Liebherr LR 1400 SX is echte gewichtheffer

Liebherr breidt LR-serie rupskranen uit met nieuwe 400-tons LR 1400 SX.

Met de lancering van een nieuwe grote rupskraan met een hijscapaciteit van 400 ton, breidt Liebherr de LR-serie rupskranen wederom uit. Vanuit de markt was zeer grote vraag naar een rupskraan in de 400-tons klasse. Voor Liebherr Werk Nenzing GmbH is dit een zeer belangrijke en grote stap waar Gerhard Frainer (Managing Director for Sales) Manager dan ook ontzettend trots op is. Tot nu toe was de LR 1300 de grootste kraan welke daar gebouwd werd en een maximale hijscapaciteit heeft van 300 ton. De grotere Liebherr LR rupskranen worden in het Duitse Ehingen gebouwd. In het Oostenrijkse Nenzing bouwt Liebherr LR- rupskranen tot 400 ton, HS- Heavy Duty Cycle Cranes en funderingsmachines.

Eenvoudig transport en montage

Inmiddels hebben de eerste nieuwe LR 1400 SX rupskranen de fabriek in Oostenrijk verlaten en zijn naar volle tevredenheid van de eerste klanten aan het werk. Met het lage eigen transportgewicht van 46 ton kan de complete kraan eenvoudig tussen bouwplaatsen worden vervoerd. Daarbij is ook rekening gehouden met de transportafmetingen. Bordessen en relingen blijven tijdens transport aan de bovenwagen vastzitten en hoeven alleen maar neergeklapt te worden en niet gedemonteerd te worden. Het zelfmontage systeem maakt een snelle montage zonder hulp van een extra hijskraan mogelijk. “Je kunt de hele kraan bedienen met de afstandsbediening”, zegt Paul Belcher, eigenaar en algemeen directeur van Mountain Crane Service, VS, enthousiast. Dit zorgt voor een beter overzicht en verhoogt de veiligheid op de werf.

Veelzijzig inzetbaar

Ondanks zijn grootte heeft de LR 1400 SX een breed scala aan toepassingen en heeft hij al de eerste Duitse klant, Depenbrock, overtuigd met zijn flexibiliteit. “Voor werken op ponton zijn de beschikbare laadtabellen voor elke configuratie en elke mogelijke contragewichtcombinatie cruciaal. Het modulaire contragewichtsysteem is erg goed. Als een kleiner contragewicht voldoende is, kan de unit ook op een overeenkomstig kleiner schip/ponton worden ingezet. “Dit maakt het gebruik van de LR 1400 SX zeer flexibel”, zegt Andreas Handel, hoofd Mechanical Engineering Hydro Construction. Hoe flexibel en mobiel de kraan is, is te zien wanneer de ruimte beperkt is. De vier rupsaandrijvingen maken het gemakkelijker om de LR 1400 SX te manoeuvreren op bouwplaatsen met weinig ruimte. Dankzij de spoorbreedteverstelling wordt de toegang op smalle wegen enorm vereenvoudigd.

Hoogste veiligheidsniveau

De kraanontwerpers hebben bijzondere aandacht besteed aan het veiligheidsconcept. Het assistentiesysteem “Gradient Travel Aid” helpt bij het nemen van hellingen en hellingen. Het geeft het zwaartepunt van de kraan weer en waarschuwt de machinist voordat de kraan het veilige gebied verlaat. De bodemdrukvisualisatie van de LR 1400 SX berekent de actuele bodemdruk van de kraan in realtime en vergelijkt deze met de gespecificeerde veiligheidslimieten van de relevante positie. De bodemdruk wordt weergegeven in de bestuurderscabine en de bestuurder weet permanent of de machine zich in een kritiek gebied bevindt of nadert.

Dit is een superfunctie. We moeten de bodemgesteldheid constant observeren en monitoren”, zegt Paul Belcher. Ook kan de bodemdruk van de kraan worden verlaagd met behulp van de bodemdrukreduceerplaten. “Met name de brede rupsbanden en de bodemdrukreduceerplaten hebben ons overtuigd”, zegt Ludger Holtmann, technisch directeur bij Depenbrock en voegt daaraan toe, “ook de vrijevallieren, die voor sommige toepassingen nodig zijn, waren beslissend voor de aankoop.”

Informatie:

http://www.liebherr.com

Importeur Nederland:

Liebherr Maritime Benelux B.V.
tel. +31 (0)33 4500 200
http://www.liebherr.com

Importeur België:

Van der Spek nv
tel. +32 (0)2 582 29 79
http://www.vanderspek.be

Video van de assemblage van Liebherr LR 1400 SX: