Sany SCE 600TB is kranige primeur

Kraanverhuur Van der Vlist B.V. heeft Europese primeur met eerste Sany SCE 600TB telscoopkraan op rupsen

Sany behoort qua aantallen geproduceerde machines tot één van de grootste fabrikanten van bouwmaterieel. Ook op het gebied van hijskranen behoort de fabrikant zeker qua aantallen tot de absolute wereldtop. De Chinese fabrikant heeft komende jaren zeker flinke en serieuze ambities voor Europa en wil dan ook echt marktaandeel behalen. Qua ontwikkeling heeft Sany absoluut niet stil gezeten en zijn zeer grote sprongen gemaakt. Waarbij goed geluisterd is naar de veeleisende Europese gebruikers. Die wensen en hun feedback zijn dan ook echt vertaald in compleet nieuwe ontwikkelde modellen machines. Waarbij de grondverzetmachines en hijskranen zeker niet onderdoen qua prestaties en capaciteit en zeker heel goed mee kunnen komen. Een groot extra voordeel is dat Sany machines prijstechnisch zeer aantrekkelijk zijn. In de Benelux en Europa zijn de afgelopen jaren behoorlijk wat Sany rupshijskranen verkocht aan kraanverhuurders, funderingsbedrijven; en had de fabrikant hiermee zeker groot succes.

Door de steeds strenger wordende emissienormen van motoren, waaraan fabrikanten moeten voldoen waren helaas de aantal verkochte Sany hijskranen in Europa enkele jaren geleden nog te laag. En was het voor de Chinese fabrikant op dat moment niet rendabel en interessant genoeg om nieuwe modellen te gaan ontwikkelen. In China en de rest van de wereld was de vraag naar de kranen op dat moment enorm groot. Met als resultaat een flink tekort aan productiecapaciteit waar de fabrikant dan ook met het probleem zat om aan die vraag te kunnen voldoen. Daarom is gekozen om de productiecapaciteit dan ook eerst daarvoor te gaan gebruiken waardoor de prioriteit even niet bij Europa lag. Echter, dat is nu helemaal voorbij. De klanten van de Sany rupskranen zijn nog altijd zeer tevreden en er is nu weer grote vraag en markt. Sany heeft echte groei ambities voor Europa en heeft de afgelopen jaren zeker niet stil gezeten. Er zijn er voor de Europese markt nieuwe typen hijskranen ontwikkeld en deze zijn direct leverbaar. De fabrikant komt nu stevig terug met nieuwe rupshijskranen, ruwterreinkranen, telescoopkranen en telescoopkranen op rupsen welke allemaal voorzien zijn van EU Stage 5 motoren.

SanyCranes.Services

Echter, het probleem was dan ook nog eens dat er geen dealer meer voor Sany hijskranen was. Ook voor grondverzetmachines was dat het geval. Sinds vorig jaar is SanyCranes.Services de nieuwe importeur van Sany hijskranen voor Europa geworden en is DNL Machines en Equipment als Nederlandse importeur voor de verkoop van de grondverzetmachines aangesteld. Sany Cranes.Services is onderdeel van UCM Holland uit Sassenheim. Voor de verkoop van de Sany kranen is Roland Quarré verantwoordelijk. Men had al ervaring sinds 2008 met Sany rupskranen omdat Verschoor Kraanverhuur al 3 stuks 50 tons rupskranen in het kranenpark heeft en daarover zeer te spreken is. Deze hebben zich in de loop der jaren uitstekend bewezen en zijn betrouwbaar en degelijk gebleken en hebben hun geld echt verdiend. Waarmee de kwaliteit van de Chinese kranen zeker bevestigd wordt waar velen toch nog steeds aan twijfelen. UCM Holland heeft het volste vertrouwen in de fabrikant en haar producten. Nu Sany weer terug komt met nieuwe kraanmodellen voor de Europese markt en UCM Holland daarvoor perspectief ziet, is vorig jaar dan ook besloten om voor Europa importeur te worden voor de Sany hijskranen. Voor de verkoop en service is dan ook speciaal SanyCranes.Services opgericht. Het negatieve imago dat velen hebben over Chinese kranen is volledig onterecht en blijft helaas wel lang hangen. Echter, qua ontwikkelingen zijn er enorme sprongen gemaakt en is vooruitgang geboekt. Je kunt en mag absoluut de nieuwste modellen niet met de ouderen vergelijken. Dat zien de klanten nu dan ook en raken steeds meer overtuigd van de kwaliteit.

Wat voor klanten bij aanschaf van kranen natuurlijk ook erg belangrijk is, is de dealer. Goede service en technische ervaring is erg belangrijk en moet ook gegarandeerd worden, willen klanten een kraan kopen. Dat is bij SanyCranes.Services dan ook gegarandeerd. Als eerste is goed over service nagedacht en is dit zeer goed georganiseerd voordat men echt met verkoop gestart is. UCM Holland heeft generaties lang een schat aan technische know-how op kranengebied opgebouwd en beschikt dan ook over een groot team van zeer ervaren en deskundige monteurs die weten waar ze over praten. Daarbij is tevens een goede en snelle onderdelenvoorziening van groot belang en telt mee voor de klant bij aanschaf. Zo is het niet alleen de prijs die bepalend is. SanyCranes.Services heeft dan ook zelf geïnvesteerd in veel onderdelen voor de nieuwe kranen welke nu al op voorraad liggen en is een geheel nieuw onderdelenmagazijn in Lisse gerealiseerd. Voor Sany is de gunstige ligging van het onderdelenmagazijn centraal in Europa in Lisse en de locatie van de importeur in Sassenheim een groot voordeel en licht op steenworp afstand van Schiphol. Op het gebied van motoren heeft men dan ook duidelijke afspraken gemaakt met Diesel Motoren Service (DMS) voor onderhoud en service van de Cummins EU Stage 5 dieselmotoren welke in de nieuwe Sany hijskranen worden toegepast. Daarvoor zijn er 4 servicepunten tot de beschikking. Deze goede basis is belangrijk en schept flink vertrouwen. Van daaruit kan men flink kan gaan groeien met Sany hijskranen.

Kraanverhuur Van der Vlist B.V.

Inmiddels zijn er in zeer korte tijd diverse modellen Sany telescoopkranen op rupsen verkocht en door SanyCranes.Services uitgeleverd. Er zijn nog vele nieuwe kranen onderweg naar Europa en besteld. De meesten zijn zelfs ook al verkocht! Hieruit blijkt nu al overtuigend het succes van de Sany kranen en de inzet van importeur en kan men meer dan terecht spreken over een succesvolle comeback in Europa. De klanten hebben nu echt nog meer vertrouwen gekregen in Sany kranen. Omdat er een importeur is die jarenlang ervaring heeft met hijskranen en service ook echt geregeld is en ook echt achter het merk staat en zich hiervoor inzet. Zo werd de eerste 80 tons SCE 800TB telescoopkraan verkocht aan Altez Constructie Groep uit Tielt (B) en de eerste 60 tons SCE 600TB aan Kraanverhuur van der Vlist B.V. uit Reeuwijk. Voor Bouwmaterieelbenelux.com een goede reden om deze primeur te bezoeken en in praktijk te zien. We spaken dan ook uitgebreid met Roland Quarré en waren aanwezig bij het transport en aflevering van de nieuwe telescoopkraan op rupsen. Kraanverhuur Van der Vlist B.V. is bijna 20 jaar geleden door Peter van der Vlist en oorspronkelijk als aannemersbedrijf opgericht. Voor de eigen bouw- en betonprojecten waren dan ook hijskranen nodig. In de loop der jaren is dan ook continue geïnvesteerd in eigen kranen. Zo is er op dat gebied veel expertise en ervaring. Met deskundige, gecertificeerde en gemotiveerde machinisten. Zo is uiteindelijk de eigen afdeling kraanverhuur ontstaan en werkt men nu ook voor andere aannemers. Ook is men gespecialiseerd in betonbouw en wordt dit in opdracht van hoofdaannemers uitgevoerd.

Complete betonbouw projecten worden uitgevoerd of alleen betonwerk voor nieuwe funderingen waarna aannemers zelf verder gaan bouwen. Op het project in Rijnsburg waar de nieuwe Sany SCE 600TB wordt ingezet worden niet alleen de nieuwe funderingen voor de nieuwe huizen gerealiseerd en worden dan ook de betonnen elementen van de nieuwe huizen worden geplaatst en gemonteerd. Zo beschikt Kraanverhuur Van der Vlist B.V. over een mini hijskraan, verreiker, mobiele telescoopkraan, mobiele torenkraan, 3 snelmontage kranen en dan nu over een telescoopkraan op rupsen. Tevens is Bouwconstruct een belangrijk bedrijfsonderdeel en is een eigen ontwikkelingsbedrijf. Waarbij alle 4 bedrijfsonderdelen goed samenwerken. Zo wordt grond gekocht en een project ontwikkeld. Waar dan vervolgens het aannemersbedrijf de bouwwerkzaamheden uitvoert en dan betonwerk bij komt kijken. Waar dan ook weer hijskranen voor nodig zijn. Een mooi voorbeeld is een actueel project in Ter Aar wat op dit moment gerealiseerd wordt. Hier worden 50 nieuwe huizen gerealiseerd. De kracht van het bedrijf licht het hem in het feit dat men van alle markten thuis is en alle vakmensen, expertise en materieel allemaal zelf in eigen huis heeft. Groot voordeel voor klanten is dat snel geschakeld kan worden.

Toegevoegde waarde

De nieuwe 60 tons Sany SCE 600TB telescoopkraan op rupsen biedt Van der Vlist nu nog meer mogelijkheden en grote voordelen. Dit type hijskraan is ideaal voor de werkzaamheden welke allemaal uitgevoerd worden. Een telescoopkraan kan nu flexibel worden ingezet en rijden met last. Op het project in Rijnsburg waar de telerups wordt ingezet is de ruimte beperkt en zijn de bouwwegen smal. Een telescoopkraan moet afstempelen en deels op de bouwweg staan. Daardoor wordt ander bouwverkeer constant gehinderd. Een telescoopkraan op rupsen kan zo even weg rijden en heeft dezelfde hijscapaciteit. Met een eigen telescoopkraan op rupsen wordt ook de inzetbaarheid verhoogt. De kraan wordt niet alleen ingezet bij de betonbouw van funderingen maar nu ook direct ingezet bij het hijsen en monteren van de casco prefab elementen van de huizen. Waar anders de hoofdaannemer een kraan voor moest inhuren. Van de Vlist neemt alles uit handen en zo wordt efficiënt gewerkt. Voordeel van een telescoopkraan op rupsen is dat zo eenvoudig en snel naar een nieuw blok huizen kan worden gereden zonder dat de kraan ingepakt hoeft te worden. Dat is wel het geval met een telescoopkraan. Op 1 dag kunnen zo meerdere elementen geplaatst worden op verschillende blokken en wordt de productiviteit dan ook flink verhoogd. De Sany SCE 600TB heeft voor zijn klasse een zeer lange hoofdgiek van maar liefst 46 meter! Dat maakt de kraan onderscheidend ten opzichte van andere fabrikanten. De hoofdgiek is 11,88 meter lang en bestaat uit 5 delen. De giekdelen zijn gemaakt van hoogwaardig staal en hebben een U-vorm. Dit resulteert in een sterke hijstabel. Waarbij geen enkele cilinder met verpenning wordt gebruikt maar traditioneel systeem met cilinders en kabels. Wat niet altijd het geval is bij andere fabrikanten.

Extra hoofdgieklengte kan men nog verkrijgen door montage van een enkele 9,2 meter lange of 16 meter lange dubbele jib. Van der Vlist heeft gekozen voor een dubbele jib. De jib is onder een hoek van 0, 15 of 30 graden verstelbaar. Standaard is de telescoopkraan voorzien van 2 hoofdlieren welke een maximale reeptrek hebben van 5,2 ton en kabeldiameter van 18 mm. Voordeel ten opzichte een vakwerkgiekkraan is dat de kraan zeer snel operationeel is en veel minder tijd vraagt voor op te bouwen of af te breken. Ook is minder transportmaterieel nodig. Van der Vlist heeft gekozen voor een 60 tonner omdat hiermee voor hun het meeste werk verricht kan worden en beschikt over voldoende capaciteit en gieklengte. De kraan is nog steeds goed te transporteren en compact. Een 80 tonner is een gewichtsklasse hoger maar toch een zeer compacte kraan. Bij aanschaf is er zeker naar andere fabrikanten gekeken. Uiteindelijk heeft de zeer gunstige prijs een belangrijke doorslag gegeven om voor een Sany SCE 600TB te kiezen. Net zo belangrijk argument is dat er een importeur achter staat welke kennis en ervaring met hijskranen heeft inclusief onderdelenvoorziening die service vooraf goed geregeld heeft. Wat de garantie geeft dat stilstand tot een minimum wordt beperkt. Dat moet klanten veel vertrouwen geven in SanyCranes.Service en klanten over de streep trekken en overtuigen om voor Sany kranen te gaan kiezen. Voor Van der Vlist telt ook mee dat Sany in Azië zeer groot is en zeker het vertrouwen heeft in de fabrikant en de kranen.

Eenvoudig transporteren

Groot voordeel van telescoopkranen op rupsen is dat ze eenvoudig en snel te transporteren zijn. In totaal weegt de Sany SCE 600TB zo rond de 65 ton. Dit is met 19 ton ballast. De kraan kan zijn ballast zelf middels cilinders afzetten en optrekken. Door het ballast te demonteren wordt het transportgewicht gereduceerd. Echter, voor het transport van de nieuwe kraan over een korte afstand van slechts 5 kilometer van Sassenheim naar Rijnsburg kon het ballast blijven zitten en verzorgde C. Zwagerman het transport. En was het totale gewicht en de transportafmetingen geen probleem. Het grondballast weegt 12,6 ton. Hierop komen nog zowel links als rechts 2 blokken ballast te liggen van elk 1,6 ton. De transportlengte van de SCE 600TB bedraagt 14.717 mm. En de transport hoogte 3.300 mm. Hierbij is goed nagedacht over de railings welke op de machine gemonteerd zijn vanwege de veiligheid en om te klappen zijn voor transport en niet gedemonteerd hoeven te worden vanwege de transporthoogte. De transportbreedte bedraagt slechts 3 meter wanneer de onderwagen volledig is ingeschoven. Volledig uitgeschoven is de onderwagen 4,8 meter breed. De rupsplanten zijn 800 mm. breed en de rupsen zelf zijn 6.177 mm. lang. De kraan heeft over de achterkant van het ballast een draaicirkel van slecht 4,4 meter.

De Sany SCE 600TB hijst maximaal 60 ton op 3 meter vlucht bij volledig ingeschoven mast. Volledige uitgeschoven tot 46 meter tilt de kraan op minimale vlucht van 9 meter daarbij nog 10 ton. Op maximale vlucht van 38 meter bedraagt het maximale hijsvermogen 900 kg. In Rijnsburg wegen de betonelementen tussen de 2,5 en 4,3 ton. Perfect waar de nieuwe telescoopkraan op rupsen van Van der Vlist uitstekend tot zijn recht komt en het hier de ideale hijskraan maakt vanwege de vele voordelen en flexibiliteit. De cabine is zeer ruim en comfortabel en kan dan ook kantelen. Er is gekozen voor een camera in de kop van de mast en beeldscherm in de cabine. Zodat de machinist nog beter de last kan zien en volgen. Wat ook ideaal is dat de SCE 600TB uitgerust is van radiografische afstandsbediening. Dat is erg handig bij het opbouwen en afbreken van de kraan en het hijsen van het ballast. Ook bij lastig hijswerk en slecht zicht, kan de machinist zelf er bij zijn en de kraan bedienen. Op het display van de radiografische afstandsbediening zijn dan ook nog altijd de tabellen en actuele hijsgegevens af te lezen. SanyCranes.Services bouwde dan op speciaal verzoek nog extra werkverlichting op welke aan de hoofdgiek gemonteerd is en versteld kan worden. Zodat ook in donkere dagen er altijd goed licht is op het werk.

Hoge verwachtingen

Als krachtbron kiest Sany voor een 6-cilinder Cummins B6.7 dieselmotor welke aan de EU Stage 5 emissienormen voldoet. Deze heeft een vermogen van 145 kW. bij 1.800 omw./min. Daarmee is de kraan ook nog eens duurzaam inzetbaar op de bouwprojecten doordat er veel minder uitstoot is van CO2 en NOx. Dat is waar bouwers tegenwoordig bij inzet van materieel op projecten steeds vaker naar gaan kijken. Dat is ook een voordeel waarmee Kraanverhuur van der Vlist zich nu met de nieuwste Sany hijskraan kan onderscheiden. De nieuwe Sany SCE 600TB is dan ook in de blauwe bedrijfskleuren gespoten door spuiterij Gouweleeuw B.V. uit Emmeloord. Gouweleeuw is gespecialiseerd in het spuiten van bouwmaterieel en kranen en levert kwaliteit op het gebied van spuitwerk. Na als eerste een Sany SCE 800TB in Europa verkocht te hebben aan Altez, volgde Van der Vlist als eerste met een 60 tons rupskraan. Daarnaast heeft M. Verschoor B.V. 3 Sany rupskranen aangeschaft. In elk geval is Sany met de hijskranen weer terug van weggeweest. Gezien de verkochte aantallen machines door Sany Cranes.Services kan men echt nu al spreken over een groot succes en zijn de verwachtingen hoog. Dat is mede te danken aan een goede importeur en de service welke erbij hoort en gegarandeerd wordt en de ervaring welke de importeur heeft op het gebied van kranen. Binnenkort schenken we ook aandacht op www.bouwmaterieelbenelux.com aan de nieuwe SCE 800TB van Altez en een nieuwe 100 tons rupshijskraan. In ieder geval hebben zowel Kraanverhuur Van der Vlist B.V. als wel Sany Cranes.Services met de eerste SCE 600TB in Europa een kranige primeur!

Informatie:

Importeur Europa:
Sany Cranes.Services B.V.
tel. +31 252 255 255
http://www.sanycranes.services
sales@sanycranes.services

Kraanverhuur Van der Vlist B.V.
tel. +31 6 180 124 05
http://www.kraanverhuurvandervlist.nl