Slimme en ijzersterke combinatie

Roseboom kiest voor OilQuick volautomatische snelwissel en nieuwe Demarec sloopwerktuigen.

Roseboom Groep uit Ede heeft recentelijk een nieuwe Hitachi ZX 350LC-7 Straight Boom sloopkraan in gebruik genomen. Op Bouwmaterieelbenelux.com hebben we daar al uitgebreid aandacht aan gegeven. Met deze nieuwe kraan kan Roseboom komende jaren vele duurzame sloopprojecten uitvoeren. Er is voorafgaand aan de aanschaf van de nieuwe sloopkraan welke toch een behoorlijke slag groter en zwaarder was, goed over de vervanging nagedacht. De nieuwe 40 ton wegende Hitachi ZX 350LC-7 Straight Boom is dan ook zeer compleet uitgerust en is specifiek op klantwens door Hitachi Construction Nederland voor het sloopwerk aangepast. Om toch dezelfde werk te kunnen uitvoeren, en onderdeel van de investering, is dan ook meteen de bewuste keuze gemaakt om over te stappen op de OQ 80 hydraulische snelwissel. Hierdoor kan Roseboom nog steeds met een slag kleinere en lichtere machine als gevolg van tijdwinst en hogere efficiency hetzelfde werk uitvoeren. Verder leverde Demarec aan Roseboom bij de nieuwe sloopkraan dan nog nieuweMQP-45 Multi-Quick processor, een DRG-36 sloop- en sorteergrijper, een DFX 36 sloophamer en nieuwe graafbakken.

OilQuick OQ 80

Ook Roseboom ziet de grote voordelen in van een volledige hydraulische snelwisselsysteem. Juist omdat een sloopkraan vervangen moest worden, werd dat meteen in overweging mee genomen. Daarom is meteen de keuze ook gemaakt om te investeren in een OilQuick OQ 80 hydraulische snelwissel en nieuwe sloopwerktuigen bij de nieuwe sloopkraan. Grote voordeel voor Roseboom is dat de nieuwe sloopkraan hierdoor toch een slag kleiner en minder zwaar hoeft te zijn en hierdoor breder ingezet kan worden, En toch nog steeds hetzelfde werk verricht en productie behoudt, wat niet onbelangrijk is. Met Demarec sloopwerktuigen had Roseboom al uitstekende ervaringen en OilQuick hydraulische snelwissels hebben zich dan ook al jaren bewezen en zijn degelijk gebleken. Omdat ook de bestaande sloopwerktuigen aan vervanging toe waren en wederom voor Demarec gekozen is en zij ook de importeur zijn voor OilQuick zijn. Voordeel is dat alles bij dezelfde leverancier vandaan komt. Ander bijkomstig groot voordeel is dat bij Demarec direct de nieuwe sloopwerktuigen hiertoe aangepast kunnen worden en direct de speciale OQ-kopplaten gemonteerd kunnen worden. Demarec heeft hiermee de nodige ervaring en expertise en garandeert een uniforme op- en ombouw. Datzelfde geldt ook voor de bakken die hiertoe aangepast en omgebouwd moeten worden. Roseboom heeft hierdoor 100% zekerheid op kwaliteit en betrouwbaarheid en heeft slechts te maken met één aanspreekpunt voor advies, opbouw en algehele support.

De OilQuick OQ 80 hydraulische snelwissel heeft een gewicht van 320 kg. en een breedte van 590 mm. De penafstand bedraagt 670 mm. Dit type systeem is geschikt voor graafmachines in de gewichtsklasse tussen de 25 en 40 ton en is daarom perfect voor aan de Hitachi ZX 350LC-7 Straight Boom. Ook wordt dit type vaak gekozen voor aan een 3-delige sloopgiek en sloopkranen in de 50 tons gewichtsklasse en met 28 meter sloopgiek. Omdat hiervoor een aanbouwdeel gebruikt wordt met een gewicht tussen 2,5- en 3,5 ton en OQ 80 hierbij het beste past. De snelwissel heeft 6 hydraulische aansluitingen en er is een optie voor elektrische aansluiting. De OQ 80 heeft 2 aansluitingen van ½”, 2 van ¾” en 2 van 1”. De OilQuick adapterplaten welke aan het sloopwerktuigen gemonteerd zijn garanderen een perfecte spelingsvrije passing op het snelwisselsysteem. Daarbij wordt onder volledige machinedruk het uitrustingsstuk welke voorzien is van originele OilQuick adapter assen vergrendelt. In samenspel met de conische werking van de adapterplaat in combinatie met snelwissel wordt speling voorkomen. Dit zorgt voor hoge betrouwbaarheid van het systeem en een lange levensduur zonder speling. Tot wel 10.000 uur is mogelijk.

