Komatsu PC 490-11 HRD sloopkraan met uniek K100 giekwisselsysteem is gamechanger

Innovatief Komatsu K100 giekwisselsysteem op PC 490-11 HRD garandeert hogere productiviteit op sloopprojecten.

Komatsu heeft voor de Komatsu PC 490-11 HRD sloopkraan een nieuw innovatief snelwisselsysteem ontworpen welke zorgt voor een baanbrekende revolutie op sloopprojecten. Het nieuwe K100 snelwisselsysteem maakt het mogelijk dat gieken snel, en dat zonder dat de machinist hiervoor de cabine hoeft te verlaten, in enkele minuten gewisseld kunnen worden. Eckert Industrieabbruch GmbH uit Lauda-Köningshofen heeft de wereldprimeur om als eerste de nieuwe Komatsu PC 490-11 HRD met K100 giekwisselsysteem in gebruik te nemen. Bouwmaterieelbenelux.com heeft dan ook de wereldprimeur gekregen om als eerste de nieuwe Komatsu sloopkraan in actie te mogen zien op zijn allereerste sloopproject in Bad Mergentheim (D). Hier werd de sloopkraan door Eckert ingezet bij een zeer complexe sloop van een verzorgingstehuis wat moet worden uitgebreid. Waarvan een deel moet blijven staan en het te slopen deel er pal tegen aan staat en volledig middels zagen ‘los gezet’ diende te worden. Daar direct tegen aan komt dan de nieuwbouw. Dat vraagt dan ook zeker veel ervaring op het gebied van diverse slooptechnieken en een sloopkraan waarmee zeer nauwkeurig en gecontroleerd gesloopt moet kunnen worden. Een specialistische klus waar Eckert dan ook direct zijn nieuwe aanwinst voor inzet en de nieuwe Komatsu PC 490-11 HRD zich daarvoor uitstekend leent en tot zijn recht komt.

Eckert Industrieabbruch GmbH is een echt familiebedrijf wat als sinds 1966 bestaat. Inmiddels is de vierde generatie actief binnen het bedrijf. Van oorsprong is het bedrijf gestart met grondverzet en is men van daaruit sloopwerk gaan uitvoeren. Heden ten dage behoort Eckert tot één van de grootste sloopbedrijven van Duitsland en voert men in het gehele land sloopprojecten uit. Industriesloop, zoals de bedrijfsnaam het al duidelijk zegt, behoort tot de specialismen en heeft op dat gebied een zeer goede reputatie bij opdrachtgevers. Men voort projecten ‘van Z tot A’ uit waarmee men niet alleen industrieel maar ook gewoon zwaar, hoog en specialistisch sloopwerk uitvoert, maar ook de sanering van schadelijke stoffen, asbestverwijdering, boren en zagen in beton, recycling en grondwerk. Zelfs worden al jaren dagelijks werkzaamheden in een groeve uitgevoerd met een PC 800-8 graafmachine waar grondstoffen hiervoor gewonnen worden en uiteindelijk cement van wordt geproduceerd. Met Komatsu machines heeft Eckert dan ook al jarenlang ervaring en heeft men met de Duitse dealer Schlüter Baumaschinen een goede relatie. Daarbij is ook de snelle en uitstekende service van groot belang. Zeker omdat Eckert landelijk werkt en Schlüter diverse servicevestigingen heeft, kan de sloopaannemer altijd rekenen op snelle ondersteuning en wordt stilstand voorkomen.

Kwaliteit en degelijkheid

De nieuwe Komatsu PC 490-11 HRD met K100 giekwisselsysteem is uitbreiding van het bestaande machinepark. Eckert had al een PC 450-8 HRD sloopkraan welke inmiddels meer dan 12 jaar in gebruik is en er vele bedrijfsuren erop heeft staan. De Komatsu sloopkraan heeft zich meer dan bewezen heeft en nog altijd dagelijks ingezet en is nog altijd bedrijfszeker. Zeker in het sloopwerk hebben machines veel te verduren en worden zwaar belast. Meestal zijn sloopmachines na zoveel uur echt aan vervanging bij dergelijke inzet. Dat zegt iets over de meer dan bewezen kwaliteit, degelijkheid en betrouwbaarheid van Komatsu machines waar de Japanse fabrikant dan ook al jarenlang bekend om staat. Eckert kan dat met veel Komatsu graafmachines en wielladers in het machinepark uit eigen ervaring en met volle overtuiging bevestigen. Daarbij kijkt men altijd zeker kritisch om zich heen bij aanschaf van nieuwe machines. Voor sloopwerk moeten machines toch beschikken over veelkracht en voldoende (hydraulisch) vermogen om met sloopwerktuigen te kunnen werken om productie te maken. Evengoed moeten ze flexibel ingezet kunnen worden voor diverse soorten sloopwerk en vraagt diverse uitvoeringen van sloopmachines. Dat is waar de PC 390-11 HRD en PC 490-11 HRD dan op al deze punten aan voldoen en er zijn diverse modellen verkrijgbaar in speciale rechte Straight Boom uitvoering. Het is niet voor niets dat vele sloopaannemers kiezen voor Komatsu sloopmachines en ze in Europa en de Benelux door BIA als warme broodjes verkocht worden. Omdat gewoon het gehele totaalplaatje klopt en ze uiteindelijk de laagste total cost of ownership hebben. Niet geheel onbelangrijk is eveneens het gunstige brandstofverbruik en het feit dat Komatsu sloopmachines als eerste een EU Stage 5 motor hebben. In de Benelux heeft BIA inmiddels de nodige Komatsu High Reach Demolition sloopmachines verkocht en geleverd en heeft daarmee een groot succes bij de sloopaannemers. Binnenkort besteden we op Bouwmaterieelbenelux.com daar ook nog aandacht aan. Voordeel is dat alles 100% origineel Komatsu is af fabriek en machines degelijk en robuust worden gebouwd en er continue strenge kwaliteitscontrole plaats vindt.

Giekwissel in 100 seconden

Qua ontwikkeling blijft de fabrikant niet stil zitten en volgt de markt en blijft innoveren en goed luisteren wat de sloopaannemers vragen. Revolutionair is dan ook het nieuwe Komatsu K100 giekwisselsysteem. Het K100 systeem zijn feitelijk de blokken waarmee de hydraulische als elektrische verbindingen automatisch worden gemaakt. Deze bevinden zich zowel aan de linker- als rechterzijde bij de sloopgiek en ter hoogte van de giekwissel. Ook de leidingen van het automatisch vetsmeersysteem zijn hierin verwerkt. Komatsu maakte al jaren gebruik van hydraulische pennen om het wisselen van korte giek naar lange giek, de combinatie van extensie met 3-delige sloopgiek (extended high-reach) of extensie met korte giek (medium-reach). Echter voor het aansluiten en loskoppelen van de slangen moest de machinist daarvoor wel altijd de cabine uit. Daarbij maakte Komatsu wel gebruik van speciale koppelingen welke geschikt zijn voor hoge werkdrukken en grote oliestromen. Het wisselen is zeker snel en veilig te doen en vraagt rond de 20-30 minuten.

Echter, dat is toch altijd wel een handeling die tijd vraagt. En kan dat sneller en veiliger? Dat antwoord is: ja! In Duitsland lopen al jaren sloopmachines met een hydraulische snelwissel in de giek, zodat automatisch in enkele minuten tijd en zonder te hoeven uitstappen van giek gewisseld kan worden en daar zeer populair zijn bij slopers en in zeer grote getallen verkocht zijn. Het concept werkt echt en daarvoor is toch zeker grote markt. Nadeel van dit type snelwisselsysteem in de giek is dat giekkoppeling toch enorm zwaarder wordt qua gewicht en flink verstevigd moet worden omdat de snelkoppelingen in het giekdeel en snelwissel ingebouwd moeten worden. Dit gaat zeer ten koste gaat van de kracht van de hefcilinders. Bovendien ziet de machinist er ook tegen aan tijdens het werken en beperkt toch deels het zicht bij werken op hoogte. Daarom heeft Komatsu nu het revolutionaire en innovatieve K100 systeem bedacht. Hiermee worden automatisch en in 100 seconden tijd de hydraulische verbindingen gemaakt.

Dit middels koppelblokken welke tegen elkaar geperst worden en gebaseerd zijn op het Lehnhoff hydraulische VarioLock snelwisselsysteem wat al jaren wordt toegepast en zich ook zeker bewezen heeft. Sinds enkele jaren is Lehnhoff dan ook voor de volle 100% eigendom van Komatsu. Daardoor is het nu voor Komatsu sloopmachines met het K100systeem nog eenvoudiger, veiliger en sneller wisselen van gieken mogelijk. Het wisselen van de gieken gaat 100% hands-free, 100% zonder mensen en gereedschap en 100% volledig automatisch vanuit de cabine. Daardoor wordt de efficiency en productiviteit op sloopprojecten enorm verbeterd en verhoogd. Voordeel van het K100 systeem is dat de koppelblokken links- als rechts van de giek zitten en niet in de giek! Hierdoor wordt het zicht niet gehinderd. Ook hoeft de complete snelwissel niet zwaarder uitgevoerd te worden en gaat niet ten koste van kracht en capaciteit. Een ander heel belangrijk en onderscheidend kenmerk is dat het K100 systeem een zeer grote oliedoorlaat heeft en daardoor minder hydraulische weerstand biedt. Dit resulteert in een lager brandstofverbruik en hogere temperatuur van de hydraulische olie. Omdat de blokken tegen elkaar geperst worden en niet in elkaar als ‘mannetje en vrouwtje’, kunnen ze ook speling aan is het risico op lekkage zeer gering. Dat is met andere systemen zeer hoog, omdat de O-ringen dan snel beschadigd raken als er speling is en tijdens koppelen. De Lehnhoff VarioLock en SQE hebben zich afgelopen jaren absoluut bewezen en zijn betrouwbaar gebleken en wordt daarom vanaf nu door Komatsu als K100 giekwisselsysteem op de PC 490-11 HRD toegepast. Echter, de snelkoppelblokken zijn wel speciaal opnieuw ontwikkeld voor deze nieuwe toepassing maar wel op dat principe gebaseerd. Vooral het uitlijnen en samenpersen bij het aan- en afkoppelen gaf nog wat uitdagingen waardoor wat aanpassingen gedaan moesten worden. Ook de controle en besturing van de functies en de bediening via het HMI touchscreen gaf stof tot nadenken. Dat heeft men goed weten samen te brengen. Het K100 snelwisselsysteem op de PC 490-11 is een optie. Er kan nog altijd gekozen worden voor het ‘traditionele’ systeem. Echter, gezien de grote voordelen die het oplevert en de enorme productiviteitsverhoging, is het zeker het overwegen waard om hiervoor te kiezen en met de tijd mee te gaan.

Krachtig en veelzijdig inzetbaar

De Komatsu PC 490-11 HRD kan altijd dankzij zeer veelzijdig en voor elk type sloopklus worden ingezet. Hoog, diep, ver of zwaar. Er zijn maar liefst 6 verschillende configuraties mogelijk. Juist nu dankzij het K100 giekwisselysteem waarmee in slechts 100 seconden tijd van giek kan worden gewisseld, is het nog eenvoudiger om altijd de juiste giekconfiguratie te kiezen. Het is nu: Select, Connect en Go. Door deze oplossing en ook slimme investering wordt nog efficiënter en sneller gewerkt. Hierdoor kan het zelfs een extra machine besparen. Als eerste is er dan een configuratie met de korte giek die in 2 standen kan worden gezet. Hiermee mag een een 5 ton zwaar sloopwerktuig gewerkt worden. In rechte stand komt de penhoogte op 13,5 meter te liggen. In gebogen stand bedraagt deze 10,5 meter en wordt gebruikt voor het verwijderen van zware funderingen. Dan is het mogelijk om de korte giek te gebruiken in combinatie met de bijna 4 meter lange extensie, de medium reach configuratie. Ook hierbij blijft het maximale gewicht van het sloopwerktuig nog altijd 5 ton. Hierop kan de korte giek ook weer in zowel rechte als gebogen stand gemonteerd worden. Dan komt de maximale penhoogte met korte giek in rechte stand in combinatie met extensie op 17,3 meter te liggen en in gebogen stand respectievelijk 14,5 meter. Met alleen de 3-delige giek bedraagt de maximale sloophoogte 28 meter. Hier mag dan nog met een schaar gewerkt worden van 3.350 kg.

Dan is er tot slot ook nog de mogelijkheid tot de extended reach configuratie. Dan wordt de 3-delige giek in combinatie met de extensie gebruikt. De maximale sloophoogte bedraagt dan maar liefst 32 meter. Wanneer gekozen wordt voor het optionele K100 systeem in plaats van het standaard snelwissel en koppelingen, dan is er wel een verschil. Het toolgewicht bij de normale snelwissel bedraagt maximaal 2.000 kg. en bij het K100 systeem 2.500 kg. Dat lijkt niet logisch maar is te verklaren. Door het K100 systeem en de montage van diverse koppelblokken, is het totale gewicht wel toegenomen met rond de 2.500 kg. Daardoor hebben de hefcilinders het flink zwaarder te verduren. Bij de uitvoering met K100 systeem, zijn dan ook zwaardere hefcilinders toegepast en wordt dat probleem opgelost en kan men nog steeds met 2.500 kg. sloopwerktuigen werken. Dankzij de hydraulisch verbreedbare onderwagen is de PC 490-11 HRD nog altijd goed te transporteren en biedt deze over uitstekende stabiliteit. Dankzij het eigen Komatsu Working Range Indication System worden de positie van de hoofdgiek en stick continue bepaald en gemeten en aangegeven op het display. Wanneer men in de gevarenzone komt dan wordt dit middels eerst oranje en vervolgens rode kleur aangegeven. Dit zorgt voor veilig slopen. Komatsu kiest voor een eigen SAA6D125E-7 dieselmotor welke aan de EU Stage V uitlaatgasnormen voldoet en is daarmee ook een duurzame sloopkraan. De PC 490-11 HRD sloopkraan is in de Benelux al een door BIA veel verkochte sloopkraan. Nu door de extra mogelijkheid om ook nog eens te kiezen voor het innovatieve Komatsu K100 giekwisselsysteem waarmee het wisselen van gieken automatisch en in 100 seconden plaats vindt hierdoor nog hogere productiviteit gegarandeerd word op sloopprojecten, zal dit bij nog veel meer serieuze interesse hebben bij sloopaannemers welke nog moeten investeren in High Reach Demolition sloopkranen. De Komatsu PC 490-11 HRD met K100 is een echte gamechanger.

Informatie:

Importeur Nederland
BIA Nederland
tel. +31 (0)883 03 22 00
http://www.biagroup.com

Importeur België:
BIA België
tel. +32 (2) 689 28 11
http://www.biagroup.com

Eckert Industrieabbruch GmbH
http://eckert-ebbruch.de

Tekst en foto’s: Geert-Yke Rusticus

Video van de Komatsu PC 490-11 HRD met K100 giekwissel: