Volvo EW 60E is klein maar fijn

Rietveld Verhuur B.V. kiest voor compacte 6-tons Volvo EW 60E mobiele graafmachine.

Onlangs leverde Volvo compact dealer Rens de Bruijn B.V. een nieuwe Volvo EW 60E mobiele graafmachine af aan Rietveld Verhuur B.V. uit Oudewater. 6-Tons mobiele graafmachines zijn toch een klasse apart en er zijn weinig fabrikanten welke dergelijke type mobiele graafmachine in het leveringsprogramma hebben. De laatste jaren zien we daar duidelijk verandering in komen en zien bedrijven de grote voordelen en het gemak van een kleine compacte mobiele graafmachine in. Vooral in het stadswerk waar werkzaamheden moeten worden uitgevoerd is een machine vanwege zijn wendbaarheid en compacte afmetingen ideaal. Ook worden veel machines ingezet bij leidingbouw. Vanwege duurzaamheid en het feit dat we van het gas af moeten en daarvoor andere alternatieven worden gezocht, is er veel werk voor dergelijke machines bij de aanleg van nieuwe warmtenetwerken. Dat dergelijke 6-mobiele machines steeds vaker ingezet worden zien we dan ook duidelijk terug in de verkoopaantallen. De Volvo EW 60E compacte mobiele graafmachine is dan ook zeer populair in de Benelux en in grote getallen verkocht. Waarmee Volvo Construction Equipment goed naar de markt heeft geluisterd om een dergelijke mobiele graafmachine te ontwikkelen en te bouwen en in de markt te zetten. Voor ons goede reden om samen met Marcel de Vries en John Rietveld de nieuwe ‘grote’ aanwinst te bezoeken en in praktijk aan het werk te zien.

Over Rietveld Verhuur B.V.

Rietveld Verhuur B.V. is gevestigd in Oudewater en in 2006 opgericht. Het bedrijf staat onder dagelijkse leiding van broers John en Mark Rietveld. Men is gestart met 1 mobiele Liebherr A314 mobiele graafmachine waarmee werkzaamheden werden uitgevoerd voor aannemers in de grond-, weg- en waterbouw. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een gespecialiseerde machineverhuurder binnen de wereld van grond-, weg- en waterbouw. Hierdoor is het machinepark dan ook steeds groter geworden door uitbreiding. Rietveld Verhuur heeft veel ervaring en expertise op vele terreinen en denkt mee met de klanten. Zo heeft Rietveld zelf een eigen unieke asfaltboor welke aan een mobiele graafmachine gemonteerd kan worden. Hierdoor kunnen zeer gemakkelijk en veilig grote gaten in asfalt geboord worden. Dit met een boordiameter van 150 tot 600 mm. Deze unieke asfaltboor is echt een krachtige jongen en heeft een boormoment van maar liefst 20.000 Nm.!

Ook heeft men zelf een eigen asfaltschraper ontwikkeld en gebouwd waarmee de laadbakken van asfaltkippers snel en efficiënt schoon gemaakt kunnen worden. Tegenwoordig veranderen ook de soorten asfalt zeer snel en heeft als groot nadeel dat het snel blijft plakken in laadbakken. Het kost chauffeurs veel tijd en energie om dit schoon te maken. Door deze asfaltschraper kunnen wegenbouwers snel weer door en wordt veel kostbare tijd bespaard. Bovendien is het schoonmaken zo ook veel veiliger. In totaal bezit Rietveld Verhuur over 4 stuks Liebherr A914 mobiele graafmachines waarvan er 1 van het type compact is, een compacte en kleine mobiele graafmachine , een 6-tons en diverse trilplaten. Voor de zeer uiteenlopende werkzaamheden beschikt Rietveld voor alle machines dan ook over een eigen uitgebreid aanbod van diverse uitrustingsstukken. Voor het transport van de eigen machines beschikt men dan over een speciale aangepaste 4-assige Volvo FMX vrachtauto met speciale opbouw. Hierdoor kan men zelf de eigen machines met een gewicht tot rond de 15 ton altijd zelf vervoeren.

Waardige opvolger

De Volvo EW 60E waarvoor Rietveld gekozen heeft is de vervanger van een 7.5-tons mobiele Neuson mobiele graafmachine. Deze heeft zijn uren wel gemaakt en was aan vervanging toe. Ook speelt mee dat opdrachtgevers steeds vaker vragen naar duurzame machines welke beschikken over de schoonste motoren. Omdat dit steeds vaker een eis wordt bij gunning van projecten en daar dan ook de schoonste machines ingezet dienen te worden met zo weinig mogelijk uitstoot en aan de EU Stage 5 emissienorm voldoen of elektrisch. John Rietveld ziet ook duidelijk die trend en volgt de ontwikkelingen dan ook zeer goed en kritisch. Alleen betekend inzet van duurzame machines niet altijd dat het elektrische machines moeten zijn. Nadeel is dat de aanschafprijs nog altijd fors hoger licht en dat gewoon niet betaald wordt. Zeker veel kleinere aannemers kunnen zich die dure investeringen niet doen en inzet van elektrische machines is lang niet overal een eis.

Machines met een Stage 5 dieselmotor zijn tegenwoordig net zo duurzaam, schoon en stil waarvan de lucht welke erin gaat eigenlijk nog smeriger is als welke uiteindelijk eruit komt. Rietveld Verhuur heeft daarom gekozen voor een Volvo EW 60E met schone Stage 5 dieselmotor en niet elektrisch. Hierdoor kan men aan de eisen van opdrachtgevers voldoen voor inzet van schone machines en het bedrijfseconomisch ook verantwoord is.

Compleet uitgerust

Rietveld Verhuur B.V. zet de nieuwe 6-tons Volvo EW 60E voor het eerst in op een project in Alphen aan den Rijn bij reconstructie van een weg. Waarbij zeer diverse werkzaamheden op het gebied van grond-, weg- en waterbouw verricht moeten worden. Hier bewijst de Volvo EW 60E zijn multifunctionaliteit. Ook gezien de beperkte ruimte en krappe straten biedt deze mobiele 6-tonner grote uitkomst gezien zijn zeer compacte afmetingen. De Volvo is af fabriek zeer compleet uitgerust. Al zijn er door Rens de Bruijn op speciaal verzoek van de klant nog wel enige aanpassingen gedaan. Zo zijn er gereedschapskisten en spatborden gemonteerd en aangepast aan de breedte van de onderwagen. Rietveld heeft gekozen voor brede velgen en 445/45 R19.5 brede banden van Bandenmarkt. Er is gekozen voor dit type banden omdat de mobiele graafmachine ook veel ingezet wordt bij straat- en wegenwerk en hierdoor een lagere bodemdruk wordt gerealiseerd en straatwerk niet wordt stuk gereden. Bij rijden heeft de machine toch nog steeds goede rijeigenschappen en danst niet. Voor inzet in grondwerk hebben den banden dan toch nog steeds voldoende grip. De spatborden zijn dan ook aan de breedte van de banden aangepast en draaien met de banden mee.

Verder heeft de EW 60E mobiele graafmachine een eigen kenteken, waarbij ook kentekenverlichting gemonteerd is. Aan de achterkant van de machine is dan ook een 7-polige stekker gemonteerd voor de verlichting van de aanhangwagen. Voor het transport van de eigen aanbouwdelen en bakken heeft de Volvo mobiele graafmachine een eigen Jako kipper. Hiermee kan ook zelf grond en andere materiaal getransporteerd worden. Op het schuifblad is voor deze 1-assige kipper dan ook een trekhaak gemonteerd. Verder zijn er extra treden gemonteerd aan de bovenkant van de gereedschapskisten op de onderwagen. Zodat de bovenwagen vlak is en de machinist altijd gemakkelijker en nog veiliger kan uitstappen. Ongeacht in welke stand de bovenwagen dan ook staat ten opzichte van de onderwagen. Er is gekozen voor automatische vetsmering. Zodat de machine altijd op tijd en met de juiste hoeveelheid vet gesmeerd wordt. De vetpot van de Lincoln automatische vetsmering is links aan de voorzijde van de cabine gemonteerd. Het is daarvoor de beste plek en zo kan de machinist ook de vetpot vanaf maaiveldniveau goed in de gaten houden en bijvullen als hij leeg is.

Veelzijdige werktuigdrager

Het is een feit dat dergelijke compacte mobiele machines als de EW 60E niet vaak ingezet worden als machine voor het verzetten van vele kuubs grond. Al hoewel de machine zeker snel is en daarmee toch zeker daarvoor wel ingezet kan worden. Machines als deze worden ingezet als echte multifunctionele werktuigdrager waarmee zowel grondwerk wordt verricht als ook gewerkt wordt met diverse aanbouwdelen. Zoals stenenklemmen, grijpers, sloophamer, palletvork, etc. Daarom heeft Rietveld ook gekozen voor een vast gemonteerd Steelwrist X07 draaikantelstuk met 2-slangensysteem. Er is gekozen voor een Steelwrist draaikantelstuk omdat de Volvo EW 60E af fabriek hiertoe al voorbereid is. Dat scheelt de dealer veel aanpassingen. Bovendien is Rens de Bruijn ook dealer voor Steelwrist en heeft men met slechts éên leverancier te maken. Dat is ook prettig. Voordeel is dat de aansturing van het draaikantelstuk zeer nauwkeurig is over de joysticks. Waarbij de machinist over de joysticks kan rijden en groot voordeel is. Dat is waar de machinist ook zeer blij mee is. Bij de nieuwe EW 60WE is gekozen voor nieuwe graafbakken en een palletvork van Matt Nielen. V

Schone Stage 5 motor

De Volvo EW 60E weegt zo zeer compleet uitgerust rond de 7 ton. Dit is met een 2-delige verstelgiek welke zorgt voor een groot werkbereik. De giek kan zijdelings zwenken en heeft een zwenkbereik van 60 graden naar links en 70 graden naar rechts. Hierdoor kan gemakkelijker langs gebouwen gewerkt worden en langs wegen gewerkt worden of sleuven worden gegraven. Volvo heeft als krachtbron gekozen voor een eigen D2.6H dieselmotor. Deze levert een vermogen van 45 kW. en voldoet aan de huidige strenge EU Stage 5 emissie normen en heeft nauwelijks tot geen uitstoot van CO2 en NOx en is daarmee ook zeker zeer duurzaam en schoon. Het maximale graafbereik bedraagt 6.024 mm. en de maximale graafdiepte 3.360 mm. De maximale graafkracht op de stick bedraagt 27,6 kN. en de maximale opbreekkracht 43,4 kN. De maximale rijsnelheid bedraagt 30 kilometer per uur. Rietveld heeft dan ook gekozen voor de van dansonderdrukking van de giek en waartoe een accumulator is gemonteerd. Dat zorgt voor goede rij-eigenschappen en meer comfort voor de machinist. Daarbij speelt ook een goede gewichtsverdeling over beide assen een belangrijke factor. De voorste as wordt met 3.300 kg. belast en de achterste met 3.700 kg.

Compact en wendbaarheid

De 7-ton wegende Volvo EW 60E mobiele graafmachine op banden heeft een ruimere cabine voor een comfortabelere en productievere bestuurdersomgeving. De cabine biedt optimaal comfort zodat de machinist efficiënter en nauwkeuriger kunt werken en minder snel vermoeid raakt. Het zicht rondom is verbeterd dankzij dunnere stijl, meer glasoppervlak en een groter wisserblad. De achteruitrijcamera biedt een beter zicht en maakt een nauwkeurige bediening mogelijk met het 7-inch lcd-kleurendisplay. Hierdoor zijn er geen dode hoeken, zelfs niet op werklocaties met heel weinig ruimte. De Volvo is af fabriek uitgerust met automatische motoruitschakeling. Een uniek systeem van Volvo waarmee de motor automatisch wordt uitgeschakeld na een vooraf ingestelde stationaire draaitijd, voor een lagere brandstofrekening en minder lawaai. Een urenteller voor de uitgeschakelde tijd verlaagt de onderhoudskosten en verhoogt de inruilwaarde van de machine.

De maximale rijsnelheid ligt op 30 km/u. De onderwagen is zeer robuust en de assen hebben een kantelhoek van maximaal 5°. De transmissie is zeer robuust ontworpen en garandeert een uitstekende terreinvaardigheid. De machine heeft de mogelijkheid tot vierwielaandrijving.

De maximale bodemvrijheid bedraagt 295 mm. De EW60E is wendbaar en heeft een geringe draaicirkel. Over de achterkant van de bovenwagen bedraagt de zwenkradius slechts 1.650mm. Dat is bijzonder kort. Dat maakt deze Volvo ideaal voor het werken langs wegen en op krappe locaties in steden. Tijdens ons bezoek werkt de machine ook midden in een woonwijk en op de straat. Dankzij de korte oversteek hoeft de machinist niet telkens achterom te kijken en kan zich concentreren op het werk aan de voorkant. Aan de achterkant is dan wel standaard een camera gemonteerd heeft waardoor de machinist op het scherm wel kan zien wat daar gebeurd, maar goed zichtveld vanuit de cabine is zeer belangrijk. De cabine heeft smalle stijlen en veel glasoppervlak en goede zichtveld vanuit de ooghoeken van machinist. Uiteindelijk kan je overal wel camera’s monteren en een beeld tonen, maar machinist moet zich concentreren op het eigen werk en kan niet overal tegelijk op kijken. Rietveld overweegt nog wel om extra camera’s te monteren aan de zijkant omdat met toch vaak werkt in stedelijke gebieden en het zeker extra bijdraagt aan veiligheid.

De hoofdgiek meet 2,9 meter lang en de graafarm is 1,6 meter lang. De hoofdpompen zorgen beide voor 60 l/min aan oliestroom, terwijl een tandwielpomp nog eens 21,4 l/min levert. De mobiele graafmachine van Rietveld is dan ook voorzien van alle benodigde hydraulische extra functies zodat met alle voorkomende aanbouwdelen gewerkt kan worden. In ieder geval is de nieuwe Volvo EW 60E mobiele graafmachine van Rietveld Verhuur B.V. een waardige opvolger en vervanging. Bij aanschaf is er zeker naar diverse merken gekeken. Echter het aanbod is zeer beperkt in deze gewichtsklasse. Uiteindelijk is voor de Volvo EW 60E gekozen omdat Volvo compact dealer Rens De Bruijn dicht om de hoek zit. Mocht er wat zijn, dan kan zeer snel service verleent worden. De voorganger had toch regelmatiger lastig van storingen en daarvan zit de dealer verder weg. Mede heeft Rietveld de keuze voor Volvo gemaakt vanwege het zeer lage geluidsniveau van de machine. Dat is tegenwoordig ook erg belangrijk wanneer in stedelijke gebieden of zoals nu woonwijken gewerkt moet worden. Tevens was de aanschafprijs zeer gunstig en zo rond de 10.000 Euro goedkoper. Deze combinatie van factoren en goede reputatie van Volvo machines hebben de uiteindelijke doorslag gegeven. De Volvo EW 60E is dan wel klein, maar wel fijn.

Wilt u ook een nieuwe fijne, kleine machine? Rens de Bruijn kan als Volvo Compact dealer ook voor u altijd de juiste machines leveren. Als compact dealer machines tot 10 ton maar ook Limach elektrische machines welke op basis van compacte machines gebaseerd zijn en een volledig aanbod elektrische grondverzetmachines leveren.

Informatie:

Importeur Nederland:

SMT Netherlands
tel. +31 (0) 527 636 500
http://smt.network

Volvo compact dealer:

Rens de Bruijn B.V.
tel. +31 (0)348 551 886
http://www.rensdebruijn.nl

Importeur België:

SMT Belgium
tel. +32 (2) 254 14 11
http://smt.network