Liebherr R980 Demolition van Lek Sloopwerken is veelzijdige sloopgigant.

Lek Sloopwerken investeert voor zwaar, hoog en diep sloopwerk in 210 tons Liebherr R980 Demolition sloopkraan.

Met een flink aantal aangenomen sloopprojecten en een goed gevulde orderportefeuille moest directeur Maarten Lek wederom investeren in groot en specialistisch sloopmaterieel. In zeer korte tijd is het Woerdense sloopbedrijf, dat inmiddels meer dan 12,5 jaar bestaat flink gegroeid. Lek Sloopwerken is gespecialiseerd in zeer moeilijk, hoog en (zwaar) specialistisch industrieel en civiel sloopwerk. Zeker onder water sloopwerk dat toch ook echt een andere tak van sloopsport is, behoort tot een van de specialismen. Hiervoor heeft men dan ook afgelopen jaren flink geïnvesteerd in speciale sloopmachines, sloopwerktuigen en ponton. Een van de eerste sloopprojecten die de inzet van een zware en speciale sloopkraan vraagt, is de sloop van de Middensluis in Terneuzen. Deze wordt uitgevoerd in opdracht van Aannemerscombinatie Sassevaart welke de nieuwe sluis bouwt.

De Nieuwe Sluis behoort straks als hij klaar is tot de grootste sluizen van Nederland. De Nieuwe Sluis gaat zorgen voor een betere toegang en vlottere doorstroming vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder en maakt doorgang van grote zeeschepen mogelijk. Daardoor zorgt de Nieuwe Sluis voor nieuwe economische activiteiten in zowel de Zeeuws-Vlaamse als de Vlaamse regio. Dit is goed voor de werkgelegenheid. Met de komst van de Nieuwe Sluis kunnen grotere zeeschepen tot aan de haven van Gent varen door het Kanaal Gent-Terneuzen. Ook neemt de capaciteit van de sluizen toe, waardoor de wachttijd voor binnenvaartschepen afneemt. Naar verwachting vaart het eerste schip in 2023 door de Nieuwe Sluis.

De wanden van de oude sluis zijn maar liefst 7 meter dik. Deze zijn met behulp van explosieven gesloopt. Dit is door een andere aannemer gedaan in opdracht van de aannemerscombinatie en behoorde niet tot de werkzaamheden van Lek. Wel het opruimen van de oude wanden na het opblazen en het slopen van de dikke sluisvloer welke 1 meter dik is en bij het nieuwe buitenhoofd zelfs 3,5 meter dik en zeer zwaar gewapend is. Met ook nog vele houten palen welke op diepte afgeknepen moeten worden. Het werk levert maar liefst 100.000 kubieke meter betonpuin op. Dat wordt gebroken en duurzaam wordt hergebruikt. De te slopen sluisdeuren wegen maar liefst 350 ton. Voor dit speciale zware sloopwerk kwam de bestaande Volvo EC 750E Triple capaciteit te kort en is de Hitachi ZX 870-3 sloopkraan verkocht. Maarten Lek wil koploper blijven met duurzaam sloopmaterieel en met dit werk en een grote elektriciteitscentrale welke ook is aangenomen, dan moet je op zoek naar een nieuwe grote sloopkraan.

Originele basismachine af fabriek

Dit speciale sloopwerk vraagt dan ook echt maatwerk. Sloopmachines zijn gemaakt voor het slopen op hoogte en niet op diepte. Echter, afgelopen jaren is er veel civiel sloopwerk en worden veel sluizen en kademuren vernieuwd en vervangen. Dit is sloopwerk op diepte wat toch iets anders vraagt van een sloopkraan en giek. Waarbij wel ook capaciteit nodig is op diepte en met een groot bereik. Hiervoor is een triple giek ideaal en heeft Lek dan ook gekozen. De keuze is gemaakt voor Beco welke de triple giek voor de Liebherr R980 Demolition heeft gebouwd. Lek heeft met Beco gieken uitstekende ervaring en zijn zwaar en degelijk gebouwd voor het zware werk en hebben zich bewezen. De triple giek welke Liebherr af fabriek levert bij de R980 Demolition heeft een toch andere configuratie en capaciteit en is niet geschikt voor het werken op zulke dieptes als Lek vraagt van de machine. Daarmee heeft Beco in de loop der jaren meer ervaring mee opgedaan.