Demarec MQP-45 Multi-Quick processor

Voor aan de Hitachi ZX 350LC-7 sloopkraan is gekozen voor een nieuwe MQP-45 Multi-Quick processor. Deze past qua gewicht perfect aan de nieuwe sloopkraan en kan er goed mee overweg. Ondanks dat door de Straight Boom het werkbereik groter is. Zelfs volledig gestrekt en over de zijkant is dat geen probleem. Met de vorige Demarec MQP Multi-Quick processor was Roseboom dan ook zeer tevreden. Deze heeft zich echt bewezen qua efficiëntie en productiviteit. Demarec maakt ook bij de Multi-Quick processors gebruik van de gepatenteerde en kenmerkende DemaPower techniek. Al sinds 2004 wordt dit in de cilinders van de MQP multi-processors toegepast. Deze bijzondere cilindertechniek is een eigen Demarec innovatie waarbij niet slechts twee maar 4 drukkamers worden toegepast. Hierdoor wordt maar liefst 20% hoger kracht bereikt ten opzichte van de concurrentie. Door toepassing van een dubbelwerkend snelgangventiel wordt de cyclystijd voor open en sluiten behoorlijk verhoogd. Binnen 5 seconden is de bek open en dicht. Wat uiteindelijk resulteert in een fors hogere productie. Door de DemaPower cilinder met astappen (Trunnion Design) horizontaal in het basisjuk te plaatsen, heeft de schaar een bijzonder gunstig zwaartepunt en een betere krachtcurve tijdens het sluiten van de bek. Wat ook zeer belangrijk is en geen enkele fabrikant toepast op de cilinder is een ventiel dat te hoge druk voorkomt aan de stangkant van de cilinder. Dit kan ontstaan wanneer bijvoorbeeld een snelkoppeling of kogelkraan kapot gaat en te hoge retourdruk wordt opgebouwd. Het wisselen van de bekken is zeer eenvoudig, gemakkelijk en snel uit te voeren dankzij het DemaLink systeem. Door een kogelkraan om te zetten worden dan de cilinders bedient welke de bek vergrendelen en zo snel van bekken gewisseld kan worden.

De MQP-45 is geschikt voor graafmachines met een eigen gewicht tussen de 32-50 ton. De maximale werkdruk ligt daarbij op 380 bar voor het openen en sluiten. Hiervoor wordt tussen de 200-300 L./min. gevraagd. Het roteren vraagt tussen de 40-60 L./min. en een werkdruk van 140 bar. Grote voordeel van dit concept is dat met slechts één aanbouwdeel en daarbij de keuze uit diverse bekken al het voorkomende sloopwerk kan worden uitgevoerd. Slopen van beton, knippen van staal en tanks tot vergruizen. Allemaal met hetzelfde sloopwerktuig. De C-combibek is geschikt voor primair sloopwerk en is geschikt voor zowel het knippen van beton en staal. De speciale tand zorgt voor optimaal breken van beton en de lange knipmessen voor het snijden van staal en betonijzer. De D-demolition bek wordt toegepast voor knippen van zware betonconstructies en is voorzien van een speciale splijttand in de bovenbek. Korte messen achterin maken dat wapeningsijzer goed door te knippen is. De P-vergruisbek is breed en beschikt over een brede wisselbare tandenplaat en wisselbare tanden en geschikt voor secundair sloopwerk. Hiermee wordt het betonijzer van het beton gescheiden. De S-schrootbek wordt ingezet voor de sloop van stalen constructies. Hierdoor wordt de MQP een echte schrootschaar. De tip van de bek en de wisselbare knipmessen zijn zodanig gepositioneerd zodat door de rechte onderbek er een zeer hoge knipkracht is. Voor het knippen van dunwandig plaatmateriaal en tanks is er dan nog de speciale T-tankbak. Het gewicht van de MQP-45 Multi-Quick processor ligt gemiddeld rond de 3,3-3,5 ton.

DRG-36 sloop- en sorteergrijper

In Amersfoort wordt direct de nieuwe bijna 2.300 kg. wegende DRG-36 sloop- en sorteergrijper direct ingezet om het laatste van de 4 overgebleven woonblokken te slopen. Daarbij wordt ermee gesloopt en ook direct de vrijkomende materialen gesorteerd en in de diverse containerbakken geladen. De Demarec DRG-36 sloop- en sorteergrijper is geschikt voor graafmachines in de gewichtsklasse tussen de 30-50 ton en heeft een inhoud van 960 liter en sluitkracht van 92 kN. De Demarec grijpers genieten een uitstekende reputatie omwille van de kracht en lange levensduur. Daarbij wordt een robuuste constructie van het juk gebruikt door het toepassen van een Delta-Box frame. Hierbij worden breed gelagerde scharnierpunten en over gedimensioneerde pennen en bussen gebruikt. Tijdens het slopen en sorteren komen erop nogal wat krachten vrij en dit bij elkaar resulteerrt in een lange levensduur van de de sloop- en sorteergrijper als ook de pennen en bussen. Daarbij wordt slechts één cilinder toegepast met een grote diameter. Deze levert veel sluitkracht en verder nog beschikt over een lasthoudventiel. Zodat het materiaal goed vastgehouden blijft worden in de grijper. De schalen van de grijper zijn gemaakt uit hoogwaardig materieel en geperforeerde rompplaat. Dit zorgt voor een lager eigen gewicht van de grijper waarbij de torsiestijfheid behouden blijft. De cilinder is voorzien van einddemping zodat zeer nauwkeurig en precies gesloopt en gesorteerd kan worden en de cilinder een lange levensduur heeft omdat zo klappen worden opgevangen. De draaikrans is dubbel gelagerd en voorzijn van hoogbelastbare draaimotoren welke voorzien zijn van shockventielen. De onderschroefmessen zijn eenvoudig en snel te wisselen en hebben een hardheid van HB 500.

