machinist en eenvoudiger onderhoud dan de vorige generatie machines.

Beide modellen worden aangedreven door een Kubota D902 dieselmotor Stage V die een 20% hoger brutovermogen levert van 12,1kW (16,2Pk) bij 2.400 tpm. De motor heeft ook een 25% grotere cilinderinhoud en een 29% hoger motorkoppel tot 54,6 Nm bij 1.900 tpm, wat zich vertaalt in een hoge algehele betrouwbaarheid en minder belasting van de motor en andere componenten. Naast de verhoogde efficiëntie staat de Kubota D902 motor bekend om zijn hoge betrouwbaarheid, onderhoudsgemak en lange levensduur.

Veelzijdig en duurzaam

Met het nieuwe ontwerp voor de nieuwe generatie Develon minigraafmachines, zorgt het nieuwe model van de DX17Z-7 en DX19-7 voor verhoogde duurzaamheid en robuustheid. De compacte afmetingen van beide machines maken ze ideaal voor werkzaamheden in krappe ruimtes bij bouw-, landschaps- en utiliteitsprojecten.

Zowel de DX17Z-7 als de DX19-7 hebben standaard een graafarm van 175 centimeter en een lepelsteel van 103 centimeter. Voor beide modellen is een optionele langere lepelsteel van 123 centimeter leverbaar voor een groter werkbereik. De DX17Z-7 heeft standaard een gegoten contragewicht van 180 kg. met optie voor een extra contragewicht van 85 kg. bij de langere arm. De draaicirkel aan de achterkant van de DX17Z-7 is met 6,5% teruggebracht tot slechts 64,5 cm. vergeleken met het vorige model. De zwenkradius aan de achterkant neemt toe tot 72cm (+7,5 cm. ) wanneer het extra contragewicht van 85 kg. wordt gebruikt. In zowel de standaardversie als de versie met langere arm van de DX19-7 wordt een standaard contragewicht verzwaard met 65 kg.

De cilinders op de giek van zowel de DX17Z-7 als de DX19-7 wordt beschermd door cilinderbeschermers om botsingen of elke vorm van potentiële schade te voorkomen. Door een optimale montage van de hydraulische slangen, die door de giekconstructie heen lopen, worden deze ook beschermd. Dit vermindert het risico op schade en defecten aan de slangen en daardoor minder reparatie, uitvaltijd en de productiviteit en efficiëntie van de minigraver wordt verhoogd.

Instelbare hydrauliek

De proportionele bedienbare olieflow in 1 of 2-richting wordt standaard geleverd met gemakkelijke toegang tot de instelling. De olieeflow kan eenvoudig worden geregeld via een duimwiel op de rechterjoystick, waardoor deze beter is aan te sturen. Omdat op beide modellen snelwisselfunctie beschikbaar is, kan de machinist eenvoudig, via een veiligheidsknop op de linker console te drukken, van graafbakken of aanbouwdelen wisselen. Er verschijnt dan een waarschuwings op het 5” digitale display, vervolgens kan eenvoudig op een knop op de rechter joystick gedrukt (2-handsbediening) worden om de graafbakken e.d. te wisselen.

De DX17Z-7 en DX19-7 zijn beide uitgerust met een hydraulische uitschuifbare onderwagen. De rubbertracks van 23cm kunnen dan in breedte verstelt worden van 99,4cm naar 129cm breedte. Beide machines beschikken over een schuifblad welke ook verbreed kunnen worden van 99,4 naar 129cm. Hierdoor kunnen machinisten de breedte en afmetingen van de minigraafmachines aanpassen om door bijvoorbeeld smalle doorgangen te rijden. Dankzij de verstelbare breedte kunnen machinisten het gewicht gelijkmatiger verdelen, waardoor de bodemdruk afneemt en de stabiliteit tijdens het graven of heffen toeneemt. Dankzij de hydraulisch verbreedbare onderwagen en de rupsen in te trekken en smal te zetten, wordt de breedte van de minigravers gereduceert. Dit is ook handig voor transport.