Dan moest nog wel op zoek worden gegaan voor een geschikte basismachine. Met het oog op de toekomst, voor ook hoog sloopwerk, is dan ook gekozen voor een normale 55 meter lange sloopgiek. Deze wordt ook door Beco gebouwd. Ook hier geldt, dat Liebherr ook hier af fabriek nog niet de juiste configuratie kan leveren. Af fabriek levert men een telescopische sloopgiek en dat heeft bij Lek vanwege het zware sloopwerk niet de voorkeur. Wat dan toch belangrijk is, dat de basismachine goed te transporteren blijft. Niet alleen qua afmetingen maar ook transportgewicht. Met de wensen en de capaciteit van triple giek en 3-delige sloopgiek, vraagt het ook een geschikt basismachine. Een bestaande graafmachine ombouwen kost veel tijd en geld en zijn eigenlijk niet hiervoor gemaakt. En dan loop je ook tegen het probleem aan, dat een bestaande graafmachine dan weer te groot en te zwaar is en slecht te transporteren of veel te licht of net op het randje. Dan krijg je op den duur problemen en kosten. Lek heeft al ervaring met de Liebherr R974C VH-HD sloopkraan. Deze is enkele jaren geleden jong gebruikt gekocht en heeft zich uitstekend bewezen. En de machine laat zich eenvoudig transporteren dankzij het hydraulisch afzetbaar ballast, de snelwissel in de giek en de VH-HD hydraulisch verbreedbare onderwagen.

Liebherr heeft afgelopen jaren ook veel vraag gehad naar grotere en zwaardere sloopkranen van sloopaannemers. In het verleden heeft men dan in goede samenwerking met Kocurek diverse R984C’s gebouwd met 65-67 meter sloopgiek. Kocurek heeft deze dan wel omgebouwd, maar is in goede samenwerking met de Liebherr in Colmar gedaan. Echter, veel tijd en kosten gaan zitten in het verlengen van de rupsen en het bouwen van de speciale onderwagen. Waarbij dan ook nog de rupsen afneembaar moeten zijn. En de vraag naar grote basismachines is gebleven voor sloopkranen dat Liebherr heeft besloten 2 nieuwe basismachines te gaan ontwikkelen. Dan kan af fabriek een originele Liebherr basismachine worden geleverd met behoud van garantie.

Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de Liebherr R980 Demolition en er kan ook een 9150B basismachine af fabriek worden geleverd. Inmiddels zijn maar liefst 4 stuks R980 Demolition’s verkocht en ook 3 stuks R9150B’s. Aangezien verder de basismachines van andere merken ook niet geschikt waren, heeft Maarten Lek uiteindelijk gekozen voor de R980 Demolition. En mocht Wynmalen en Hausmann (http://www.wynmalenhausmann.nl) deze bijzondere sloopgigant leveren en welke door Franklin Verhagen verkocht is. De Liebherr R980 Demolition is zeer zwaar en degelijk gebouwd en kan de gevraagde capaciteit aan welke van de sloopgieken is gevraagd. Ander doorslaggevend punt is de transporteerbaarheid.

Speciaal aangepaste onderwagen en basismachine

De rupsen zijn afneembaar en verlengd. De onderwagen is nog steeds hydraulisch in breedte verstelbaar. Dit zorgt voor een zeer goede stabiele basis van een sloopkraan. Dit is speciaal door Liebherr uitgerekend en ontworpen en standaard af fabriek leverbaar. De rupsen hangen met een speciale ophanging aan de hydraulisch uitschuifbare kokers van de onderwagen (VH-HD). Het demonteren van de rupsen gaat relatief eenvoudig en snel. Daarbij kan ook nog worden gekozen voor de optie van 4 hydraulische stempels op de onderwagen. Zodat snel de dieplader weer weg kan. Lek heeft niet voor deze optie gekozen. De rupsen zijn maar liefst 7.400 mm. lang en 1.600 mm. hoog. De rupsplaten zijn 600 mm. breed. Het gewicht van 1 rups bedraagt 20.500 kg. Volledig ingeschoven is de onderwagen 4.300 mm. breed en volledig uitgeschoven 5.800 mm.

Zonder ballast, en met rupsen weegt de basismachine rond de 85 ton. Hierbij is dan ook het broekstuk gedemonteerd. Het originele Liebherr broekstuk weeft 17 ton. Nu heeft Beco een volledig nieuw broekstuk gebouwd en zwaardere hefcilinders gebruikt. Dit weegt nu rond de 20 ton en blijft bij Lek tijdens transport zitten. Dan komt men op een transportgewicht van de basismachine op rond de 105 ton. De transportlengte bedraagt 8.300 mm. en de transporthoogte 3.950 mm. Af fabriek levert Liebherr een zeer degelijke en robuste ROPS/FOPS cabinebescherming met eigen CE goedkeuring. De cabine is 30 graden kantelbaar zodat de machinist altijd goed zicht heeft. De hydrauliektank van de R980 Demolition is vergroot en heeft meer capaciteit voor de hydraulische olie.

Verder is de bovenwagen gelijk met die van een R980 SME. De R980 Demolition heeft een eigen Liebherr D9508 A7 8 cilinder dieselmotor met een inhoud van 16 liter en een vermogen van 420 kW. (571PK) bij 1.800 omw./min. De Liebherr R980 Demolition voldoet dan ook aan de EU Stage 5 emissienormen en is duurzaam. Duurzaam slopen staat bij Lek hoog in het vaandel. Steeds vaker worden strenge eisen gesteld aan emissienormen van sloopmachines en wordt minimaal Stage 4 of vaker zelfs Stage 5 geëist. Dergelijke machines vervang je minder snel als gewone graafmachines en met het oog op de toekomst en lang termijn kies je voor een Stage 5. De Liebherr R9510B was op moment van bestelling nog niet leverbaar met Stage 5 maar met Stage 4 motor.

Andere aanpassingen en opties

Standaard is de Liebherr R980 Demolition uitgerust met 35 ton ballast welke bestaat uit 4 delen. Beco heeft daar nog eens 18 ton extra ballast bovenop bij geplaatst. Vanwege het onder water sloopwerk is dan ook gekozen voor een automatisch Groeneveld (http://www.groeneveld-beka.com) Twin-XL vetsmeersysteem. Hiermee worden de pennen en bussen optimaal gesmeerd en met de juiste hoeveelheid vet. Dat is zeker bij onder water werken erg belangrijk en voorkomt snelle slijtage en hoge onderhoudskosten. Ook scheelt dit de machinist erg veel tijd. Door toepassing van dit Twin-XL vetsmeersysteem met een inhoud van 20 kg. hoeft men minder vak bij te vullen. Omdat vaker vanwege het onderwater werk gesmeerd wordt, raakt het reservoir ook minder snel leeg. Juist omdat in Terneuzen ook 24 uur per dag en in 2 ploegen gewerkt wordt, wordt ook voorkomen dat de pot leeg is en niet meer gesmeerd wordt. Verder is er nog een extra Groeneveld Twin vetsmeersysteem gemonteerd. Hierin zit speciaal vet en worden de delen van de giek gesmeerd welke onder water zit. De andere smeerpunten worden met gewoon vet gesmeerd.

Er is gekozen voor een Freshfilter (http://www.freshfilter.nl) F33 overdrukfiltersysteem dat voorkomt dat stof en andere giftige dampen de cabine binnen kunnen komen en de machinist veilig en gezond zijn werk kan doen. Regelmatig wordt ook sloopwerk uitgevoerd van funderingen en onder saneringscondities. Dan is dit verplicht. Door met een overdrukfiltersysteem een relatief lage overdruk in de cabine te creëren zorgt men ervoor dat alleen schone, gefilterde lucht in de cabine kan treden.Dit systeem kenmerkt zich, net als alle andere overdrukfiltersystemen van Freshfilter, door het RVS materiaal van zowel het systeem als alle aansluitdelen. Aangezogen lucht wordt vooraf gefilterd tegen de zwaartekracht in, waardoor grove stofdelen niet in het filter blijven liggen. Vervolgens wordt de lucht gelijkmatig verdeeld over het opvolgende HEPA stoffilter en het actief koolfilter en door deze filters geblazen. Niet alleen is de luchtsnelheid ontzettend laag, maar wordt door de gelijkmatige verdeling ook het volledige filteroppervlak benut. Dit alles wordt volledig automatisch aangestuurd door de vernieuwde Freshfilter controller, de F4000.

Beco monteerde verder nog een dumpventiel wat zorg dat er geen retourdruk wordt opgebouwd en grote hoeveelheden hydraulisch olie snel terug de hydrauliektank in gaan. Voor stofbestrijding monteerde Beco eveneens een extra hydraulische Dynaset (http://www.dynaset.com) hogedrukpomp. Daarmee kan tot op grote hoogte water naar de nozzle’s worden gepompt en voor optimale stofbestrijding zorgen. Deze Dynaset pomp zorgt meteen voor het water voor de hogedrukreiniger. Daarmee is de R980 Demolition ook uitgerust en bevindt zich achter de cabine. Zo kan de machinist regelmatig zijn machine en cabine schoon maken. Goed zicht is ook belangrijk.

De Liebherr R980 Demolition is net als de andere Liebherr sloopkranen uitgerust met Liebherr Demolition Control (LDC). Dit systeem van Liebherr is speciaal ontwikkeld voor de sloopkranen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van sensoren welke stand de giekdelen en bakcilinder heeft en deze doorrekend. Dit wordt in real time in kleur op het extra kleurendisplay in de cabine getoond. Hierdoor weet de machinist altijd tot hoever hij kan gaan en de actuele stand. Bij overschrijding wordt de machinist dan gewaarschuwd. Liebherr heeft speciaal de R980 Demolition van Lek het LDC systeem geheel opnieuw moeten inregelen. Dit omdat Beco de triple giek heeft gemaakt en niet origineel Liebherr meer is waar normaal de sensoren op zitten en het op de fabriek wordt gedaan. Beco heeft wel de LDC sensoren toegepast op de triple giek als sloopgiek. Zodat uiteindelijk ook het hele volledig functioneert met de Beco gieken als originele gieken.

Beco triple giek

Voor het zware en diepe sloopwerk dat Lek in Terneuzen op de sluis en in Amsterdam op de centrale moet uitvoeren, is een zware triple giek een vereiste. De Liebherr giek af fabriek is zeer geschikt voor boven maaiveldniveau maar minder voor het werken op zeer grote diepte. Daarom heeft Beco Modifications dan ook speciaal op wens van Maarten Lek en nieuwe triple giek ontworpen en gebouwd. Hiermee kan nu wel dieper en met grote capaciteit gewerkt worden. Zelfs ook nog op hoogte. Er kan gewerkt worden met sloopwerktuigen van 15 ton zodat ook de LaBounty MSD 7500R schrootschaar, Dehaco MS 140R betonschaar en zware Epiroc HB 7000/HB 10000 sloophamer er aan kunnen. Standaard is er een hydraulische snelwissel gemonteerd, zodat het wisselen van giekdelen eenvoudig, snel en veilig gebeurd en met toepassing van hydraulische pennen. De giek kan in 2 standen versteld worden. Afhankelijk of men hoog of diep moet werken. De hoofdgiek is 10 meter lang en de stick 8.5 meter lang. In de gestrekte stand komt de maximale penhoogte op 30.8 meter en pendiepte op 17.3 meter. Het maximale werkbereik op maaiveldniveau bedraagt 29.3 meter. In gebogen positie bedragen deze respectievelijk 24.2, 18.8 en 28 meter. Aan de triple giek is gekozen voor een OilQuick http://www.oilquick.com OQ 120 volledig hydraulisch snelwisselsysteem welke door Demarec (http://www.demarec.com) geleverd is. Waarmee lek ook de eerste sloper in Nederland is die in het grootste snelwisselsystemen geïnvesteerd heeft. Het is inmiddels ook op Liebherr R974C VH-HD sloopkraan gemonteerd.

3-delige Beco sloopgieken

Liebherr levert af fabriek voor de R980 Demolition of een 36 meter Heavy Duty, 45 meter of 55 meter telescoopgiek. Voor Lek is de Heavy Duty giek niet interessant omdat de triple giek bijna in de buurt komt. De 45 meter giek is tekort voor het toekomstige werk en ze hebben geen voorkeur voor een telescopische sloopgiek. Het heeft zeker grote voordelen maar is minder geschikt voor zwaar en industrieel sloopwerk. Daarom ook dat ook hier Beco Modifications een nieuwe 3-delige sloopgiek ontworpen en gebouwd heeft. Daarmee kan tot op 55.6 meter hoogte gesloopt worden met een capaciteit van 5 ton. De hoofdgiek is 25.1 meter lang, de tussenarm 14.2 meter lang en stick 14.2 meter lang. Hier is gekozen voor een OilQuick OQ 80 hydraulische snelwissel.

Het hydraulische leidingwerk op beide gieken is opgebouwd door Nagel Hydraulics http://www.nagelbv.nluit Purmerend. Waarbij de verbindingen geflaird zijn en geen lasnaden kent. Dat voorkomt lekkage’s op lange termijn. Ook is er een extra persluchtleiding op de triple giek gemonteerd voor het werken met sloophamer onder water. En voorkomt dat water de beitelbus binnen komt en schade veroorzaakt. Hiervoor is dan ook een automatisch hamerbeveiliging gemonteerd. Deze voorkomt dat wanneer de perslucht druk weg valt, dat de hamer nog functioneert. Dat voorkomt dure schade en reparatiekosten aan de sloophamer.

Maatwerk van Rigter Handelsonderneming.

Rigter Handelsonderneming (http://www.rigterhandelsonderneming.nl) bouwde speciaal voor de R980 Demolition van lek nog een verlengjib. Dit met CE en is door Rigter Handelsonderneming uit Eemnes speciaal ontworpen en in eigen werkplaats gebouwd. Men heeft jarenlange know-how en ervaring op dit gebied. Deze is voorzien van een OilQuick OQ 80 hydraulische snelwissel. Deze wordt ingezet in combinatie met een Kinshofer (http://www.kinshofer.com) P120 VHD poliepgrijper. Deze heeft een gewicht van 4.570 kg. rn een volume van 2.500 liter. De maximale capaciteit van de Kinshofer P120VHD poliepgrijper bedraagt 10 ton. Hiermee kan Lek in Terneuzen nog dieper het materieel naar boven halen en met behoorlijke capaciteit waardoor de productiviteit behoorlijk toeneemt.

Teledyne RESON 

Om efficienter onder water te kunnen slopen en het werk vooor de machinist eenvoudiger te  maken heeft Teledyne Marine http://www.teledynemarine.com de R980 Demolitions sloopkraan voorzien van sensoren die de stand van de diverse boom/stick segmenten en het aanbouwdeel meet. Immers onder water ziet de machinist helemaal niet wat hij doet en moet alles op gevoel en is toch lastig werken en vraagt ervaring. Voor deze configuratie zijn dit 4 segmenten plus een bak of andere tool. Teledyne RESON is vrij uniek in de mogelijkheid om meerdere segmenten te meten en te kunnen calibreren en dan nauwkeurigheden van 3-5 cm te kunnen bewerkstelligen. Andere systemen op de markt ondersteunen veelal slechts 2 segmenten (boom, stick) en een beperkt aantal tools. De kracht van onze systemen is de flexibiliteit en de mogelijkheid de configuratie op het project af te kunnen stemmen. De sensoren die de stand van boom, stick segmenten meten zijn gebaseerd zijn op zgn. gravity sensoren. Dit maakt samen met de RVS behuizing dat de sensoren erg robuust en beperkt gevoelig zijn voor grote krachten en trillingen. Hierdoor kan onze oplossing ook voor “sloopwerkzaamheden” worden gebruikt zoals Lek Sloopwerken deze uitvoert. Om de kraan in de ‘echte’ wereld te tonen is verder plaatsbepaling inclusief heading meting geleverd zodat alle bewegingen van de kraan gemeten en in onze PDS software getoond kunnen worden. Omdat Lek sloopwerken veelal 24/7 werkt is het ook essentieel dat men kan vertrouwen op een 24/7 support van de leverancier

Informatie:

Liebherr
http://www.liebherr.com

Importeur Nederland:

Wynmalen & Hausmann
tel. +31 (0)26 47 90 579
http://www.wynmalenhausmann.nl

Importeur België:

SOMTP Belgium
tel. +32 81 54 82 30
http://www.somtp.be

Beco Group
tel. +31 (0)347 323 100
http://www.beco-group.com

Lek Sloopwerken
tel. +31 (0)348 68 88 42
http://www.lek-sloopwerken.nl)

Teledyne RESON
tel. +31 (010) 245 1500
htttp://www.teledynemarine.com

Rigter Handelsonderneming B.V.
tel. +31 (0)35 531 06 28
http://www.rigterhandelsonderneming.nl

Video van de Liebherr R980 Demolition: