Komatsu PC 210E elektrische graafmachine

Komatsu toont 20 tons Proterra elektrisch aangedreven hydraulische graafmachine voor het eerst op Bauma 2022

Komatsu zal voor het eerst op de Bauma 2022 een elektrische hydraulische graafmachine van 20 ton voorstellen aan het grote publiek. Daarmee speelt ook de Japanse fabrikant van grondverzetmachines in op een steeds grotere vraag vanuit de markt naar emissieloos en dus elektrische bouwmaterieel. De nieuwe PC 210E is uitgerust met een Proterra lithium-ion batterijsysteem. Daarmee is het een van de vele primeurs die Komatsu toont op de Bauma2022, een toonaangevende internationale vakbeurs voor bouwmachines die wordt gehouden in München van 24 tot 30 oktober. De machine wordt aangedreven door een lithium-ion batterijsysteem van het in de VS gevestigde Proterra. Sinds januari 2021 zijn de twee bedrijven hebben gezamenlijk elektrische middelgrote hydraulische graafmachines ontwikkeld en hebben in middels testen uitgevoerd op geavanceerde onderzoeksmachines bij klanten bouwplaatsen. Op de Bauma staat het prototype en de verwachting is dat de machine in het voorjaar van 2023 wordt geïntroduceerd in de Japanse en Europese markten en dan beschikbaar is.

Hydraulische graafmachines behoren tot de meest veelzijdige typen bouwmachines. Vooral in het bijzonder in de middelgrote klasse, worden deze gebruikt in een breed scala van werkterreinen en toepassingen. Voornamelijk in de meest zware graaf- en laadwerkzaamheden, die kracht en duurzaamheid vereisen om zware belasting te weerstaan. Dit model optimaliseert het volledige lichaamscontrolesysteem door te profiteren van Komatsu’s gepatenteerde coördinerende technologie. Het integreert specifiek de lithium-ionbatterij van Proterra technologie die een bewezen staat van dienst heeft voor gebruik in zware en commerciële voertuigen ingezet op verschillende gebieden over de hele wereld, met componenten van Komatsu, zoals de hydraulische pomp, controller en elektromotor voor de bediening van werkapparatuur.

Daarnaast heeft Komatsu: heeft een robuuste bescherming in de vork van een kooiconstructie ontwikkeld om de accupakketten extra bescherming te bieden. Als resultaat heeft Komatsu graafprestaties en duurzaamheid bereikt welke elijkwaardig zijn aan die van door een dieselmotor aangedreven hydraulische graafmachines. Bovendien is de hoge energie aan boord het Proterra Powered-batterijsysteem van de graafmachine. Daarmee is een werkdag tot 8 uur mogelijk wanneer de Komatsu PC 210E volledig is opgeladen.

Stil en comfortabel

De elektrische stroom maakt het mogelijk om comfortabel te werken in verschillende werkomgevingen zonder zich zorgen maken over lawaai en uitlaatemissies. Elektrische machines bieden grote voordelen wat betreft het geluid en zijn ideaal voor werkzaamheden in de stedelijke gebieden gebieden en nachtelijke bouwwerkzaamheden, enz. Ander voordeel is dat er door toepassing van een elektromotor er geen trillingen meer zijn zoals bij een dieselmotor. Dit zal ook de vermoeidheid van de machinist helpen te verminderen.

Naarmate het wereldwijde bewustzijn van klimaatverandering toeneemt, heeft Komatsu verklaard CO2 neutraal te zijn in 2050. Met als doel een duurzame samenleving te realiseren. Komatsu ontwikkelt in samenwerking met zijn partners elektrische bouwmachines om nul uitlaatgassen te bereiken met zero emissie en een aanzienlijke vermindering van geluidsemissies. Dit met de visie om veilige, zeer productieve, slimme en schone bouwprojecten van de toekomst te realiseren.

Technische gegevens Komatsu PC 210E elektrische graafmachine:

Capaciteit graafbak: 0,8 – 1,2 m3.

Transportlengte: 9.700 mm.

Transportbreedte: 2.980 mm.

Transporthoogte: 3.140 mm.

Zwenkradius over achterzijde: 3.020 mm.

Transportgewicht: 24.000 kg.

Motorvermogen: 123 kW.

Vermogen accupakket: 451 kWh.

Informatie:

http://www.komatsu.eu

Importeur Nederland:

BIA Nederland
tel. +31 (0)883 03 22 00
http://www.biagroup.com

Importeur België:

BIA België
tel. +32 (2) 689 28 11
http://www.biagroup.com