De DX17Z-7 is verkrijgbaar als machine met canopy, terwijl de DX19-7 zowel met canopy als met cabine kan worden geleverd. Beide machines hebben een identieke uitvoering voor de joystick- en schakelaar bediening:

Bediening linker joystick:

-bediening van zwenk- en armbewegingen
-Schakelaar voor snelkoppeling
-Regelhendel voor motortoerental
-Werklichtschakelaar

Bediening rechter joystick:

-Rechter joystick met bedieningselementen voor de claxon, de onderbreking schakelaar, het duimwiel voor de een- en tweerichtingshydrauliek en de schakelaar voor de snelwissel
-Hendel voor schuifblad
-Schakelaar voor in-/uitschuiven van onderwagen;
-Rij-alarmschakelaar
-Schakelaar voor zwaailamp

Voor een betere controle voor de machinist is de rijsnelheidsschakelaar geïntegreerd met de rijbedieningshendels, waardoor een snelle snelheidsaanpassing en verbeterde bestuurbaarheid mogelijk zijn. Het controlelampje voor de hoge rijsnelheid gaat branden op het 5” digitale display, zodat de machinist weet dat het is ingeschakeld.

Het nieuwe 5” digitale display vervangt het eenvoudige instrumentenpaneel van de voorgaande modellen en toont belangrijke informatie voor de machinist op het scherm. De informatie omvat veiligheidsvoorzieningen, zoals waarschuwingen met een zoemergeluid. Onderhoudsintervallen kunnen ook op het display worden gevolgd, wat bijdraagt aan proactief onderhoud en minimale uitvaltijd en reparatiekosten.

De cabineversie van de DX19-7 is voorzien van een radio, voor entertainment en een comfortabele omgeving voor de machinist. De cabine van de DX19-7 is standaard voorzien van verwarming (met luchtcirculatie via drie ventilatieopeningen), zodat de machinist ook bij koud weer in uitstekende omstandigheden kan werken en het werkseizoen kan verlengen. Als je met gesloten deur werkt, komt er geen lawaai en stof in de cabine. Een snel ontdooisysteem zorgt voor blijvend goed zicht en een veiligere werkomgeving. Dit voorkomt ook temperatuur gerelateerde schade zoals vochtophoping. De verwarmingsschakelaar bevindt zich aan de rechterkant van de console en kan in twee stappen worden bediend: met lage en met hoge ventilatorsnelheid.

Beide modellen zijn standaard voorzien van een mechanisch geveerde stoel, die meervoudig kan worden aangepast voor de machinist.LED-verlichting en een zwaailicht zijn ook standaard op beide modellen, voor extra veiligheid. De DX17Z-7 heeft standaard een LED-werklamp op de giek, terwijl de DX19-7 een werklamp op de giek heeft (in beide versies met kap/cabine) en bovenaan op de achterzijde van de cabine.

Telematica inbegrepen

Telematica is standaard inbegrepen op beide minigravers. Machinisten en dealers kunnen op afstand de conditie, locatie en productiviteit van de machine controleren via een app of website.

Telematica geeft voor de gebruiker de volgende informatie:

– Diefstal van de machine minimaliseren en machinetracking mogelijk maken
– Ongeautoriseerd gebruik van de machine voorkomen
• Zien wanneer machineonderhoud nodig is
• Waarschuwingen aanpassen naar het schema van de klant
• Monitoren van de oliedruk, werktemperatuur en meer
• Verzamelde gegevens gebruiken om machinisten op te leiden voor een maximale productiviteit.

Informatie:

http://www.eu.develon-ce.com

Importeurs Nederland:

Anema Arum
tel. +31 (0)517 64 13 29
http://www.anemabv.nl

Staad Groep
tel. +31 (0)413 725 111
http://www.staad-groep.nl

ELM Bouwmachines
tel. +31 (0)10 200 43 83
http://www.elmgroep.nl

Nijland Service
tel. +31 (0)547 291 291
http://www.nijlandservice.nl

Importeur België:

Interparts Semat
tel. +32 (0) 9 222 57 86
http://www.interparts.semat.be