Demarec DFX-36 sloophamer

Tot slot investeerde Roseboom eveneens in een gloednieuwe Demarec DFX-36 sloophamer. De hamer weegt rond de 2.900 kg. en is geschikt voor graafmachines met een gewicht tussen de 28 en 38 ton. Met een compleet leveringsprogramma sloophamers, die Demarec sinds 2019 op de markt brengt, kan men slopers een nog completer aanbod aan sloopwerktuigen bieden en leveren. Dat kan, omdat de Italiaanse hamerfabrikant Hammer ook onderdeel is van de Kinshofer Groep. Hammer produceert al jarenlang sloophamers en sloopwerktuigen. De DFX-36 sloophamer levert 8.500 Joules aan slagenergie en heeft een beiteldiameter van 160 mm. De maximale werkdruk bedraagt 180 bar. De sloophamer kan maximaal een retourdruk van 25 bar aan en vraagt tussen de 180-240 L/.min. De slagfrequentie ligt tussen de 340 en 700 slagen per minuut. De Demarec DFX sloophamers zijn geschikt voor zowel primair als secundair sloopwerk. Ook kunnen ze optioneel worden aangepast om onder water te kunnen slopen en worden voorzien van persluchtaansluiting. De hamers onderscheiden zich door de perfecte verhouding tussen het eigen gewicht en de slagkracht en slagenergie. Daarbij wordt gebruik van stikstofkamer waarmee energie wordt teruggewonnen. De sloophamer heeft daarom meer vermogen en slagkracht en minder trillingen. Hierdoor worden de onderhoudskosten gereduceerd.

Optioneel is er de keuze voor montage van een automatisch vetsmeersysteem. Regelmatig smeren is van groot belang en voorkomt slijtage van beitelbussen. Door montage van een automatisch vetsmeersysteem wordt de hamer altijd op tijd gesmeerd en met de juiste hoeveelheid vet. Daardoor worden onderhoudskosten aan sloophamers ook belangrijk bepaald. De DFX-36 van Roseboom is dan ook met deze optie uitgerust. De hydraulische slangen zijn voorzien van slangbescherming en zijn volledig door de behuizing beschermd. Dit maakt dat de sloophamers vooral ook bij het werken in krappe ruimtes geschikt zijn. De slagfrequentie van de DFX-sloophamers kan handmatig worden geregeld. Hiertoe bevindt zich aan de zijkant van de hamer een klep waardoor deze eenvoudig aangepast kan worden. Standaard is de hamer voorzien van een beveiliging tegen ‘blank-firing’. Dat wil zeggen dat de hamer geen loze slagen maakt wanneer de beitel niet in contact is met het materiaal. Dit draagt ook belangrijk bij aan snelle slijtage van de beitelbussen. De zuiger van de sloophamer heeft een speciale vorm. Dit resulteert in constante slagenergie en voorkomt kans op breuk. Optioneel is ook nog eens een anti stof systeem verkrijgbaar. Daarbij is in de onderste beitelbus een extra stofafdichting gemonteerd. Dit voorkomt dat vuil en stof het hamercircuit binnendringt. Deze optie wordt ook veel gekozen omdat dit ook bijdraagt aan lagere onderhoudskosten en lange levensduur van de sloophamer. Roseboom investeert niet alleen in een nieuwe duurzame en zeer complete sloopkraan, maar ook direct voor een OilQuick OQ 80 volledig hydraulische snelwissel. In combinatie met de nieuwe Demarec sloopwerktuigen en bakken vormt dit een slimme en ijzersterke combinatie!

Informatie:

Importeur Nederland:

Demarec Demolition & Recycling Equipment B.V. 
tel. +31 (0)485 442 300
http:/www.demarec.com
http://www.hetnieuwewisselen.nl

Importeur België:

Tramac Benelux nv
tel. +32 (0)32 4 263 99 84
http:/www.tramac.be

Roseboom Groep
tel. +31 (0) 0)88 6007 620
http://www.roseboomede.nl

 

Video van de Hitachi ZX 350LC-7 Straight boom met nieuwe Demarec DRG-36 sloop- en sorteergrijper: