Van Groningen Sloopwerken zet nieuwe NPK GH-23 sloophamer en Kobelco SK 500-10 in voor zwaar sloopwerk.

Van Groningen Sloopwerken B.V. sloopt bunkercomplex met hoogwaardig Japans sloopmaterieel van NPK en Kobelco.

Van Groningen Sloopwerken B.V. uit Middelharnis heeft de opdracht verkregen voor de sloop van een bunkercomplex in Rockanje. Dit bunkercomplex bestaat uit 5 stuks zwaar gewapende betonnen bunkers. Waaronder een commando en munitie bunker. In totaal moet naar schatting 2.000 kuub zwaar gewapend beton met sloophamer gesloopt worden. Dit vraagt om zwaar en groot sloopmaterieel. Van Groningen zet hierbij de eigen Kobelco SK 350-10 en SK 500-10 graafmachines in. Deze zijn uitgerust met een NPK GH-15 en onlangs geleverde nieuwe GH-23 sloophamer uit de GH-serie. Recentelijk is geïnvesteerd in de grote GH-23 sloophamer welke ingezet wordt aan de grote 50 tons Kobelco SK 400DLC-10E en SK 500-10 sloopkranen.

Directeur John van Groningen kiest dan niet voor niets al jaren voor sloopmachines en sloopgereedschappen uit Japan vanwege de kwaliteit en betrouwbaarheid. Daarbij bestaat het machinepark van sloopkranen hoofdzakelijk uit Kobelco graafmachines en sloophamers uit NPK. Recentelijk leverde DemTech ook nog eens een NPK SV-42XCR betonschaar af naast de nieuwe grote sloophamer. Hiermee is Van Groningen Sloopwerken B.V. in staat korte metten te maken met het zwaar gewapende bunkercomplex. Daarbij wordt ook de hulp in geroepen van Hoondert welke hierbij een Komatsu PC 600LC-8 sloopkraan inzet met eveneens een gloednieuwe en zware NPK sloophamer: GH-30.

Kwaliteit en betrouwbaarheid

Voor Van Groningen was de keuze voor een nieuwe sloophamer al snel gemaakt. Al sinds jaren sloopt men met NPK sloophamers en hebben deze zich bewezen vanwege de kwaliteit en betrouwbaarheid en zijn volgens John van Groningen de beste. Zo beschikt ben over een H-08X, GH-10, GH-15 en de nieuwste GH-23 sloophamer. De GH-23 weegt rond de 4.525 kg, en is geschikt voor graafmachines in de 50-60 tons gewichtsklasse. Deze levert tussen de 300-400 slagen per minuut en vraagt een oliestroom tussen de 250-320 L./min. De minimale werkdruk bedraagt 210 bar. De sloophamer levert 18.300 Joule aan slagenergie bij 400 slagen per minuut.

Toeval of niet, is dat Hoondert uit ‘s Heerenhoek ook helpt met een 60 tons Komatsu PC 600LC-8 graafmachine bij de sloop van de bunkercomplex uit de tweede wereldoorlog. Hierbij wordt de nieuwe GH-30 sloophamer waarin recentelijk geïnvesteerd is voor het eerst ingezet Ook hier geldt dat Hoondert al jarenlang gebruik maakt van NPK sloophamers. Al sinds de jaren 2000 beschikt men over een PH-1, E203, E208 en 2 stuks E210 sloophamers. Vanwege het toenemend aantal sloopprojecten waarbij een sloophamer moet worden ingezet, is een nieuwe GH-30 sloophamer gekocht. Deze heeft een eigen gewicht van 5.450 kg. en is geschikt voor graafmachines in de gewichtsklasse tussen 50-80 ton. Deze sloophamer levert maximaal 20.350 Joule aan slagenergie bij 390 slagen per minuut. NPK claimt daarmee de hoogste slagkracht te hebben.

Voordeel van de NPK sloophamers is dat ze een stikstofkamer en direct aangedreven zuiger hebben. Daardoor heb je geen last van retourdruk en slaat zelfs bij een dubbelwerkende functie. Wanneer een kogelkraan of snelkoppeling dicht zou lopen of kapot gaan, wordt interne schade voorkomen. De hamer beschikt over een Enviro dichte en geluidsarme kast en resulteert in een lager geluidsniveau. Een ander groot onderscheidend kenmerk van de NPK sloophamers is de dunnere beiteldiameter. Hierdoor dringt de beitel gemakkelijker het materiaal in. Wat uiteindelijk resulteert in zeer hoge productie. Om slijtage zoveel mogelijk te reduceren en een zo lang mogelijke levensduur van de beitelbus, is constante smering en met de juiste hoeveelheid zeer belangrijk. Daarom is de NPK GH-23 sloophamer van Van Groningen door DemTech dan ook uitgerust met automatische vetsmerig.

SK 500LC-10 sloopkraan

Vanwege het grote aantal aangenomen sloopwerken wat toch inzet van zwaar en betrouwbaar sloopmaterieel vraagt, heeft John Van Groningen te besloten te investeren in een SK 500LC-10. Deze vervangt de Kato HD 1435-III high reach demolition en is een jong gebruikte machine uit de verhuurvloot van Huur & Stuur. Deze was snel leverbaar en gezien de tijdsdruk en lange levertijden was dit een goede oplossing. Daarnaast is geïnvesteerd in een nieuwe Kobelco SK 400DLC-10 Demolition sloopkraan. Van Groningen Sloopwerken B.V. uit Middelharnis is al jarenlang trouwe klant van de Kemp Groep en gebruiker van Kobelco graafmachines. Deze hebben zich bewezen qua kwaliteit en betrouwbaarheid en beschikken over veel kracht voor zwaar sloopwerken. Daarnaast is het lage brandstofverbruik een groot pluspunt en zorgt voor minder uitstoot. Zo leverde Kemp-Groep al eerder een SK 270SRLC-5 SK 300LC-10 en een SK 350LC-10.

De SK 500LC-10 weegt rond de 53 ton en is uitgerust met 7 meter lange hoofdgiek en 3.450 mm. lange graafarm. Verder is gekozen voor 900 mm brede rupsplaten, die voor een lagere bodemdruk zorgen. De sloopkraan heeft iets smallere rupsplaten dan de gebruikelijke: er is 7,5 cm afgesneden vanaf de buitenkant, waardoor de graafmachine binnen de noodzakelijke 3,5 meter transportbreedte blijft en Van Groningen de sloopkraan zelf met eigen dieplader en trekker nog kan transporteren. . De transportlengte bedraagt 12.140 mm en de transporthoogte ligt op 3.570 mm. Optioneel is er nog keuze uit een lepelsteel van 2,4, 3 of 4,04 meter. De maximale graafkracht van de bak bedraagt 267 kN. De maximale graafkracht aan de arm ligt op203 kN. Wanneer de Power Boost functie wordt ingeschakeld heeft de Kobelco zelfs nog iets meer kracht. Dan ligt de graafkracht op de bak en arm op 292 dan wel 222 kN. Dit is ideaal bij het opbreken van funderingen of zwaar graafwerk, zoals in groeves. Hiermee toont de Kobelco echte spierballen.

Vanzelfsprekend is de SK500LC-10 voorzien van de nodige extra hydraulische functies. De machine heeft zelfs een speciale pompschakeling van de hydrauliek, waardoor de olieopbrengst hoog ligt om goed te kunnen werken met aanbouwdelen die de nodige flow vragen. De twee hoofdpompen leveren een variabel regelbaar debiet van elk 370 l/ min. De extra tandwielpomp is goed voor nog eens 63,5 l/min. De ROPS (Roll-Over-Protective-Structure) cabine is zeer ruim, voldoet aan de strenge ISO-normen en geeft de machinist meer bescherming als de machine onverhoopt mocht kantelen. Of, zoals bij inzet in sloopwerk, de cabine geraakt wordt door een stuk vallend puin. De cabine kan als extra worden voorzien van een robuuste bescherming van zowel het voorraam als het dakraam. Standaard heeft de cabine een dakraam, opdat de machinist bij het werken op hoogte goed zicht heeft op het werk. De voorruit bestaat uit één stuk glas zonder middenstijl aan de rechterkant, voor een ongehinderd zicht.

Informatie:

Importeur NPK Benelux:

DemTech B.V.
tel. +31 (0)71 581 00 00
http://www.demtech.eu

Importeur Nederland:

Kemp Groep
tel. +31 (0)30 666 60 66
http://www.kemp-groep.nl

Importeur België: 

De Bruycker-Kemp
tel. +32 (0)59 70 30 05
http://www.debruycker-kemp.be

Van Groningen Sloopwerken B.V.
tel. +31 (0)187 48 75 51
http://www.vangroningensloopwerken.nl

Video van de Kobelco SK 500LC-10 met NPK GH-23 sloophamer: