Hitachi ZX 250LC-7 graafmachine voor Kloosterman B.V.

Eén van de oudste klanten blijft groeien met Hitachi graafmachines.

Begin juni nam Kloosterman een nieuwe Hitachi ZX 250LC-7 in ontvangst. Deze is geleverd door Hitachi dealer Pladdet uit Biervliet. Voor machinist Dave van der Vliet betekende dit na 10 jaar en 15.000 uur het afscheid van “zijn” vertrouwde Hitachi ZX 250LC-5 graafmachine. “Er is nauwelijks een sleutel aan te pas geweest en hij draait nog net als hij nieuw was,” volgens Daaf. Toch was hij erg blij dat hij de nieuwe ZX 250-7 in gebruik mocht nemen. “De soepele bediening en de ergonomische cabine waarbij werkelijk aan alles is gedacht maken de machine een genot om mee te werken.”

Kloosterman is één van de oudste Hitachi-klanten in Nederland en werd opgericht in 1915. Het bedrijf is nu in handen van Carlo Kloosterman, achterkleinzoon van de oprichter, en zijn neef Jan Kees Kloosterman. Kloosterman BV heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld van een agrarisch loonbedrijf tot een onderneming gespecialiseerd in grote projecten en overheidscontracten voor onderhoud van waterwegen en verhuur van materieel in het zuidwesten van het land.

Graafmachinepioniers

“Midden jaren 70 groeiden de steden hard en was er grote behoefte aan graaf- en grondwerken, dus hadden we grotere graafmachines nodig”, vertelt Carlo. “Vervolgens is de overheid in 1984 grootschalig gaan investeren in dijkbouw. Tussen 1984 en 2015 heeft ons bedrijf zich met dit soort werk kunnen uitbreiden en hebben we bovendien flink wat expertise opgedaan.”

De eerste Hitachi-graafmachine, een UH06, werd in 1979 door Kloosterman BV gekocht, gevolgd door een UH07 in 1980. Carlo’s vader Adrie en zijn oom Jan runden toen het bedrijf en hebben nog steeds kopieën van de originele facturen en foto’s van deze machines. “Mijn vader zei dat het voor hen destijds een flinke stap was om een Hitachi, een machine uit Japan, en niet een van een Duits merk aan te schaffen”, vertelt Carlo. “Mijn oom was bovendien de eerste die een longreach graamachine bestuurde met een enorm horizontaal bereik: een ZX 250 met een bereik van 22 meter.”

Het bedrijf is over de jaren heen blijven investeren in Hitachi-bouwmaterieel. “Ik denk we in totaal zo’n 40 tot 50 Hitachi-machines hebben gehad. De beste van allemaal is wel de ZX250, omdat deze goed bij kleine en bij grote projecten kan worden ingezet.” Het machinepark van Kloosterman BV heeft nu 12 Hitachi-machines: een ZX 60, een ZX 80, een ZX 135, twee ZX 250LC’s, twee ZX 290’s met een bereik van 14 meter, drie mobiele graafmachines en twee ZX 300-6’s (een met een bereik van 18 meter en een met een bereik van 22 meter). En nu is één van de ZX 250LC’s dus vervangen voor een nieuwe -7 versie.

Bewezen betrouwbaarheid

Kraanmachinist Daaf van der Vliet werkt al 10 jaar op ‘zijn’ Hitachi ZX 250LC-5-graafmachine. “Het is een kwalitatief hoogwaardige machine en in de 15.000 uur dat ik ermee heb gewerkt, heb ik er dan ook nog nooit problemen mee gehad”, vertelt hij. “Hij is heel stabiel en gemakkelijk te besturen.”

Bij een recent project in ’s Heerenhoek, vlak bij Borssele, heeft hij de middelgrote graafmachine gebruikt voor het grondwerk voor de plaatsing van nieuwe hoogspanningsmasten. Daaf is in dienst van Kloosterman BV en heeft sinds hij in 1975 is begonnen met werken zeer veel ervaring met onder andere Hitachi-graafmachines opgedaan.

“Het grootste verschil tussen toen en nu is het comfort!” vertelt Daaf. “Je kunt nu ook veel sneller en makkelijker van bak wisselen. Ik stap ’s ochtends vroeg in de cabine en wanneer ik dan ’s avonds naar huis ga, voel ik me nog steeds relaxt.

De nieuwe Zaxis-7 graafmachine is dan ook een welkome aanvulling van het machinepark. De comfortabele cabine is aanzienlijk verbeterd, met geïntegreerde console- en stoelvering, de laagste geluidsniveaus op de markt en 20% minder trillingen dan eerdere modellen voor een soepele werking. Daarnaast zorgt de nieuwe vormgeving voor een 10% lager brandstofverbruik dan het voorgaande model. Het toonaangevende hydraulische systeem van Hitachi, het nieuwe TRIAS III, garandeert dat er buitengewone prestaties worden behaald bij vrijwel alle toepassingen. De superieure efficiency toont zijn nut bij het laden en bij zware graafwerkzaamheden.

Service en kwaliteit

Geleverd door Hitachi-dealer Pladdet en volgens de eisen van Kloosterman is de nieuwe machine ook voorzien van de kenmerkende “Kloosterman outfit.” Verder is de ZX 250-7 uitgerust met treeplanken rondom, leuningen, overdrukvoorbereiding en een centraal smeersysteem van Groeneveld. Kloosterman zelf voorzag de machine van een Trimble Earthworks 3D GPS systeem, waardoor de nieuwe generatie machine naar het hoogste niveau van nauwkeurigheid en efficiëntie wordt gebracht.

“We blijven steeds voor Hitachi kiezen wegens de uitstekende service van Pladdet, de ondersteuning van Hitachi in Oosterhout en de algemene kwaliteit van Hitachi-machines. We hebben ook besloten een tweede Zaxis-7-model te bestellen, een ZX 300LC-7, en we kijken er naar uit om deze te gaan gebruiken,” aldus Carlo. Hij is in 2000 in het bedrijf begonnen als een van 18 medewerkers. Tegenwoordig bestaat het team uit maar liefst 48 medewerkers.

Carlo is trots op wat zijn familie allemaal heeft bereikt en op de groei van het bedrijf. Dit succes wil hij natuurlijk maar al te graag voortzetten. De afgelopen jaren heeft hij zich beziggehouden met ISO-certificering en verbeteringen op het gebied van veiligheid en opleidingen voor medewerkers. “Zo zorgen we ervoor dat we hoog kwalitatief werk blijven leveren en daardoor dus ook steeds weer nieuwe projecten krijgen.”

Informatie:

Importeur Nederland:

Hitachi Construction Machinery Nederland NV
Tel. +31 (0)162 48 43 10
http://www.hitachicm.nl

Dealer:

Pladdet B.V.
Tel. +31 (0)115 481 351
http://www.pladdet.nl

Kloosterman B.V.
Tel. (0)113 341 402
http://www.kloostermanbv.com